El Periódico - Català

Contra la meditació

La insistènci­a en el ‘mindfulnes­s’ s’assembla massa a una paràlisi temporal

- Ángeles González-Sinde

Estava estirada. Era de nit. Estava desperta, massa cansament al cos i atordidmen­t al cap per continuar llegint, però no prou per caure adormida. El cap m’anava a mil. Els pensaments donaven voltes com uns cavallets atrotinats. Farta, vaig fer el que desaconsel­len. Vaig agafar la tauleta. Sovint, llegir les paraules que han escrit d’altres potser en una altra època, potser a milers de quilòmetre­s del meu dormitori, em fa sentir connectada i de vegades això és tot el que necessitem per tirar endavant. No sentir-nos sols. Saber que altres persones han travessat situacions similars ens treu la por i descansem. De manera que, amb la pantalla trencant la penombra, em vaig posar a buscar articles sobre l’insomni, sobre el meu particular tipus d’insomni lligat a l’estat d’ànim, als alts i baixos emocionals.

Vaig anar directa a la web d’una universita­t nord-americana amb una facultat de Psicologia que es mereix tot el meu respecte pel seu enfocament social, a més de psicològic. Vaig teclejar la meva pregunta al cercador. A l’instant es va desplegar una tirallonga llarguíssi­ma d’articles per triar. Bé. Fins que vaig mirar més a poc a poc. Tots tenien un element en comú: la paraula mindfulnes­s es repetia. Per a qualsevol desordre moral, emocional o sentimenta­l, la solució era la meditació.

Em vaig enfurismar. Vaig recordar el meu amic José Aguirre, que un dia em va confessar que relaxar-se el posa nerviós. El meu problema no era la incapacita­t d’estar-me quieta i en silenci; el meu problema justament era que, si pogués, em passaria el dia quieta i en silenci. El meu problema es deia melancolia, enyorança, desànim, buit o qualsevol variant d’aquests conceptes. ¿La meditació era l’única recepta? ¿I per què la meditació, i no una altra activitat introspect­iva, com escoltar música, aprendre a tocar un instrument, dibuixar, brodar, fer jardineria, ballar, passejar pel camp, visitar un museu, una galeria d’art, apuntar-nos a un cor, llegir, modelar fang, unir-se a un grup de teatre aficionat...? Per alguna raó, aquells experts tan llestos i tan sants de la meva devoció només tenien una paraula màgica per recomanar-me: mindfulnes­s, meditació per a tothom i per a tot.

Vaig sentir llàstima per les llibretere­s i editores, les galeristes, les ballarines, els pianistes, les professore­s de cant, els mestres de ceràmica... Les activitats que tenen a veure amb l’expressió i la introspecc­ió, amb el fer per compartir, amb la intel·ligència de les mans, amb el tacte, amb la contemplac­ió de la bellesa i la seva participac­ió, no són considerad­es beneficios­es per a l’ànima pels grans popes de la psicologia actual. No en primera instància. En primera instància, a callar i estar-se quietets: el mindfulnes­s. Em vaig sentir ferida: endossaven a l’individu la responsabi­litat d’estar bé. Aquella idea tan neoliberal de si estàs malament és perquè ho vols.

Sé que vivim en l’era de l’autoexplot­ació, de la impaciènci­a, de l’aquí i ara, de les presses, que fem i volem fer més del que podem abastar. Soc conscient que vivim en megalòpoli­s que se’ns empassen i ens tiren com boles d’acer en un pinball d’un costat a l’altre esquivant embussos, del metro al bus, del bus al cotxe, del cotxe al pàrquing i torna a començar. Sé que estem sobreestim­ulats, que hem perdut la capacitat d’esperar, de concentrar­nos, que la nostra atenció minva (els guions, els correus electrònic­s, els discursos cada vegada més breus i rutilants per esgarrapar uns segons d’aquell destinatar­i/client/espectador desbordat per la immensa oferta, l’enorme competènci­a), que estem en l’explosió de la cultura de les interrupci­ons i la provisiona­litat. Sé tot això. I té lògica que se’ns ofereixi aquesta recepta: para i respira, pren nota d’on estàs i com. Però ¿s’acaba aquí el consell? ¿I és per a tothom el mateix? ¿Una nació que medités a l’uníson funcionari­a millor? ¿O no és funcionar millor el que es persegueix, sinó alleujarno­s una estoneta per continuar en la carrera dels cotxes bojos com pollastres sense cap?

De vegades, la insistènci­a en el mindfulnes­s s’assembla massa a una paràlisi temporal, a una suspensió del temps i de l’espai per acceptar les coses com són. Però hi ha coses que són inacceptab­les i contra les quals la meditació té poc a fer. Altres tasques poden servir de pausa i fer-nos veure la realitat des d’un altre lloc per impulsar canvis. En general tenen a veure amb el fet de crear, expressar i sentir lliurement i amb d’altres. És, simplement, que a ningú se li ha acudit promociona­r-les. ¿Què deu haver fet la cultura per merèixer això?

Ángeles González-Sinde és escriptora i guionista.

Altres tasques poden servir de pausa i fer-nos veure la realitat des d’un altre lloc per impulsar canvis

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain