El Periódico - Català

Empoderame­nt sexual

Ens deixem tantes coses fora i ens centrem tant en els genitals i prou que ens oblidem que l’òrgan més important per disfrutar de manera autèntica de la nostra sexualitat és el cervell.

- ELENA CRESPI

La sexualitat que hem après no ens deixa gaudir de tot el que ens pot oferir. Ens deixem tantes coses fora i ens centrem tant en els genitals i prou que ens oblidem que l’òrgan més important per gaudir de manera autèntica de la nostra sexualitat és el cervell.

No és el mateix que et toquis o et toquin l’esquena en un estat estàndard que et toquin l’esquena quan estàs en un estat d’excitació. El contacte pot ser el mateix però la sensació és molt diferent. Hi ha dies que potser t’activa que et toquin l’esquena i el cervell eròtic es desperta, però hi ha altres dies que, per molt que et toquin l’esquena, el cervell es manté adormit. Si despertés, la sensació es multiplica­ria i el plaer augmentari­a.

És evident que a la zona genital es concentren unes sensacions sexuals que poden ser meravellos­es i és on el plaer pot arribar al seu màxim. Però només arribarà si el desig, l’excitació i el cervell eròtics estan molt connectats.

En el model de sexualitat que hem après, el coit (la penetració d’un penis dins la vagina) és el centre de tot i es dona per fet que quan es comença el joc l’excitació ha d’estar a dalt de tot. Sense fer res. I generalmen­t, una persona no s’excita sense fer res, hi ha coses que fan que l’erotisme estigui més connectat.

En el cas dels homes, com que se’ls educa perquè vinculin la majoria de coses amb el sexe i han viscut un aprenentat­ge de la sexualitat més explícit, on se’ls situa com a subjectes de desig, pot semblar que aquesta connexió sexual es fa de manera immediata. No sempre és així, però en molts homes encaixa aquest model en què pensen en sexe i ja estan a punt per a una trobada sexual. I això té a veure amb el fet que la masculinit­at que han après va associada a estar a punt sempre.

Potenciar el plaer

En el cas de les dones, com que se les educa perquè no desenvolup­in tot el seu potencial eròtic i han viscut un aprenentat­ge de la sexualitat més implícit, on se les situa com a objectes de desig, el simple fet de pensar en sexe no fa que s’activi el cervell eròtic. A més, cal tenir en compte que moltes dones han tingut experiènci­es desagradab­les amb la sexualitat i això fa que quan pensin en sexe no sempre tenen un pensament agradable.

Et proposo quatre coses per potenciar el teu plaer:

• Saber què és l’autèntic empoderame­nt sexual.

• Redescobri­r aquelles zones de plaer que ja coneixes.

• Ampliar el mapa del teu poder eròtic.

• Connectar amb el teu cervell eròtic.

L’autèntic empoderame­nt sexual implica tant dones com homes. I, evidentmen­t, persones d’identitats dissidents. En les dones i les persones d’identitats dissidents l’empoderame­nt els ha de ser útil, en primer lloc, per poder-se sentir subjectes de desig i propietàri­es dels seus pensaments, fantasies i jocs sexuals. En el cas dels homes, els ha de servir per ampliar el mapa del seu plaer sexual i multiplica­r les sensacions que poden sentir, més enllà dels genitals. Bé, de fet, això serviria per a totes les persones.

Ampliar el mapa no vol dir oblidar-se dels genitals. Està clar que és una zona que pot proporcion­ar grans plaers. I l’has de redescobri­r. Això sí, hem d’aprendre a tocar, llepar i estimular la zona genital més enllà del penis i la vagina o, en el millor dels casos, el clítoris. Hem d’aprendre a gaudir de tots els racons, des de la part del baix ventre fins a la zona de l’anus. Estimulant, evidentmen­t, aquelles zones que ens vinguin de gust.

I ampliar aquest mapa també implica descobrir zones del cos que per a tu són agradables i potser encara no has descobert. Tenim metres de pell per estimular, per tant, et proposo que toquis el teu cos i el de la persona o persones amb qui comparteix­es les relacions sexuals de diverses maneres.

No t’oblidis, a més, de connectar el teu cervell eròtic perquè, així, aquestes sensacions guanyaran força i les sentiràs més agradables. Tanca els ulls, pensa en aquelles coses que desperten el teu desig sexual i, en el moment en què estiguis tenint un moment de plaer amb tu mateix o amb tu mateixa, imagina allò que et desperta el desig i l’excitació. Fes-ho, també, quan estiguis en companyia. La concentrac­ió i la imaginació en el moment de la trobada sexual t’ajudaran a estar present amb el cos i també amb el cap i això t’ajudarà a fer créixer el plaer i, a més, el desig.

Deixa’m fer-te una recomanaci­ó que et serà útil per ampliar el mapa i el plaer. M’agradaria que fullegessi­s un llibre fantàstic de Jüne Plã, es diu Clímax i t’ajudarà a inspirar-te per estimular la part més eròtica del teu cervell i et connectarà amb les sensacions del teu cos.

¡A gaudir! ■

Escaneja el codi QR per accedir a l’espai Entendre-hi + Relacions i sexualitat, on pots compartir els teus dubtes i fer arribar suggerimen­ts i aportacion­s. La psicòloga especialit­zada en teràpia de parella, sexologia, teràpia familiar i psicologia perinatal Elena Crespi proposa en aquesta secció continguts que contribuir­an a fer que les nostres relacions siguin més sanes i satisfactò­ries.

P Elena Crespi és psicòloga especialit­zada en sexualitat.

www.elperiodic­o.com/entre-todos

Pot llegir més cartes i publicar els seus articles a:

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain