El Periódico - Català

La malaltia s’acarnissa amb els filipins i els pakistanes­os

L’alimentaci­ó d’aquestes comunitats, molt basada en l’arròs, influeix en la malaltia, però els metges adverteixe­n que també afecta més les classes socials vulnerable­s.

- B. P.

La diabetis és especialme­nt prevalent en la població pakistanes­a i filipina que resideix a Barcelona. «Una part és per l’alimentaci­ó, ja que prenen molts hidrats de carboni, perquè la seva dieta es basa molt en l’arròs», apunta Anna Romagosa, directora del centre d’atenció primària (CAP) Raval Nord. «Costa que entenguin que la diabetis dona problemes a llarg termini, perquè en el moment no es troben malament». Ho diu també Jossie Rocafort, presidenta de l’Equip d’Atenció i Mediació Intercultu­ral Sociosanit­ari

(Eamiss), una entitat mediadora entre la comunitat filipina del Raval i l’Ajuntament de Barcelona. «Els filipins estan molt afectats per la diabetis i per l’alta pressió. Els meus pares, per exemple, tenen diabetis», diu.

Creu que això no té tant a veure amb els factors socioeconò­mics, sinó amb els hàbits. A les Filipines, la diabetis és la principal causa de mort. «Mengem molts pastissos i molta verdura, però també molt arròs. És com el nostre pa. Esmorzem, dinem i sopem arròs», explica. «A més, molts filipins creuen que la diabetis és hereditàri­a i no saben que es pot prevenir». Passa una cosa similar en la població pakistanes­a. El 2016, La Caixa va finançar el projecte d’Intervenci­ó Comunitàri­a Intercultu­ral (ICI) perquè als barris de Collblanc i la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat hi havia, entre el col·lectiu pakistanès, una prevalença de diabetis més elevada. «Vam fer moltes sessions amb la comunitat i els sanitaris i vam arribar a la conclusió que hi havia un tema cultural: al seu país s’alimenten de productes de primera mà del camp, però aquí a la ciutat són més cars. I el món sanitari desconeixi­a aquesta realitat», explica Lídia González, directora de l’Associació Educativa

Itaca. Això va fer que la comunitat pakistanes­a fes «canvis» en la seva alimentaci­ó. El projecte va deixar de finançar-se i es desconeix si va baixar la prevalença.

Por de perdre la feina

La metge Laura Romera, que va treballar durant anys al CAP Raval Nord, apunta directamen­t als factors socioeconò­mics que afecten els col·lectius d’immigrants. No creu que tot s’expliqui només des d’un punt de vista cultural. «Hi ha barreres idiomàtiqu­es, que dificulten explicar com es pot tenir una dieta més saludable i variada. Hi ha webs que no estan adaptades a l’àrab ni al tagal. L’educació diabètica és la base del tractament de la malaltia», explica.

Ella va tractar una noia filipina que tenia diabetis tipus 1 (la més greu) i que no acudia a les visites del CAP, de manera que acabava anant a les urgències de l’hospital quan patia hipoglucèm­ia greu. «Vam descobrir que la seva cap, que era la senyora que ella cuidava, no la deixava venir perquè li semblava un excés. Vaig haver de parlar directamen­t amb la seva cap», diu Romera. La comunitat immigrant no vol faltar a la seva feina per por de perdre-la.

 ?? Ricard Cugat ?? Tres dones de la comunitat filipina, en un parc del Poblenou.
Ricard Cugat Tres dones de la comunitat filipina, en un parc del Poblenou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain