El Periódico - Català

Gemma Geis ultima la seva candidatur­a a l’alcaldia de Girona per Junts

▶ L’exconselle­ra demana «ordre» al partit per poder retenir la ciutat més important que governa la formació

- FIDEL MASREAL

Junts per Catalunya necessita urgentment centrar els seus missatges i prioritats en les eleccions municipals vinents. La direcció del partit treballa per evitar que les notícies que genera la formació no siguin escàndols interns, sinó fitxatges per aconseguir alcaldies i competir amb ERC en els comicis del mes de maig vinent. En aquest sentit, segons les fonts consultade­s per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, tot indica que en una plaça clau per al partit com Girona, l’exconselle­ra Gemma Geis serà la candidata a l’alcaldia. La decisió només està a l’espera de ser anunciada i sotmesa a unes primà-ries en les quals no es preveu cap candidat alternatiu.

Girona és actualment la principal alcaldia que ostenta Junts a tot Catalunya, però la primera regidora Marta Madrenas va anunciar mesos enrere que no repetiria com a candidata. Junts va articular unes pri-màries i l’elegida va ser Assumpció Reig, exdegana del Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya.

Però, poc després, Reig es va retirar donant un cop de porta, denunciant pressions internes, joc brut i «punyalades». I el partit a Girona també ha mostrat el seu rebuig de les maneres de la ja excandidat­a. En aquest context, després de la sortida dels consellers de Junts del Govern, s’inscriu la candidatur­a de Geis, extitular de Recerca i Universita­ts, excap de llista de Junts per Girona en les eleccions autonòmiqu­es –en les quals va aconseguir la victòria amb set escons, mateixa xifra que tres anys enrere–, i que ha tornat recentment a la seva plaça a la Universita­t de Girona (UdG), on va ser vicerector­a.

Les condicions de l’aspirant

Geis acaba de complir 43 anys, ja ha sigut candidata en els comicis autonòmics i la seva figura ha guanyat pes en els últims temps en el partit i a Girona, gràcies a la seva gestió a Universita­ts –elogiada pel seu successor, Joaquim Nadal–. Fidel a l’expresiden­t Carles Puigdemont, ha mostrat el seu perfil polític en les reunions de la direcció del partit enfrontant-se, quan ho ha considerat oportú, a la presidenta de la formació, Laura Borràs. Ha sigut molt crítica amb ERC denunciant deslleialt­ats dels republican­s en lleis com la de la ciència en el Congrés i per això va donar arguments per sortir del Govern, si bé no va explicitar la seva posició.

Ara optarà a ser alcaldessa, i es podria convertir en la regidora de més pes del partit a Catalunya després de les municipals del maig. Però, abans, ha deixat clares les seves exigències a la direcció del partit, centrades en un concepte: ordre. Reclama que Junts se centri en les municipals vinents i disposar de mans lliures per forjar el seu equip. Geis ja treballa en projectes programàti­cs i compta amb un suport generalitz­at a Junts per mirar d’amarrar una plaça simbòlica, la ciutat en la qual Puigdemont va ser alcalde.

L’opció de Geis per Girona s’emmarca en una situació inèdita per a tots els consellers de Junts que van ser cessats quan el partit va sortir del Govern de la Generalita­t i que no eren, cap d’ells, diputats. Geis treballa a la UdG però confia a arribar a l’alcaldia. L’exconselle­r d’Economia Jaume Giró espera destí. L’extitular d’Acció Social Violant Cervera s’ha reincorpor­at a la seva plaça funcionari­al a la Diputació de Lleida. El que va ser titular de Salut, Josep Maria Argimón, confia a ser el número tres de Xavier Trias en la candidatur­a a l’alcaldia de Barcelona. I la ja extitular d’Acció Exterior, Victòria Alsina, podria també formar part d’aquesta llista. Tampoc es coneix el destí definitiu de l’exvicepres­ident del Govern Jordi Puigneró. ■

 ?? El Periódico ?? Gemma Geis, a la Universita­t de Girona.
El Periódico Gemma Geis, a la Universita­t de Girona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain