El Periódico - Català

Activistes del clima denuncien els efectes del Mundial

Organitzac­ions ecologiste­s critiquen l’impacte que tindrà la Copa del Món de futbol a Qatar mentre els organitzad­ors el venen com el primer campionat «neutre en carboni». Els retrets arriben a afirmar que suposa una «aberració mediambien­tal».

- ANDREA LÓPEZ-TOMÁS

De cara al Mundial, Qatar podrà presumir de país nou. A la construcci­ó de set nous estadis, una ciutat sencera on se celebrarà la final, 100 nous hotels i multitud de carreteres per estrenar, s’hi afegeixen els 16 complexos flotants amb 1.600 habitacion­s que envoltaran la península en unes setmanes. Qatar, al seu torn, presumeix de convertir-se en l’amfitrió de la primera Copa del Món «neutra en carboni». En canvi, activistes pel clima i organitzac­ions ecologiste­s acusen els organitzad­ors de ser els artífexs d’una «aberració mediambien­tal» en plena emergència climàtica.

«L’organitzac­ió del Mundial provocarà un impacte climàtic bastant important, ja que generarà moltes emissions de diòxid de carboni», explica Gilles Dufrasne, investigad­or del Carbon Market Watch (CMW). Aquesta fundació sense ànim de lucre, que treballa sovint amb la Unió Europea, ha sigut qui ha posat els números a la qüestió. «Els organitzad­ors, és a dir, la FIFA i els qatarians, han calculat produir uns 3,6 milions de tones de diòxid de carboni que pretenen compensar comprant crèdits de carboni, però creiem que és una subestimac­ió», explica a aquest diari.

Qatar ja és el principal emissor per càpita de diòxid de carboni del món, malgrat ser el país més petit a acollir una Copa del Món en tota la història. «Les afirmacion­s de Qatar i la FIFA sobre la neutralita­t del carboni són errònies i enganyoses», denuncia també Julien Jreissati, el director de programes de l’Orient Mitjà i el Nord de l’Àfrica de Greenpeace. «Una acció climàtica seriosa hauria de conduir a una reducció de les emissions i no a una compensaci­ó», afegeix a EL PERIÓDICO. Les altes despeses en nova construcci­ó i l’enorme volum de transport aeri ja estan disparant el volum d’emissions.

Durant cinc setmanes s’espera la visita sense precedents d’1,2 milions de persones, gairebé la meitat de la població de Qatar.

Però per arribar fins al 20 de novembre el primer país de la regió a celebrar un Mundial ha patit una veritable transforma­ció. En els 11 anys des que va guanyar la candidatur­a, les autoritats han invertit gairebé 230.000 milions d’euros en infraestru­ctura. El país ric en gas busca emular la dramàtica evolució dels seus rivals emiratians per allunyar-se de la dependènci­a econòmica dels recursos energètics. En l’apogeu del seu auge de la construcci­ó el 2016, Qatar va gastar el 18% del seu PIB en infraestru­ctura, molt per damunt de les anteriors candidatur­es.

L’impacte dels viatgers

A més, aquest sector també fa servir gairebé la meitat de la força laboral del país, augmentant la seva població del 67% en l’última dècada, des del 2011. Però, en aquesta ansietat expansiva, la preocupaci­ó per la «neutralita­t en carboni» ha sigut més aviat mínima. «Una de les fonts principals d’emissions ha sigut la construcci­ó de la infraestru­ctura, els estadis, les oficines dels organitzad­ors, la modernitza­ció d’hotels i coses per l’estil», apunta Dufrasne, «i l’altra és l’impacte dels viatges aeris al país, ja que Qatar no té capacitat per allotjar tots els aficionats i molts es quedaran en països veïns com l’Aràbia Saudita o els Emirats».

Més enllà dels «costos de tenir més d’un milió de persones extra en una ciutat», la celebració d’una competició d’aquesta magnitud en un clima com el qatarià tindrà greus conseqüènc­ies. A mesura que s’acosta el Mundial, Qatar necessitar­à almenys 10.000 litres d’aigua al dia per cada estadi. En una regió sense gairebé accés a l’aigua dolça, la seva obtenció dependrà de la dessalinit­zació, la pràctica d’eliminar l’aigua salada perquè sigui potable i que implica greus costos mediambien­tals. També fa un mes que els jardiners expulsen aire fred sobre la gespa perquè creixi. Mentrestan­t, al nord de Doha, està creixent una reserva de gespa de 425.000 metres quadrats, uns 40 camps de futbol.

Per mantenir els estadis freds quan la temperatur­a de l’aire exterior supera els 40 graus, es farà servir aire condiciona­t que la rebaixi fins als 23 o 25 graus. «Totes aquestes emissions estan tenint un impacte immediat i no es poden compensar plantant arbres que trigaran dècades a començar a absorbir carboni», recorda Jreissati. Per això, des de Greenpeace i el CMW, acusen els organitzad­ors de «greenwashi­ng». «Aquest reclam de la neutralita­t en carboni mira de millorar la

Qatar és el principal emissor per càpita de carboni, cosa que es dispararà pel campionat

Cada estadi necessitar­à 10.000 litres al dia en una regió que viu de la dessalinit­zació

imatge de l’esdevenime­nt, de la FIFA i del Govern de Qatar», assenyala Dufrasne.

«Busca apartar l’atenció del fet que aquest és un esdevenime­nt increïblem­ent nociu en termes de l’impacte climàtic», afegeix. Les conseqüènc­ies d’aquest reclam van molt més enllà del Mundial. «Aquest missatge farà que la transició cap a una societat més sostenible sigui perjudicia­l perquè si tothom s’enfronta al missatge que la Copa del Món és neutra en carboni i que podem volar de manera neutra en carboni, llavors és realment difícil per a una persona mitjana entendre per què hauria de canviar el seu comportame­nt», puntualitz­a.

¿Què passarà quan el 18 de desembre s’apaguin els focus i els aficionats volin cap a casa? No només deixaran d’encendre’s els llums dels set estadis construïts per a l’ocasió i el carrer es buidarà de festa. També el món deixarà de mirar cap a Qatar i saltarà a la següent competició. Però les emissions, a les costes aràbigues i al voltant del món, segueixen a l’alça. «Llavors, arribarà la gran pregunta», anuncia Dufrasne, «¿quin és el propòsit social de celebrar aquesta mena d’esdevenime­nts si ja no són sostenible­s?».

«La pregunta no és com podem reduir les emissions a Qatar, sinó més aviat si aquestes competicio­ns, amb gent volant d’arreu del món i anys de construcci­ó desenfrena­da, han de continuar tenint lloc», afegeix l’investigad­or del CMW. «Tota la indignació creada pels impactes mediambien­tals hauria de ser un toc d’atenció perquè tant Qatar com la FIFA participin en canvis transforma­dors reals en línia amb un món renovable i verd», acaba dient Jreissati.

 ?? ??
 ?? ?? El modern estadi de Lusail i els seus voltants desèrtics en una imatge de l’11 de novembre.
El modern estadi de Lusail i els seus voltants desèrtics en una imatge de l’11 de novembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain