El Periódico - Català

Les sospites de corrupció sacsegen el Govern de Portugal

▶ Dimiteix un secretari d’Estat després de donar un préstec per a un pla que no s’ha concretat

- LUCAS FONT

Les sospites de corrupció sobre el secretari d’Estat adjunt del Govern portuguès, Miguel Alves, el van obligar a dimitir dijous i han sacsejat l’Executiu del primer ministre, António Costa, per primera vegada des que va obtenir la majoria absoluta a les eleccions legislativ­es del gener passat. Unes sospites que van saltar a la llum a finals d’octubre, quan el diari Público va explicar que Alves havia desemborsa­t 300.000 euros, en la seva etapa com a alcalde del municipi de Caminha, a un empresari com a avançament per a la construcci­ó d’un centre de convencion­s a la localitat. Dos anys després, el pavelló continua sense materialit­zar-se.

La fiscalia ha obert una investigac­ió per aclarir si Alves, una persona molt pròxima al primer ministre i que ja el va acompanyar en les seves etapes com a ministre d’Administra­ció Interna i com a alcalde de Lisboa, va cometre alguna irregulari­tat en el procés. Una investigac­ió que se suma a dos casos més en què està acusat de prevaricac­ió. El ja exsecretar­i d’Estat va accedir al càrrec fa només dos mesos, a proposta de Costa, després de més de nou anys al capdavant de l’Ajuntament de Caminha. La pressió de l’oposició i de membres del seu propi partit han obligat el primer ministre a acceptar finalment la dimissió, malgrat les reticèncie­s inicials. «Vivim en un Estat de dret en el qual feliçment ningú està per sobre de la llei», va assegurar Costa poc després de la dimissió.

La tardança d’Alves a presentar la seva dimissió i el rebuig de Costa a un possible cessament han esquitxat el primer ministre. El líder del principal partit de l’oposició, Luis Montenegro, va assegurar que el secretari d’Estat «no està prou habilitat per exercir la plenitud del seu càrrec, al no aconseguir respondre als dubtes que pesen sobre ell», i va carregar contra Costa per no posicionar-se durant dies. Unes crítiques que també s’han produït dins de la seva formació, el Partit Socialista, com la de la ministra d’Administra­ció Pública en l’anterior legislatur­a, Alexandra Leitão, que va qualificar d’«incomprens­ible» la permanènci­a d’Alves en el càrrec fa només uns dies.

El secretari d’Estat va defensar la seva innocència en un procés que, afirma, ha sigut totalment transparen­t. Segons Alves, l’ajuntament va decidir avançar els 300.000 euros, correspone­nts a un any de lloguer de l’edifici, per aconseguir atraure una inversió privada de vuit milions d’euros per al municipi. «Els ajuntament­s estem obligats a trobar solucions per atraure els inversors, tant a través de l’oferiment de terrenys com amb l’exempció de taxes. I aquí sempre hi ha un risc», va reconèixer.

Malgrat que el pavelló ja hauria d’estar conclòs, les obres encara no han començat. Això ha posat el focus sobre l’empresa promotora, els accioniste­s de la qual s’amaguen sota un complex entramat de companyies amb seu a l’estranger. Alves assegura que els responsabl­es de la construcci­ó van aportar diverses proves que van justificar el desemborsa­ment de l’avançament de 300.000 euros. «És possible que el 90% de les persones pensin que soc estúpid o un lladre, però no soc cap d’aquestes dues coses», va assegurar el secretari d’Estat.

La investigac­ió de la fiscalia se suma a dos casos més en què Alves està acusat de prevaricac­ió

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain