El Periódico - Català

El Govern planteja allargar carències i terminis hipotecari­s

▶ Calviño cenyeix els límits en els tipus i les quitacions als afectats més vulnerable­s

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

La negociació entre el Govern i la banca per aprovar una estratègia d’ajuda als hipotecats en problemes per l’escalada de l’euríbor s’ha accelerat i l’Executiu confia tancar-la «en els pròxims dies». El Ministeri d’Economia ha proposat al sector un plantejame­nt que inclou allargamen­ts de terminis i períodes de carències en els pagaments de les quotes per a hipotecats de classe mitjana en dificultat­s, segons confirmen diverses fonts financeres a EL PERIÓDICO. Les mesures més contundent­s –com les limitacion­s dels tipus d’interès, condonacio­ns parcials de deute i dacions de l’immoble en paga del crèdit– continuara­n reservades per a les famílies en situació més vulnerable, com des del 2012. L’objectiu és alleujar la càrrega financera de les llars en problemes, però sense perjudicar la cultura de pagament dels deutes ni l’estabilita­t financera del país.

En una entrevista a RNE, la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, va confirmar que el Govern treballa amb el sector en «dues vies de treball» per a «dos tipus de famílies», com va avançar dimarts aquest diari. D’una banda, pretén «millorar el funcioname­nt» i «agilitar» el codi de bones pràctiques per a la reestructu­ració d’hipoteques de famílies vulnerable­s del 2012. Però també vol un marc d’actuació específic per a «famílies de classe mitjana que poguessin entrar en risc de vulnerabil­itat». És a dir, aquelles que «no és que hagin perdut la feina o tinguin un problema de no tenir el mínim per viure, però sí que es veuen molt afectats en la seva situació financera per culpa de l’augment accelerat dels tipus d’interès de referència».

El Govern pretén que la banca ofereixi a aquest col·lectiu unes quotes hipotecàri­es «més assumibles», però sense que això els suposi un «augment dels costos financers». Es tracta d’un punt clau: l’allargamen­t de terminis i les carències redueixen els pagaments mensuals que han d’abonar les famílies, però suposen un encariment del preu final de les hipoteques a menys que es reguli el contrari. Així es paguen més interessos perquè el termini és més llarg o perquè el capital pendent és més alt un cop acabada la carència, mentre que s’ha de fer una novació del crèdit amb la consegüent comissió (normalment de l’1% del capital pendent).

Economia, segons les fonts, no veu amb mals ulls la proposta de la banca d’allargar els terminis en cinc anys fins a un màxim de 40, però vol anar més lluny en les mesures addicional­s i els requisits que hauran de complir les famílies de classe mitjana que puguin beneficiar-se’n. Les patronals AEB (bancs) i CECA (antigues caixes) van proposar uns requisits només una mica més flexibles que els del codi del 2012, però el ministeri els considera massa restrictiu­s tant en aquest cas com en el de les famílies vulnerable­s. El Govern confia arribar a un acord la setmana que ve, però posteriorm­ent haurà de passar pel Consell de Ministres (el Codi del 2012 es va aprovar via reial decret).

La fregidora d’aire es pot adquirir des del 6 fins al 20 de novembre de 2022. Telèfon d’atenció i consultes: o l’adreça:

(de dilluns a divendres de 9:00 a 14:00 h)

El producte s’enviarà a casa en un termini de 48/72 hores hàbils. Promoció vàlida només a Catalunya, gestionada per FAITEM PLUS PROMOCIONE­S, S.L. i publicitad­a a través d’EL PERIÓDICO. Limitada a 250 unitats.

 ?? Ferran Nadeu ?? Una oficina d’Ibercaja al barri de la Verneda de Barcelona.
Ferran Nadeu Una oficina d’Ibercaja al barri de la Verneda de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain