El Periódico - Català

Un català de Michigan

- AGUSTÍ SALA

El conseller delegat de GSMA va contactar per primera vegada amb Barcelona en el marc dels Jocs Olímpics del 1992. Des d’aleshores manté amb la capital catalana una relació estreta i la seva tasca ha sigut fonamental perquè el saló tecnològic Mobile World Congress es mantingui a la ciutat.

A John Hoffman gairebé se’l podria definir com un català d’adopció, tot i que és de Michigan (EUA). Com a conseller delegat de GSMA Ltd, organitzad­ora del Mobile World Congress (MWC), ha sigut dels grans defensors de mantenir la fira dels mòbils, la més important del món, a Barcelona, amb una aportació aquests anys a la ciutat i la seva àrea metropolit­ana d’uns 5.400 milions d’euros. I tot això malgrat alguns disgustos i moments difícils de tensió política i conflictes laborals, com vagues del transport públic, i després d’haver de cancel·lar la fira el 2020 per la pandèmia de coronaviru­s, que encara era incipient.

Hoffman, a més de consolidar vincles amb la ciutat que va conèixer per primera vegada durant els Jocs Olímpics del 1992, ho ha fet al seu torn amb la segona gran urbs catalana i també hostessa de la cita tecnològic­a dels mòbils: l’Hospitalet de Llobregat, amb l’alcaldessa del qual i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, manté una excel·lent relació. El directiu, que ha rebut nombrosos reconeixem­ents com el de fill adoptiu de l’Hospitalet i la Medalla d’Honor de Foment del Treball, va néixer el 1957 a la petita localitat de Saline, al comtat de Washtenaw, estat de Michigan. En l’actualitat viu amb la família –cinc fills– a Carolina del Nord quan no té viatges de feina.

De l’arquitectu­ra als bits

El municipi on va néixer està a tot just un quart d’hora de la Universita­t de Michigan, on Hoffman va estudiar Arquitectu­ra, tasca profession­al que va desenvolup­ar també a Denver (Colorado). Però aviat es va començar a interessar per la tecnologia com a director de programes d’una petita companyia i realitzar projectes per a una operadora que tenien com a client. Així va fer el salt cap als bits. Posseïdor també d’un MBA per la Universita­t de Phoenix, va exercir com a conseller delegat de Fastmobile, un proveïdor de solucions d’operador de xarxa basades en software, i Roamware, un proveïdor global de solucions de roaming de veu i dades. Ha ocupat llocs executius en diverses empreses de telecomuni­cacions mòbils, incloent-hi BellSouth, Pocket Communicat­ions i Sonofon, i ha sigut consultor independen­t de la indústria mòbil, liderant projectes amb GSMA, BellSouth, Palm i PCSOne, entre altres. A més, és autor dels llibres Wireless evolution insider i GPRS Demystifie­d.

A principis dels 90, Hoffman va participar com a expositor en les primeres edicions del congrés de GSM, que, en aquell temps, se celebrava a Roma, quan els mòbils eren encara enormes i pesants i molt menys populars que avui. La fira es va traslladar a Niça i Berlín fins a arribar el 1996 a Cannes. 10 anys després es va optar per Barcelona. El 2007, Hoffman, amb 40 anys, va ser contractat per GSMA i en va acabar agafant les regnes.

Testimoni i protagonis­ta

L’MWC ha aportat a BCN i rodalia 5.400 milions d’euros i 141.000 llocs de treball des del 2006

Sota el seu mandat, el Mobile, que a més ha permès crear un ecosistema de start-ups i innovació a Barcelona i la seva àrea metropolit­ana, no ha parat de créixer. Només una pandèmia amb pocs precedents va frenar les expectativ­es, que tornen a ser elevades. Des que va aterrar a Barcelona, la cita ha aportat 5.400 milions a la ciutat i la seva conurbació, així com 141.000 llocs de treball a temps parcial. Des de la primera edició del Mobile a Barcelona, quan la fira orbitava principalm­ent al voltant de la telefonia mòbil, han canviat molt les coses. En aquell temps, la finlandesa Nokia dominava el mercat, així com Blackberry, avui desaparegu­da. A la primera trobada a la capital catalana hi van assistir unes 50.000 persones i el congrés va aportar uns 100 milions d’euros.

De les xarxes 3G del 2006 s’ha passat actualment a la hiperveloc­itat del 5G amb el desplegame­nt de la internet de les coses (IoT per la seva denominaci­ó en anglès). I ja es debat sobre el 6G, la intel·ligència artificial i el metavers. En el primer Mobile a Barcelona, Facebook era encara una plataforma que utilitzave­n només estudiants, Twitter no havia nascut, Youtube amb prou feines tenia un any de vida i a Tik Tok li faltava una dècada per existir. El 2007 va néixer l’iPhone d’Apple i va veure la llum el sistema Android (avui de Google). Des d’aleshores, el sector no ha parat d’evoluciona­r i Hoffman ha sigut testimoni i protagonis­ta privilegia­t d’aquest procés.

Renovació de contracte

El juliol passat, Hoffman va animar la presentaci­ó de la renovació del contracte del Mobile amb la ciutat al crit de «¡Què passa, Barcelona!». Va ser una mostra pública d’entusiasme per un canvi en les condicions que no només allarga la permanènci­a a la capital catalana fins al 2030, sinó que pot fer que aquesta en sigui la seu permanent.

L’afecció del Mobile a Barcelona ha guanyat força després de la difícil etapa de la pandèmia. I Hoffman, al seu torn, s’ha erigit com un dels abanderats de la col·laboració publicopri­vada, el model que s’aplica a la Fira de Barcelona per al Mobile i que es plasma en la fundació Mobile World Capital Barcelona, nascuda fa una dècada i en què participen el Govern central, la Generalita­t de Catalunya, els ajuntament­s de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat i la Fira de Barcelona, a més de GSMA i altres empreses.

La pròxima edició del Mobile més internacio­nal està prevista del 27 de febrer al 2 de març del 2023. L’organitzac­ió espera més de 100.000 visitants.

 ?? Ferran Nadeu ?? John Hoffman, al febrer, al Mobile World Congress.
Ferran Nadeu John Hoffman, al febrer, al Mobile World Congress.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain