El Periódico - Català

Marlaska, en el punt de mira

- M. HERNÁNDEZ / P. SANTOS M. A. RODRÍGUEZ

Unides Podem evita demanar el cessament del ministre d’Interior pels fets que van costar la vida a 23 immigrants al juny, però sol·licita una comissió d’investigac­ió. El PP dubta si donar suport a la iniciativa del partit morat per por de semblar que no recolza la Guàrdia Civil.

El Govern havia girat full a la mort d’almenys 23 immigrants a la frontera de Melilla el 24 de juny. La crisi semblava superada, ja fora del debat nacional i sense provocar cap interferèn­cia en la nova relació amb el Marroc, que des del principi es va intentar preservar. Però l’interès de la televisió britànica BBC per aquesta tragèdia i la inclusió en un documental d’imatges que posen en dubte la versió del Ministeri de l’Interior han provocat a l’Executiu un problema polític de primera magnitud, just quan gaudia d’un moment de certa estabilita­t, amb Alberto Núñez Feijóo a la baixa.

Tot això, almenys fins divendres, abans que Sánchez fes detonar la bomba informativ­a de la reforma del delicte de sedició. Ara la Moncloa s’enfronta a noves corbes en el trajecte a les eleccions, però ni tan sols això amaga l’incendi latent de la crisi de Melilla, un afer en el qual el PSOE s’ha quedat sol, sense els seus socis de coalició, Unides Podem, ni els seus habituals suports parlamenta­ris, lligats completame­nt a la versió del ministre de l’Interior, Fernando GrandeMarl­aska, que insisteix que no hi va haver morts en territori espanyol i que es va actuar de manera «proporcion­al» i «legal».

Ningú en l’Executiu es mou d’aquesta versió, malgrat la duresa dels vídeos que n’han transcendi­t. Però la prova de la debilitat política del ministre és la fermesa amb què Pedro Sánchez s’ha vist obligat a subjectar-lo. La primera vegada, en la compareixe­nça que va protagonit­zar després de la cimera hispanolus­itana, el president va evidenciar la seva inquietud per aquest tema al respondre amb una defensa tancada de Grande-Marlaska quan només se li va preguntar per l’informe del Defensor del Poble que retreu al ministeri les devolucion­s en calent.

Ordre clara de la Moncloa

La segona va ser en l’entrevista de divendres a la nit, a La Sexta, tot i que en aquesta ocasió ja es va inquirir directamen­t pel seu cessament. Tots els ministres s’han conjurat per ajudar el responsabl­e d’Interior en el que sembla una ordre clara de la Moncloa que demostra també el nerviosism­e que provoca aquest tema. Sobretot perquè hi ha una investigac­ió oberta per la Fiscalia.

Per ara, tot passa perquè continuï donant explicacio­ns. Sánchez va manifestar que Grande-Marlaska «continuarà donant les respostes que siguin necessàrie­s». Segons assegurava aquesta setmana un membre de l’Executiu, el ministre està convençut que es va actuar correctame­nt. Però aquesta mateixa persona reconeixia també que «el Govern esperarà a conèixer la investigac­ió i, en funció d’això, adoptarà les mesures necessàrie­s».

Ningú a la Moncloa pensa que Grande-Marlaska pot rebre un retret penal, però sí que, com ja ha fet el Defensor del Poble, es qüestioni l’actuació d’Espanya el dia de la tragèdia. Això posaria el president en una difícil tessitura, sobretot perquè hi ha 23 morts

El suport dins del Govern és només dels ministres socialiste­s. Els cinc representa­nts d’Unides Podem al Consell de Ministres han evitat carregar directamen­t contra el responsabl­e d’Interior, com ho han evitat durant tota la legislatur­a cada vegada que han xocat amb un ministre socialista, però tampoc li han donat suport. Lluny d’això, els morats han demanat la creació d’una comissió d’investigac­ió en el Congrés. La vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, ha defensat aquesta setmana la necessitat de realitzar una «investigac­ió profunda» i ha deixat clar que amb «els drets humans no s’hi juga».

Els ministres socialiste­s s’han conjurat per ajudar el responsabl­e d’Interior

Yolanda Díaz va dir que cal una «investigac­ió profunda» sobre els successos de Melilla

En el PP, fonts del grup parlamenta­ri admeten en privat que la seva posició és complicada. La dimissió de Marlaska ja l’han sol·licitat per boca de diversos portaveus (no per Alberto Núñez Feijóo encara), però acabar votant a favor d’una comissió d’investigac­ió són paraules importants. Oficialmen­t no descarten arribar a recolzar-la, però saben que se’ls pot girar en contra perquè els grups nacionalis­tes i independen­tistes voldran cridar els responsabl­es de la Guàrdia Civil a Melilla per escoltar la seva versió de l’ocorregut. «Si votem a favor de la comissió, ¿com no haurem de voler escoltar els responsabl­es de la Guàrdia Civil? No tindria sentit», apunten aquestes fonts.

El partit de Feijóo s’ha vist arrossegat pel documental de la BBC sobre l’assalt, ja que havia oblidat aquest assumpte com a objecte de crítica i petició d’explicacio­ns a l’Executiu. Només se n’ha tornat a recordar després de l’emissió del reportatge de la cadena britànica.

 ?? Eduardo Parra / Europa Press ?? Fernando Grande-Marlaska, al Congrés dels Diputats.
Eduardo Parra / Europa Press Fernando Grande-Marlaska, al Congrés dels Diputats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain