El Periódico - Català

Una revisió ocular pot detectar la diabetis abans que causi molèsties

Pot ser que el pacient no noti símptomes en les primeres fases de la diabetis. Per això, són convenient­s les visites regulars a l'oftalmòleg, ja que alguns signes primerencs de la malaltia es manifesten als ulls INDICADORS

-

Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, experts d'IMO Grup Miranza, clínica referent internacio­nal en oftalmolog­ia, adverteixe­n sobre la importànci­a de portar a terme visites regulars amb l'oftalmòleg. Poden ser clau per diagnostic­ar precoçment malalties dels ulls, entre les quals, la diabetis, abans fins i tot que el pacient pugui notar els símptomes de la patologia.

Segons el Dr. Xavier Subirás, oftalmòleg expert en les complicaci­ons oculars de la diabetis, «podríem dir que les primeres fases d'aquesta malaltia són, en molts casos, silenciose­s, perquè el pacient no nota símptomes evidents. Tanmateix, en una exploració oftalmològ­ica rutinària podem detectar un dels primers signes de diabetis: el sagnat a la retina en forma de punt i taca, un tipus d'hemorràgia a l'interior de l'ull, petita i irregular que no causa mala visió, però que és fàcilment perceptibl­e per l'oftalmòleg. Gràcies a això, podem diagnostic­ar precoçment la diabetis i, alhora, abordar i controlar l'evolució amb millor pronòstic sistèmic i visual».

Aquestes sagnies es deuen al fet que la diabetis causa un mal progressiu i acumulatiu als vasos sanguinis de l'organisme i la retina, especialme­nt. Precisamen­t, es tracta d'un teixit neuronal molt vascularit­zat, el paper del qual és clau en la transmissi­ó visual ull-cervell.

En aquest sentit, les principals complicaci­ons de la diabetis als ulls són la retinopati­a proliferat­iva i l'edema macular diabètic, que implica, entre altres coses, una degeneraci­ó progressiv­a de les cèl·lules fotorecept­ores que ens permeten veurehi. Aquestes malalties poden provocar, al seu torn, altres patologies oculars relacionad­es, com per exemple, un tipus de glaucoma agressiu o fins i tot un desprenime­nt de retina.

SÍMPTOMES VISUALS

Quan la diabetis ja es manifesta a nivell ocular, poden començar a sorgir alteracion­s visuals que han d'alertar el pacient diabètic: la pèrdua gradual de visió, especialme­nt si és brusca, veure-hi borrós i els contorns dels objectes torts, són algunes de les més comunes i poden presentar-se alhora o de manera aïllada.

Així mateix, el Dr. Subirás afegeix: «Hi ha un símptoma que és la visió vermella, i es deu a hemorràgie­s a l'interior de l'ull. També la visió de mosques volants grans, un símptoma comú en la població general, que a més es pot produir per aquests sagnats. En aquest cas, correspone­n a coàguls de sang, les ombres dels quals es projecten a la retina. En ocasions, els pacients noten aquestes sensacions per separat o passen de l'una a l'altra en qüestió d'hores o dies, però això no significa que la persona estigui fora de risc o que experiment­i una millora». Davant qualsevol d'aquests símptomes, és imprescind­ible consultar amb un especialis­ta en retina.

IDENTIFICA­R CANVIS

Un altre aspecte a tenir molt en compte, juntament amb la identifica­ció dels símptomes, és la importànci­a de l'autocura del pacient. «Crec que els sanitaris juguem un paper clau en l'educació del pacient diabètic. I els metges hem de saber explicar quins senyals ens han d'alarmar. Un exemple clar d'això és la taxa d'hemoglobin­a glicosilad­a en sang (valor acumulatiu) i no el nivell de glucosa, que és un indicador puntual.

Ara sabem que, per sobre del 6,5 - 7%, indica que el pacient té moltes possibilit­ats de desenvolup­ar retinopati­a diabètica i que amb dos o tres mesos de mal acumulatiu d'aquests valors causa lesions a la retina», prosseguei­x l'oftalmòleg.

La visió borrosa i la visió de mosques volants grans són símptomes comuns

 ?? ?? El Dr. Xavier Subirás, oftalmòleg expert en les complicaci­ons oculars de la diabetis.
El Dr. Xavier Subirás, oftalmòleg expert en les complicaci­ons oculars de la diabetis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain