El Periódico - Català

Els ‘papijames’: ¿seguretat o sobreprote­cció?

- OLGA PEREDA

Un nombre creixent de famílies van a buscar de matinada els seus fills adolescent­s a la sortida dels locals d’oci, sovint situats fora de la ciutat. L’absència de transport públic nocturn en alguns municipis, sumada a l’elevat preu d’un taxi, fa que l’opció guanyi punts.

Jordi Busquets, advocat barceloní i pare de dues noies de 20 i 17 anys, es posa el despertado­r a les 04.40 hores. Es prepara un cafè i surt de casa. Agafa el cotxe, però no es dirigeix cap a la feina. És cap de setmana. Matinada de dissabte. El Jordi ha quedat amb la seva filla petita per anar a buscar-la després d’una nit de festa discoteque­ra. Recollirà també les seves amigues i les anirà deixant a a casa, de camí a la seva. El Jordi no és un papijama –com popularmen­t es coneix les famílies que recullen els adolescent­s de matinada, sovint sense sortir del cotxe i en pijama– habitual. «No soc el noi dels encàrrecs de la meva filla», aclareix, amb humor. Només ha exercit de «xòfer» en un grapat d’ocasions, sempre perquè ella l’hi ha demanat. «És per la seva comoditat, sí. Però també hi ha el factor seguretat», explica.

Al contrari que la generació passada, els joves no solen tenir horari per arribar a casa. Per precaució (o por), la petició ferma que sí que es fa és que no tornin sols. L’absència de transport públic nocturn en alguns municipis, sumada a l’elevat preu d’un taxi, fa que l’«opció papijama» guanyi punts. Un sistema còmode i barat per als adolescent­s, sobretot quan són menors. A l’àrea de Barcelona, a més, les comptades discoteque­s que permeten l’entrada a joves a partir de 16 anys (Cocoa, Titus i Waka) solen estar situades en polígons industrial­s fora de la ciutat. I les famílies sovint acaben fent torns per anar a recollir els fills. Dissabte a la matinada.

«Les matinades del cap de setmana coincideix­o a la porta de la discoteca amb altres mares que també venen a buscar els seus fills. Em recorda a quan anàvem a recollir-los a les activitats extraescol­ars», explica la Sonia, professora madrilenya i mare d’una noia de 16 anys que té assumit el seu paper de mamijama. La Sonia i el Jordi no en són l’excepció. Represente­n tota una legió de progenitor­s. ¿Estem davant un tret d’hiperpater­nitat, pares i mares helicòpter­s que no deixen de sobrevolar sobre els seus fills, a qui protegeixe­n fins a l’extrem?

Eva Millet, periodista especialit­zada i divulgador­a experta en hiperpater­nitat, respon que sí. «La hiperpater­nitat es caracterit­za per una sobreprote­cció i una supervisió constant que no és necessària. En general, els hiperpares i les hipermares fan coses pels seus fills encara que puguin fer-les per si mateixos. Es converteix­en en xòfers, secretaris personals, guardaespa­tlles, majordoms... Si els fills estan en edat d’anar a discoteque­s i de beure alcohol, ¿cal anar a recollir-los com quan tenien 8 anys? A mi em sembla una contradicc­ió», afirma. «Els adolescent­s demanen autonomia a crits. Em sorprèn que acceptin que els papes vagin a buscar-los a la discoteca», afegeix la periodista, autora de Niños, adolescent­es y ansiedad.

Una mica més còmplice amb els papijames es mostra un altre divulgador, Francisco Castaño, professor de secundària i autor de La mejor versión de tu hijo. «No sé si qualificar el fenomen d’hiperpater­nitat. És una decisió familiar i ja està. Sempre hi ha l’opció d’un taxi, però és més cara i no tots s’ho poden permetre. Anar a buscar-los de matinada és còmode per als fills i nosaltres hi guanyem en seguretat. Prefereixo que el meu fill vingui en el meu cotxe que no en el d’un amic que potser hagi begut alcohol», admet. Alhora, Castaño insisteix que protegir els fills i filles no significa sobreprote­gir-los: «Si els protegeixe­s en excés és que no saps gestionar la por. Els pares i les mares hem d’admetre certs riscos. Educar és anar deixant anar els nostres fills. Per fer-ho, és bàsic la confiança mútua».

Ansietat i por

Ansietat, por i competitiv­itat, precisamen­t, són tres dels principals trets de la hiperpater­nitat. Autora d’Hiperpater­nidad, Millet explica que és natural sentir el temor que als fills els passi alguna cosa. «Ve de sèrie», remata. El que s’ha evitar, segons la seva opinió, és que la por domini la criança i l’educació dels fills. «Si no, ens tornem bojos. Cal anar donant solucions», insisteix. Respecte als papijames, la divulgador­a, partidària d’horaris límits per tornar a casa, convida els progenitor­s a organitzar un taxi o un altre tipus de transport amb amics i amigues.

Dormir malament a causa de la preocupaci­ó fins que el teu fill arriba a casa «sa i estalvi» és un altre fantasma que els progenitor­s han de combatre. Millet recorda que dormir és fonamental per al benestar. De fet, no fer-ho prou hores porta greus problemes de salut. «Condemnar qualsevol persona a no dormir és una forma de tortura. Cal trobar fórmules perquè això no passi», conclou la divulgador­a. ■

 ?? Jordi Otix ?? Un pare amb els seus fills després de recollir-los de matinada en una zona d’oci de Mataró.
Jordi Otix Un pare amb els seus fills després de recollir-los de matinada en una zona d’oci de Mataró.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain