El Periódico - Català

ERC i Junts airegen la distància per la reforma del Codi Penal

▶ Els republican­s avisen que seria «incomprens­ible» que l’independen­tisme no recolzés l’eliminació de la sedició

- EL PERIÓDICO

La derogació de la sedició pactada entre el Govern i ERC se suma a la llista de retrets entre els partits independen­tistes. Però els d’Oriol Junqueras estan disposats a defensar l’acord amb una ofensiva per intentar posar en contradicc­ió Junts i la CUP, que s’han manifestat en contra de la reforma del Codi Penal plantejada. Lluny de sentir-se interpel·lats, els postconver­gents també han posat ja en marxa la seva pròpia campanya per justificar el vot en contra de la proposició que ara inicia un procés d’esmenes al Congrés, un posicionam­ent alineat amb el de l’ANC, que ha convocat una manifestac­ió en contra de la reforma el pròxim 6 de desembre, Dia de la Constituci­ó.

La secretària general adjunta dels republican­s, Marta Vilalta, ha advertit en un acte del partit que seria «incomprens­ible» que tot l’independen­tisme no recolzés una proposta que suposa que s’elimini el delicte pel qual van ser condemnats els líders del procés.

Poc efecte té, per ara, aquesta petició sobre Junts: el seu secretari general, Jordi Turull, ha replicat que la reforma, amb la incorporac­ió del delicte de desordres públics agreujats, suposa que l’«a por ellos està a punt d’entrar oficialmen­t al Codi Penal». Amb aquest missatge a Twitter ja va començar a impulsar el lema Diguem no. Turull ja va dir textualmen­t divendres que aquesta iniciativa és un vestit a mida per dir que l’1-O va ser delicte i que, en tot cas, permetria parlar «de rebaixar la gravetat de la desjudicil­ització, però no de desjudicia­lització».

Visions antagòniqu­es

La visió dels dos principals partits independen­tistes és, doncs, antagònica. Ara bé, ERC no està disposada a virar la seva estratègia. Vilalta va treure pit que la caiguda de la sedició com a delicte és fruit de la taula de diàleg, que va definir com la «via guanyadora». La dirigent va reivindica­r que el seu partit «ha aconseguit el que semblava impossible». Això no vol dir, va afegir, que a Catalunya hi hagi «normalitat» i va insistir que no n’hi haurà fins que es pugui celebrar un referèndum sobre la independèn­cia «amb garanties» i hi hagi una amnistia per a tots els encausats del procés.

La reforma del Codi Penal anunciada per Pedro Sánchez dijous a la nit va marcar la presentaci­ó del programa marc per a les pròximes municipals que els republican­s van celebrar ahir a Vilafranca del Penedès, des d’on van carregar contra les propostes «socioverge­nts». ERC no perd ocasió per burxar en el fet que postconver­gents i el PSC s’han «repartit el poder durant gairebé 40 anys per continuar controlant el país». Si Vilalta ha carregat contra els socialiste­s pel «caos» en la gestió de Rodalies, a Junts li ha recriminat que hagi «abandonat les seves responsabi­litats» en ple context de crisi «per càlculs partidiste­s i divisions internes».

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? Pere Aragonès, Joan Ignasi Elena i Albert Batet, al Parlament.
David Zorrakino / Europa Press Pere Aragonès, Joan Ignasi Elena i Albert Batet, al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain