El Periódico - Català

La UB custodia un minimuseu del Prado al seu Edifici Històric

El centre acadèmic custodia el dipòsit més gran de la pinacoteca madrilenya a Catalunya, 56 obres accessible­s per al públic que ara la institució recull en un nou catàleg raonat

- NATÀLIA FARRÉ

L’Edifici Històric de la Universita­t de Barcelona va posar la primera pedra el 1871 en el que ara és plaça homònima, i en temps rècord, el 1872, va obrir les portes. Les pedres estaven tan ben posades com buides, així que, a més d’encarregar programes decoratius específics com el del paranimf i la galeria de retrats, per decorar-les es va decidir demanar obres d’art al Museu del Prado. El 1877 hi va haver acord com les que decoren l’escala noble i la biblioteca, que no tenen problemes d’accés. La resta, que estan en àrees més privades, com la Sala de Juntes, l’Aula Magna i els despatxos, es mostren en nombroses ocasions:

L’avorrit segle XIX

«Les peces no s’han estudiat de manera cronològic­a, ni per escoles ni autors, sinó temàticame­nt, com la perspectiv­a de gènere, què fer amb el patrimoni religiós o la revaloritz­ació de la pintura del segle XIX», afirmen els dos coordinado­rs. Hi ha exemples de totes les temàtiques. No en va, la meitat del dipòsit és de pintura barroca i l’altra meitat és del segle XIX, una etapa considerad­a bastant avorrida, una atribució que ara, amb la perspectiv­a dels anys, es qüestiona. Allà hi ha la peça més tardana del dipòsit: Doña María Pacheco de Padilla després de Villalar, pintada el 1881 per Vicent Borràs, era un estil de pintura menyspread­a, considerad­a massa teatralitz­ada, però ara no es discuteix ni la seva «qualitat pictòrica» ni «la intenciona­litat política, més fàcil llegir des del present», afirmen Canalda i Dilla.

Això de la perspectiv­a de gènere dona molt joc, com la incongruèn­cia que la Immaculada Concepció d’Alonso del Arco presideixi el paranimf i sigui una de les teles amb més visibilita­t: «La Immaculada Concepció era la patrona de les universita­ts europees, unes institucio­ns a les quals la dona no tenia accés», expliquen. Però cap d’aquestes peces és la joia de la col·lecció. El ceptre de l’obra més demanada per a exposicion­s és Crist sobre la pedra freda, d’Eugenio

Cajés. I l’autor de més renom del dipòsit correspon a Luca Giordano, pintor de la cort de Carles II, que és qui més teles exhibeix a la UB.

Una trentena d’especialis­tes han elaborat ara una nova guia sobre la col·lecció

 ?? Manu Mitru ?? L’escala noble de l’Edifici Històric de la UB, amb obres de Luca Giordano i Pedro de Calabria Escudero.
Manu Mitru L’escala noble de l’Edifici Històric de la UB, amb obres de Luca Giordano i Pedro de Calabria Escudero.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain