El Periódico - Català

Xi i Biden es reuneixen amb Taiwan de rerefons

▶ Els líders de la Xina i dels EUA es veuran per primera vegada després de la pandèmia

- ADRIÁN FONCILLAS

Els líders globals s’han citat davant les nívies platges de Bali per assossegar un món convuls, però és improbable que d’aquest paradís que atrau ioguis i altres cercadors de la pau interior surti la recepta per acabar la guerra a Ucraïna o suavitzar les relacions bilaterals entre la Xina i els Estats Units. La inflació galopant, l’amenaça de l’enèsima recessió global, l’alerta nuclear a Ucraïna i Corea del Nord, l’escalfamen­t global... No li falten problemes, al món, així que s’espera de la reunió entre Xi Jinping i Joe Biden que, almenys, en mitigui alguns.

Sobre la cimera a Indonèsia del G-20 va planejar el morbo d’una trobada de Vladímir Putin i Volodímir Zelenski, però tots dos han caigut del cartell en les últimes setmanes. El president rus hi va renunciar i l’ucraïnès hi participar­à per videoconfe­rència. El seu buit serà ocupat per Xi i Biden, que arriben a Bali en el seu millor moment. El primer va rebre en el recent congrés el seu tercer i inèdit mandat al capdavant del partit i els resultats de les eleccions han somrigut al segon quan temia el desastre.

El G-20 ha tingut en l’ASEAN, el grup de nacions del sud-est asiàtic, el seu teloner. A Phnom Penh, capital cambodjana, van discutir Pequín i Washington per ampliar la seva influència en una zona clau del continent. El pols continuarà a Bali. Pequín ha confirmat que Xi es reunirà amb els seus homòlegs francès, senegalès i argentí, però en seran alguns més perquè s’acumulen els deures pendents a la diplomàcia xinesa després de l’autoimposa­da aturada de la covid. Biden encara lluita per recuperar el centre de l’escena global que desdenyava el seu predecesso­r, Donald Trump, i continua recomponen­t els ponts d’aquella política aïllacioni­sta.

Biden i Xi són vells coneguts. Més d’una dècada enrere, en un viatge a Pequín com a vicepresid­ent, el primer aclaria que «l’auge de la Xina no és només positiu per a la Xina sinó per als Estats Units i l’ordre mundial». Dos anys enrere qualificav­a Xi d’«esbirro». No hi ha millor resum de la deriva de les relacions bilaterals. El millor que es pot dir de Xi i Biden és que, a diferència dels últims anys de Trump, mantenen la comunicaci­ó oberta. Des que Biden va guanyar les presidenci­als han parlat per telèfon en cinc ocasions i aquesta serà la seva primera trobada personal.

Però aquesta comunicaci­ó fluida no ha resolt cap dels plets. L’última trucada va ser jutjada com a constructi­va per les dues parts i pocs dies després aterrava a Taipei la presidenta de la Cambra de Representa­nts, Nancy Pelosi. No hi ha assumpte que descompong­ui més Pequín que Taiwan i Washington insisteix que manté la seva vella política mentre s’escarrassa a vulnerar-la: són habituals les delegacion­s polítiques a Taipei, augmenten en freqüència i volum les vendes d’armes, Biden torpedina l’«ambigüitat estratègic­a» que ha apuntalat la pau a l’estret durant quatre dècades i cada vegada més veus a Washington demanen el principi d’una sola Xina.

Biden ha anticipat que aclarirà a Xi quines són les seves línies vermelles, preguntarà per les xineses i després determinar­à si entren en conflicte. La Xina ha demanat el respecte a la coexistènc­ia pacífica i la cooperació beneficios­a per a tots dos. A l’enquistat problema taiwanès se suma l’intent nord-americà d’escanyar la indústria xinesa de semiconduc­tors i microxips.

 ?? Saul Loeb / AFP ?? El president dels EUA, Joe Biden, després d’aterrar ahir a Bali.
Saul Loeb / AFP El president dels EUA, Joe Biden, després d’aterrar ahir a Bali.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain