El Periódico - Català

El Parlament reclamarà la prohibició de l’espionatge amb Pegasus

- SARA GONZÁLEZ

Objectiu: que l’escàndol del Catalangat­e, que va afectar més de 65 persones entre dirigents i ciutadans de l’òrbita independen­tista, no es torni a repetir. Amb aquest horitzó, els grups d’ERC, Junts, la CUP i els comuns sumen esforços per reclamar al Parlament Europeu que prohibeixi l’espionatge amb programes com Pegasus. Tots quatre van activar l’article 203 del reglament de la Cambra catalana, el que recull el dret a petició per comparèixe­r a Brussel·les i exposar que cal un nou marc legal a escala europea i per exigir la justícia que consideren que se’ls ha negat des de l’Estat espanyol.

El moviment es produeix just una setmana després que la comissió del Parlament Europeu que investiga l’ús de Pegasus fes públic un informe preliminar en el qual apunta que Espanya «va ser probableme­nt el primer client a la Unió Europea del grup NSO» i amb la vista posada en l’audiència pública que l’esmentada comissió celebrarà el dia 29. El que pretenen els impulsors de la iniciativa és comparèixe­r tant en la comissió de peticions de Brussel·les com en aquesta cita de la comissió d’investigac­ió que tindrà lloc d'aquí a dues setmanes, motiu pel qual han presentat la proposta per la via d’urgència perquè sigui aprovada en el pròxim ple.

Fa més de 30 anys que el dret a petició davant Brussel·les no s’invoca des del Parlament i aquest mecanisme facilitarà que fins a tres diputats puguin exposar al Parlament Europeu el que entenen com un cas que evidencia l’«espionatge a la dissidènci­a» i la «invasió de manera injustific­ada de la privacitat» de càrrecs electes i de membres de la societat civil.

A més, els impulsors instaran a activar una reforma legislativ­a perquè consideren que ni la Carta Europea ni el Tractat de la Unió compten amb eines per protegir els drets fonamental­s en aquest àmbit.

el dirigent va renunciar també a ser membre de la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls, però continua presidint la d’Exteriors. En aquests moments, i des de la seva sortida de la direcció del partit, està de baixa mèdica.

Amb la sanció imposada pel Parlament, l’objectiu de Junts és donar per tancada la polèmica. Sense anar més lluny, el partit va frenar la recollida de firmes que dirigents del Consell Nacional estaven recollint per demanar que Dalmases fos expulsat del grup parlamenta­ri. El màxim òrgan del partit entre congressos es reunirà dissabte vinent sense aquesta qüestió en l’ordre del dia, però sí amb el malestar acumulat pel comportame­nt del diputat i el de la mateixa Borràs, sobretot des que la presidenta de la comissió de garanties, Magda Oranich, va revelar que va ser pressionad­a per la presidenta del partit durant la investigac­ió interna i que altres dirigents de la formació li havien explicat que Dalmases també les va intimidar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain