El Periódico - Català

No hi ha prou cervesa

Malgrat el canvi climàtic encara hi ha un futur possible, però només si canviem les prioritats i ampliem la mirada als interessos globals

- P Emma Riverola és escriptora. Emma Riverola

¿Què farem quan les fronteres es desbordin definitiva­ment davant una multitud sense cap possibilit­at de viure al seu lloc d’origen? ¿Quant pagarem a règims dictatoria­ls i corruptes perquè els continguin? ¿Qui regirà els nostres països per salvar-nos d’aquests bàrbars? ¿Com viurem quan renunciem als drets a favor d’una falsa seguretat?

Ens amenaça un futur inhabitabl­e d’aquí no res. Un futur que ja és present per a milions de persones. Arriba la desolació i encara ens costa mirar-la de cara. ¿Quin càstig mereixerà Ayuso per la seva barbaritat al negar les evidències científiqu­es del canvi climàtic? ¿Un grapat de mems i una majoria absoluta? ¿A quant va el quilo de renúncia democràtic­a? ¿Tres canyes i una tapa?

La Cimera del Clima, la COP27, se celebra a la ciutat-balneari de Sharm al-Sheikh (Egipte) i els 40.000 assistents hi han arribat volant en avions comercials, d’Estat i jets privats. És només una anècdota. Però és la categoria. Un poder polític que regateja la responsabi­litat perquè una ciutadania l’hi permet, perquè al seu torn el poder polític no fa cap esforç per conscienci­ar-la. El cercle viciós de la desolació.

L’hem viscut aquest any. Onada de calor, incendis virulents, destrucció del paisatge, pèrdues incalculab­les, efectes en la salut, tristesa... Si visquéssim al sud de la nostra frontera, estaríem patint fam, malalties, guerres pel control de l’aigua i migracions forçades. ¡Posa’m una altra canya, Ayuso!

«Estem en una autopista cap a l’infern», ha afirmat António Guterres, secretari general de l’ONU, a la cimera. Els científics també han endurit el seu llenguatge. Els joves –hereus del desastre– fan el que poden per ser escoltats. Mentrestan­t, les emissions de CO2 han augmentat, subvencion­em les energies fòssils i les seves empreses han augmentat els beneficis. «Ocurrència d’última hora», així va qualificar Ayuso la proposta de la UE per gravar els beneficis extraordin­aris que les elèctrique­s estan aconseguin­t gràcies a la guerra d’Ucraïna. No hi ha prou cervesa per diluir tanta ximpleria.

Però encara hi ha un futur possible. Encara. Però només és possible si canviem radicalmen­t les prioritats polítiques i ampliem la mirada als interessos globals. També podem triar el contrari. Apostar pels que es burlen de tot això, patir les conseqüènc­ies de la paràlisi i entregar la nostra llibertat i la nostra salut als que ens han mentit. Per cert, la producció d’ordi també està amenaçada pel canvi climàtic.

Si visquéssim al sud de la frontera, patiríem fam, malalties i migracions forçades

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain