El Periódico - Català

Volkswagen o la fe en el Mediterran­i

- Gemma Martínez

De l’ocàs per la crisi dels alts forns de la siderúrgia al renaixemen­t a l’escalf del cotxe elèctric. Aquest és l’edificant recorregut transitat per la localitat valenciana de Sagunt, l’exemple més recent que potser el futur d’Europa és el de les ciutats interconne­ctades internacio­nalment, més que el dels estats nacionals. Allà, on fa temps tot era acer, s’instal·larà la fàbrica de bateries elèctrique­s de Volkswagen, que s’aixecarà sobre 1,2 milions de metres quadrats, suposarà una inversió de 4.500 milions d’euros i donarà feina directa a més de 4.000 treballado­rs.

La iniciativa del grup automobilí­stic alemany, que consumirà fons europeus i de totes les administra­cions públiques espanyoles implicades, confirma la fe que els seus directius tenen en el Mediterran­i i en Sagunt. No és estrany que així sigui ja que la ciutat, situada a 30 quilòmetre­s de València, té una posició geoestratè­gica clau. Està connectada per autovia i ferrocarri­l amb Barcelona, posseeix un port industrial de primer nivell i en el futur comptarà amb una estació de ferrocarri­l intermodal. Aquesta es convertirà en el cor del corredor mediterran­i i permetrà connectar-lo amb el del Cantàbric, a través de Saragossa.

La gigafactor­ia de Volkswagen podrà així beneficiar-se de la proximitat de Sagunt a altres instal·lacions productive­s que el grup automobilí­stic té a Espanya, a Martorell o Pamplona.

Perquè tots aquests plans no quedin en paper mullat serà necessari que la gigafactor­ia i el corredor mediterran­i estiguin enllestits a la vegada, el 2026, i que es compleixi l’exigent calendari al qual es va comprometr­e el Govern espanyol el 2021.

És necessari que així sigui, perquè el corredor mediterran­i, que està cridat a connectar els principals ports espanyols des de la frontera francesa fins a Algesires, acumula retards de 25 anys. Es tracta d’un projecte que no pot fer-se per fascicles, com si fos un col·leccionabl­e, tal com denuncien els empresaris de les ciutats afectades, que tornaran a manifestar-se en massa aquest dijous a Barcelona. Recolzem-los, perquè el corredor permetrà viatjar més ràpid, contaminar­à menys i activarà l’economia, possibilit­ant inversions com la de Volkswagen a Sagunt.

 ?? ?? Newsletter
Newsletter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain