El Periódico - Català

Un lloguer més car no implica sempre un esforç de despesa més gran

▶ Un veí de l’Hospitalet pateix més que un altre de Sant Cugat per pagar el preu mensual del pis per la seva diferència de renda

- ÁLEX REBOLLO MANUEL ARENAS

Les ciutats de l’àrea metropolit­ana de Barcelona que lideren el rànquing de preu del lloguer no es correspone­n amb les que més proporció de la seva renda anual dediquen als arrendamen­ts, conseqüènc­ia que l’evolució del poder adquisitiu per càpita o per llars no ha avançat al mateix ritme que l’increment dels preus mitjans, amb pujades de més del 12% en els últims cinc anys en 16 municipis, tots per sobre de l’increment a Barcelona (+11,76%).

En una estimació feta per aquest diari, l’encreuamen­t de dades de preu mitjà del lloguer i renda neta anual –tant per persona com per llars, prenent com a referència les últimes dades del 2020 de l’Atles de distribuci­ó de la renda per llars de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE)– revela que el fet que en una ciutat el lloguer mitjà sigui més car no implica que l’esforç per pagar d’un veí que llogui allà –projectant l’escenari que llogui ell sol i no comparteix­i– sigui necessària­ment més gran que en altres urbs.

Un exemple molt clar és el de Sant Cugat del Vallès: malgrat que la seva renda neta mitjana anual per llar és la més alta de l’àrea metropolit­ana, la seva proporció de renda destinada a lloguer (21,8%) és sensibleme­nt inferior a la de l’Hospitalet de Llobregat (26,90%), on la renda neta per llar es redueix directamen­t a la meitat (31.358 €/any) del municipi del Vallès (64.848 €/any).

Des de l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge (O-HB) precisen que si bé la variable de renda neta per llars serveix per «avaluar el poder adquisitiu a partir de dades de vivendes ja existents», la renda neta individual està enfocada a «mesurar l’esforç d’un arrendatar­i a l’hora d’accedir al mercat del lloguer».

Seguint amb l’exemple Sant Cugat / l’Hospitalet, i pressuposa­nt que un arrendatar­i llogui ell sol i a la seva pròpia ciutat, a Sant Cugat hauria d’invertir un 66% de la seva renda neta anual, mentre que a l’Hospitalet la proporció seria d’un 72%. En termes de renda individual, la proporció de renda més gran dedicada a lloguer es registra en municipis com Sant Adrià de Besòs (79%); Gavà (77%); Castelldef­els (76,6%); Montgat (72,1%), i l’Hospitalet (71,9%).

Jordi Bosch, director de l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge, recorda que aquestes dades reflecteix­en una renda mitjana: «Que a Sant Cugat hi hagi una renda molt alta no implica que sigui generalitz­ada, allà també hi ha una renda baixa».

De fet, l’accessibil­itat a la vivenda és un problema cada vegada més important a la Barcelona metropolit­ana. Les últimes dades del Departamen­t de Drets Socials mostren com 16 urbs metropolit­anes han registrat, entre el 2017 i el 2022, un increment més elevat que Barcelona del preu mitjà del lloguer.

Canvis demogràfic­s

D’altra banda, les últimes dades de l’Idescat reflecteix­en com els municipis de més de 50.000 habitants van tenir més sortides que entrades intermunic­ipals el 2021. Entre aquests destaca Barcelona, amb una pèrdua neta de 15.121 persones que van emigrar a la resta de Catalunya. A la capital la segueixen l’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, amb saldos negatius per migració amb la resta de Catalunya de 2.056 i 1.276 habitants, respectiva­ment. Aquesta tendència es repeteix des del 2017, primers anys de recuperaci­ó econòmica, i referència a partir de la qual s’analitzen en aquest treball periodísti­c els lloguers.

Tot i que les causes d’aquests moviments són múltiples, diferents experts coincideix­en a assenyalar que la possibilit­at d’accedir a una vivenda, ja sigui en propietat o de lloguer, a preus accessible­s té un gran pes. «No és l’únic factor,

Una de cada dues mudances a l’àrea metropolit­ana no es fa de manera voluntària

«Encara que hi hagi més oferta, els preus també pugen», remarca el Sindicat de Llogateres

però és molt important», apunta Ernest Ruiz, cap d’estudis territoria­ls de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB).

Una enquesta publicada el 2021 per la cooperativ­a Hidra en col·laboració amb la UAB, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el Sindicat de Llogateres, va apuntar com el 65% de les llars metropolit­anes enquestade­s afirmaven haver canviat de vivenda una vegada o més entre el 2014 i el 2019.

El mateix estudi va destacar que una de cada dues mudances a l’àrea metropolit­ana de Barcelona no es realitzava de manera voluntària. Segons aquesta enquesta, entre les llars que es van mudar, pràcticame­nt la meitat (45,8%) ho van fer perquè «estan sent expulsats d’una manera o una altra».

El president de l’O-HB assenyala que part d’aquestes persones que es veuen forçades a buscar un nou lloguer ho fan en municipis metropolit­ans perquè «la capacitat d’acollir demanda a càrrec de Barcelona és limitada. L’oferta no avança igual que la demanda i hi ha un procés d’absorció de la demanda d’altres municipis metropolit­ans», afegeix.

«Efectivame­nt, aquesta tendència ens preocupa i, per fer-li front, l’AMB dissenya les seves polítiques de vivenda pública», declara per la seva banda el vicepresid­ent executiu de l’AMB, Antonio Balmón. El mateix Balmón defensa la creació de la societat mixta Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), un operador publicopri­vat de vivenda de lloguer assequible, com una «fórmula pionera a Espanya que hauria de ser abraçada per part d’altres organismes i Administra­cions».

El marc normatiu

Ara bé, Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, discrepa amb aquesta visió: «No crec que es tracti d’un moviment que comencés a Barcelona i es traslladés als afores, sinó que els preus pugen a tot el mercat perquè tot el parc de vivenda es nodreix de les mateixes lleis, que s’han enfocat perquè entrin al mercat els fons d’inversió».

«Se situa molt un marc que és un problema d’oferta i demanda, però si mires les dades no és així, el mercat de la vivenda no funciona com d’altres. En el cas d’Espanya, els anys en què més oferta es crea també pugen els preus del lloguer i la vivenda. Això es manté fins avui», defensa Arcarazo.

 ?? Zowy Voeten ?? Cartells de venda i lloguer en un carrer de Badalona.
Zowy Voeten Cartells de venda i lloguer en un carrer de Badalona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain