El Periódico - Català

Biden no guanya i Trump perd

Els nord-americans han pres en considerac­ió la necessitat de protegir els valors que inspiren la democràcia

- Jorge Dezcallar

El cap de l’home guardat en una caixa ha evocat en mi aquella sentència segons la qual totes les famílies amaguen un mort a l’armari

En principi no ha guanyat Joe Biden, que amb prou feines ha participat en la campanya de les recents eleccions nord-americanes, però Donald Trump ha perdut perquè ha demostrat tenir menys domini sobre el Partit Republicà del que es presumia, i aquestes són les principals conclusion­s dels comicis, juntament amb la que la democràcia té bona salut i ha vençut els populismes i les teories de la conspiraci­ó que tanta polaritzac­ió i tant de mal estan fent des que Trump es va negar a acceptar la seva derrota el 2020.

Biden arribava a la cita electoral amb una popularita­t molt baixa (40%) i això, unit a una inflació molt alta i a la tradició, que vol que el partit en el Govern perdi escons en les eleccions de midterm presagiava un fort correctiu a les urnes per als Demòcrates. I això no ha ocorregut perquè les pèrdues sofertes han sigut les menors, almenys, des del

2002 i no per mèrit de Biden, bastant invisible les últimes setmanes perquè els candidats del seu partit no creien que els afavorís aparèixer al seu costat en fotos i mítings, sinó perquè els candidats republican­s del sector MAGA (Make America Great Again), extremiste­s i negacionis­tes imposats per Trump, han provocat por i rebuig en la ciutadania. En aquests comicis es vota local, tot i que sembla que aquesta vegada els ciutadans han pres també en considerac­ió la necessitat de protegir els valors que inspiren la democràcia nord-americana.

Amb el recompte de vots encara sense acabar, els republican­s tenen moltes possibilit­ats d’aconseguir el control de la Cambra baixa (tot i que per pocs escons) i això deixarà en l’aire l’agenda legislativ­a del president, que necessitar­à buscar suports en l’oposició moderada, que també n’hi ha, per a cada mesura que vulgui aprovar. Biden presumeix de conèixer bé el Capitoli i de ser un bon negociador i ara tindrà l’oportunita­t de demostrarh­o. D’entrada hi haurà bloquejos legislatiu­s, és possible que es paralitzi la investigac­ió sobre el vergonyós atac al Congrés del 6 de gener o que se n’obrin d’altres sobre

Els extremiste­s imposats per Trump han provocat por en la ciutadania

l’Administra­ció Biden i la seva mateixa família. Tot això malgrat que el control del Senat, finalment, ha quedat en mans dels Demòcrates i ja no s’haurà d’esperar al resultat final de la segona volta de Geòrgia entre Warner (R) i Warnock (D), el 6 de desembre.

No sembla que el que ha passat hagi de tenir gaire influència en la política exterior dels EUA, tot i que previsible­ment hi haurà menys sensibilit­at davant el gran problema de l’escalfamen­t global. Es mantindrà la coordinaci­ó amb Europa per recolzar Ucraïna tot i que augmentara­n les crítiques pel seu cost, i potser guanya terreny la idea d’animar discretame­nt (sense arribar a pressionar) Kíiv a negociar amb Moscou per posar fi a la guerra. No es preveuen canvis en relació amb la Xina i Rússia, i hi haurà més duresa en la negociació amb l’Iran.

Més interessan­t és el que aquestes eleccions ens permeten elucubrar amb vista a les presidenci­als del 2024, els preparatiu­s de les quals començaran ben aviat. El 2020 Biden no va ser el candidat demòcrata per mèrits propis o atractiu personal, sinó perquè els seus rivals Warren i Sanders espantaven la maquinària del partit. I a l’altre costat, Donald Trump va lluitar contra Donald Trump i va perdre la reelecció per culpa de Donald Trump, com diu Pedro Burelli, després de quatre anys de caòtic mandat en què la qualitat de la democràcia americana i la seva imatge al món van patir com mai abans. Biden diu que es vol presentar novament el 2024, i és lògic que ho digui, però no és segur que el partit li doni suport per la seva edat i baixa popularita­t, en un context econòmic difícil. Si així fos, s’obriria una lluita dins del Partit Demòcrata sense que de moment hi hagi candidats clars, ja que la vicepresid­enta Kamala Harris està molt desdibuixa­da, com passa tantes vegades als que ocupen aquest càrrec. I Trump, que pot anunciar aquesta setmana la seva candidatur­a, surt tocat d’aquesta cita electoral ja que no s’ha produït el tsunami al seu favor que pronostica­va, creixen les crítiques contra ell entre els republican­s i ja li ha sorgit un rival i enemic personal en Ron DeSantis, governador de Florida. N’hi haurà d’altres.

Jorge Dezcallar és ambaixador d’Espanya.

 ?? Gaelen Morse / Reuters ?? L’expresiden­t dels EUA Donald Trump.
Gaelen Morse / Reuters L’expresiden­t dels EUA Donald Trump.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain