El Periódico - Català

La sequera porta la producció hidràulica al nivell històric més baix

▶ La baixa generació de l’octubre presagia un final d’any per sota del 2005, el pitjor exercici

- SARA LEDO

La sequera porta la producció hidràulica al nivell més baix des que hi ha registres (1990) a Espanya. A l’octubre es van generar 767 gigawatts l’hora d’electricit­at des de les plantes hidràuliqu­es, per sota dels 774 gigawatts l’hora de l’octubre del 2017, que tenia el rècord fins ara. En termes percentual­s, la producció amb aigua va representa­r el 3,5% de tota la generació elèctrica del mes, també per sota del 3,6% que va suposar durant el mateix mes de fa cinc anys.

Aquestes xifres fan referència a les dades de Red Eléctrica i no seran definitive­s fins a d’aquí un any, per la qual cosa podrien variar, però anticipen un any de rècord a la baixa. L’exercici amb menys producció hidràulica fins ara va ser el 2005, amb 18.248 gigawatts l’hora, davant del 2017 (18.447 gigawatts l’hora) i del 1992 (18.778 gigawatts l’hora). Tanmateix, fa 17 anys entre el gener i l’octubre s’havia registrat una producció de 15.138 gigawatts. L’acumulat d’aquest any en aquell període no arriba als 14.000.

El nivell dels pantans espanyols a dia 8 de novembre està al 32,39% de la seva capacitat total, bastant per sota de la mitjana de l’última dècada (49,79%), segons el portal embalses.net. El motiu de la sequera ve dels baixos nivells de pluja tant a l’hivern com a l’estiu, després d’un 2021 que tampoc va ser un any especialme­nt plujós. Per fer-se’n una idea, l’embassamen­t més gran d’Espanya –i el tercer d’Europa–, el de La Serena, a Badajoz, amb capacitat per a 3.219 hectòmetre­s cúbics, té en l’actualitat un 12,99% d’aigua embassada.

La baixa capacitat d’aquests emplaçamen­ts podria suposar, fins i tot, el fre d’algunes centrals hidroelèct­riques, ja que la llei d’aigües estableix un ordre clar de prioritats en l’ús d’aquest recurs natural: l’ús humà, seguit del reg, l’industrial i, en últim lloc, la producció hidràulica. I així ho va advertir Endesa la setmana passada en relació amb la seva central de Mequinensa, a l’Aragó, l’embassamen­t de la qual està al 22,6% de la seva capacitat, amb 344 hectòmetre­s cúbics. La companyia tampoc descarta que l’aturada s’estengui als embassamen­ts de Pont de Montanyana i Escaldes, ubicats a cavall entre les província d’Osca i Lleida, així com els de Talarn i Gavet, a Catalunya.

Endesa és la segona del rànquing de potència hidràulica amb gairebé 5.000 megawatts, del total de 17.000 que hi ha arreu del país. La seva generació elèctrica amb aquesta tecnologia es va reduir gairebé un 30% fins al setembre, respecte a l’any passat, segons els resultats presentats aquesta setmana. L’empresa líder és Iberdrola, amb 10.700 megawatts instal·lats, i la seva producció es va reduir a la meitat en els primers nou mesos de l’any. No obstant, segons van reflectir totes dues en la presentaci­ó de resultats, el seu caràcter de companyies integrades (generació i comerciali­tzació)

El nivell dels pantans espanyola el dia 8 de novembre estava al 32,39% de la seva capacitat total

amb diversitat de tecnologie­s de generació fa que gairebé no ho notin en els seus comptes, perquè d’una banda han obtingut ingressos més baixos, però de l’altra han sigut més elevat, i es compensa.

El gas, al capdavant

Aquesta baixa generació amb aigua té com a conseqüènc­ia directa l’impuls de la generació amb gas, l’altra energia de suport del sistema elèctric espanyol, precisamen­t, en el moment en què més es vol reduir l’ús d’aquesta matèria primera per la guerra d’Ucraïna. Així, l’octubre d’aquest any, els cicles combinats han sigut la generació líder, amb 6.574 gigawatts l’hora, gairebé un 75% més que durant el mateix període de l’any anterior. En els primers 10 mesos de l’any, també se situa líder amb 52.771 gigawatts l’hora, impulsada per les exportacio­ns a França (amb la majoria de les seves nuclears parades) i la falta de cogeneraci­ó de la indústria.

De cara al final d’aquest exercici 2022, els cicles combinats, la nuclear i l’eòlica es debaten el lideratge, tot i que la generació amb gas s’anticipa com a clar guanyador després d’haver-se duplicat des de començamen­t d’any (s’acosta ja a una producció acumulada de 60.000 gigawatts l’hora), mentre la producció eòlica i la nuclear se situen a nivells similars als de l’any 2021 –49.000 i 46.600 gigawatts l’hora, respectiva­ment– i no sembla probable que puguin atrapar el gas en el context actual.

L’escàs nivell de les reserves pot suposar a curt termini l’aturada d’algunes centrals

 ?? Mònica Tudela ?? La sequera ha deixat al descobert les restes de l’antic poble de Sant Romà de Sau, al pantà de Sau.
Mònica Tudela La sequera ha deixat al descobert les restes de l’antic poble de Sant Romà de Sau, al pantà de Sau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain