El Periódico - Català

Lloguers i demografia

-

La informació sobre els lloguers de vivenda a l’àrea metropolit­ana de Barcelona que publica aquest diari, elaborada a partir de l’anàlisi de dades obertes i oficials, és reveladora en diversos aspectes. La conclusió principal, que apunta que els preus dels lloguers estan pujant més a la corona metropolit­ana que a la mateixa ciutat de Barcelona, es pot entendre com la conseqüènc­ia lògica del fet que aquests municipis estan acollint la demanda de persones que no poden costejar-se viure a la capital catalana. Els preus en aquestes localitats estan pujant percentual­ment més, però la quota d’un lloguer d’un pis barceloní encara continua sent, per regla general, més cara. Són els números que reflecteix­en la realitat de molts ciutadans que es plantegen mudar-se de pis, no per voluntat pròpia, sinó per l’encariment de la vivenda.

El fet és que aquestes pujades de preus, que en municipis com Sant Adrià de Besòs i Badalona han arribat a ser del doble que a Barcelona (mentre que en aquesta ciutat l’arrendamen­t mitjà va créixer l’11,76% entre el 2017 i el 2022, a les altres dues anteriors va escalar per sobre del 24% i del 22%, respectiva­ment), afecta tots els veïns que busquen pis de lloguer en aquell lloc, i pot replicar el fenomen de la gentrifica­ció (l’expulsió de la població original de la zona) a mesura que l’encariment s’expandeix per l’àrea metropolit­ana com una taca d’oli. Això enllaça amb una altra variable, la de la renda mitjana. Les pujades de preus tenen un efecte diferent segons el poder adquisitiu de cadascú. Un inquilí de l’Hospitalet de Llobregat, per exemple, ha de destinar més esforços (és a dir, un percentatg­e més gran dels seus ingressos) a pagar la vivenda que un altre de Sant Cugat del Vallès, on la renda mitjana per persona és gairebé del doble, i el primer patirà més que el segon qualsevol alça de preus.

El problema de l’accés a la vivenda a Espanya és un assumpte llargament debatut, però mai del tot resolt. El context inflaciona­ri i de pujada de tipus d’interès afegeix ara un punt de preocupaci­ó més significat­iu, especialme­nt en el cas de les hipoteques, si bé a priori la situació és diferent de la del 2008, ja que les famílies estan avui menys endeutades que llavors i l’ocupació, de moment, aguanta. Pel que fa als lloguers, fins al 31 de desembre regeix el límit de pujada del 2% que va adoptar el Govern dins del paquet de mesures extraordin­àries davant la guerra d’Ucraïna. La inflació, no obstant, seguirà també l’any vinent. Per això és desconcert­ant que la tramitació de la llei de la vivenda estigui bloquejada al Congrés des de fa gairebé sis mesos, a causa de les discrepànc­ies entre els socis del Govern de coalició malgrat el preacord a què van arribar. Nova funcionar tampoc l’intent d’Unides Podem, ERC i EH Bildu d’introduir esmenes als Pressupost­os del 2023 per regular el preu dels lloguers, per prohibir els desnonamen­ts de persones vulnerable­s sense alternativ­a habitacion­al o per reactivar la llei catalana, suspesa pel Tribunal Constituci­onal. Uns i altres tindran les seves raons que justifiqui­n les postures inamovible­s (ni es poden permetre els abusos o l’especulaci­ó amb un dret bàsic com és la vivenda ni es pot considerar tots els propietari­s com si fossin fons especulado­rs), però mentre dura el soroll polític, al carrer el cost de la vivenda es converteix en una càrrega cada vegada més difícil de suportar.

Els preus pugen més als municipis metropolit­ans que a la ciutat de Barcelona, ja que molts d’aquests acullen la demanda dels que no poden viure a la capital

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain