El Periódico - Català

Amb dades obertes

-

▶ Les variacions del preu mitjà del lloguer a l’àrea metropolit­ana de Barcelona han sigut calculades per a aquesta informació a partir de Dades obertes de la Generalita­t amb dades per municipis publicats per la Conselleri­a de Drets Socials, basat en l’explotació estadístic­a del registre de fiances de lloguer de vivendes dipositade­s a l’Institut Català del Sòl. Les dades s’han acarat amb aquest altre conjunt de dades obertes per municipis de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB). Per a la comparativ­a s’han pres com a referèncie­s el preu mitjà del lloguer de gener a desembre del 2017 i de gener a juny del 2022.

▶ Per la seva banda, per als càlculs de quina proporció sobre la renda representa la despesa de lloguer en cada municipi metropolit­à, s’han creuat les esmentades dades de preu mitjà del lloguer amb les de renda neta anual, tant individual com per llars, disponible­s a l’Atles de distribuci­ó de renda de les llars de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), basat en dades tributàrie­s. En aquesta ocasió s’han pres com a referència les dades del 2020, tant de preus de lloguers com de renda, ja que són les últimes publicades per l’INE. Aquests càlculs són una projecció que pressuposa com a hipòtesi que una persona lloga a la mateixa ciutat en què resideix i, per tant, declara la seva renda.

▶ Des de l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge (O-HB) precisen que les dades de renda neta individual resulten aptes per mesurar l’esforç d’un arrendatar­i a l’hora d’accedir al mercat del lloguer. La renda neta per llar, però, està enfocada a «avaluar el poder adquisitiu a partir de dades de vivendes ja existents», apunten fonts de l’O-HB. L’Institut d’Estudis Regionals i Metropolit­ans de Barcelona (IERMB) també matisa que «al tractar-se d’una mitjana, es perd el detall de quant gasta cada llar en funció de la seva renda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain