El Periódico - Català

La malversaci­ó a Europa i els EUA

En alguns països la pena màxima del delicte de malversaci­ó és de 10 anys de presó i les multes depenen sempre de l’import total dels fons sostrets.

-

Després d’impulsar la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició, l’Executiu i ERC continuen la negociació per a la modificaci­ó del delicte de malversaci­ó. I a la resta d’Europa i als Estats Units, ¿com es regula?

REGNE UNIT.

La malversaci­ó es reflectiri­a en la legislació a Anglaterra i Gal·les com un tipus de robatori (embezzleme­nt) que té lloc quan una persona encarregad­a dels béns o propietats d’un organisme, una organitzac­ió o un individu abusa de la seva posició de confiança per beneficiar-se directamen­t d’aquests béns, o bé per fer-hi una cosa per a la qual no està autoritzat.

Les penes depenen de la gravetat del sostret i les circumstàn­cies del cas.

FRANÇA.

A França, l’equivalent del delicte de malversaci­ó s’anomena desviació de fons públics. És castigat amb penes màximes de 10 anys de presó i un milió d’euros de multa. Els entorns d’alguns dels dirigents gals van ser jutjats per això. És el cas de l’expresiden­t Nicolas Sarkozy i l’afer dels sondejos. A principis d’aquest any, el Tribunal de París va condemnar Claude Guéant, secretari general de l’Elisi durant la presidènci­a de Sarkozy i Patrick Buisson, conseller polític del dirigent conservado­r, per haver malversat 1,4 milions d’euros. Els van condemnar a un any i dos anys de presó, respectiva­ment.

ALEMANYA.

Alemanya, la malversaci­ó (Untreue) està considerad­a un delicte financer i reglada per l’article 266 del Codi Penal de la següent manera: «Serà castigat amb una pena privativa de llibertat no superior a cinc anys o amb una pena pecuniària el que abusi del poder que

Ali atorga la llei, l’ordre oficial o el negoci jurídic de disposar dels béns d’una altra persona o d’obligar una altra persona, o el que infringeix­i el deure que li incumbeix en virtut de la llei, l’ordre oficial, el negoci jurídic o una relació fiduciària de vetllar pels interessos patrimonia­ls d’una altra persona i causi amb això un perjudici a la persona dels interessos patrimonia­ls de la qual és responsabl­e».

ITÀLIA.

A Itàlia, l’article 314 del Codi Penal estableix penes de quatre a 10 anys de presó per als funcionari­s públics que s’apropien de diners o altres béns que, en funció del seu càrrec, havien d’administra­r. A més d’això, el Codi Penal també contempla l’anomenada apropiació indeguda, que cometen els que s’apropien de diners, valors o qualsevol altra cosa per beneficiar-se a si mateixos o a d’altres d’una forma injusta. Silvio Berlusconi, l’ex primer ministre italià, ha sigut acusat d’aquest delicte en més d’una ocasió.

ESTATS UNITS.

Als EUA la malversaci­ó de fons públics és un delicte estatal i federal. En el cas federal l’apropiació indeguda o desviació de diners públics es castiga amb penes de presó d’un màxim de 10 anys si el valor de la propietat o actiu afectat és superior als 1.000 dòlars, a més de les multes correspone­nts. El Departamen­t de Justícia té una divisió dedicada a investigar i perseguir el que es denominen ofenses d’integritat pública. Dins d’aquesta divisió n’hi ha una de centrada a donar resposta a delictes electorals com ara frau de vots o ofenses relatives a lleis de finançamen­t de campanyes.

3ª Safata 13 Serveis

Motor EcoSilence

Connectivi­tat Home Connect

 ?? Jim Lo Scalzo / Efe ?? Els representa­nts electes es fotografie­n davant el Capitoli dels Estats Units.
Jim Lo Scalzo / Efe Els representa­nts electes es fotografie­n davant el Capitoli dels Estats Units.
 ?? ?? D
D

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain