El Periódico - Català

Almenys dos morts per la caiguda de dos míssils a Polònia

▶ Fonts d’intel·ligència dels Estats Units afirmen que els projectils són russos ▶ Creix el temor que el conflicte es desbordi a territori de l’OTAN

- MARC MARGINEDAS

El fantasma d’un desbordame­nt de la guerra a Ucraïna cap a territori de l’OTAN va planar ahir a la nit a les capitals europees i dels EUA. Dos coets de procedènci­a per determinar van impactar a la localitat polonesa de Przewodow, a prop de la frontera amb el país eslau, i van causar dos morts. Mentre a Varsòvia, el primer ministre Mateusz Morawiecki convocava amb caràcter extraordin­ari una reunió del Comitè de Seguretat i Defensa del Consell de Ministres, el màxim òrgan consultiu de seguretat de l’Estat, a Washington el Govern nordameric­à assegurava que no estava en possessió d’informació que vinculés Rússia amb el bombardeig. L’emissora polonesa de ràdio ZET va informar que els dos coets van impactar en maquinària agrícola. La policia, la fiscalia i l’Exèrcit s’havien congregat al lloc dels fets, va reportar la mateixa font. «Els bombers són al lloc dels fets; no queda clar el que ha passat», va declarar a Reuters Lukasz Kucy, membre del cos local d’emergèncie­s. Una font de la intel·ligència nord-americana va afirmar davant d’un periodista de l’agència AP que els dos projectils havien sigut disparats per les forces russes i havien travessat la demarcació fronterera, un extrem que ni la Casa Blanca ni el Pentàgon van confirmar públicamen­t: «N’estem al corrent... En aquest moment no tenim informació per corroborar» que els míssils que van impactar a Polònia eren «russos», va declarar el portaveu del Pentàgon, el general de brigada Patrick Ryder.

A Moscou, el Ministeri de Defensa rus va negar taxativame­nt les acusacions, qualifican­t-les de «provocació», i va assegurar que les seves forces no havien llançat bombardejo­s contra objectius a Ucraïna situats en les proximitat­s de la frontera amb Polònia. El portaveu del Govern polonès, Piotr Muller, va demanar paciència per aclarir els fets i va fer una crida als periodiste­s a «no difondre informacio­ns» no confirmade­s. Per la seva banda, el president d’Ucraïna,

El primer ministre de Polònia convoca una reunió urgent del seu Consell de Seguretat i Defensa

Volodímir Zelenski, va qualificar els fets d’«escalada molt greu» del conflicte. Es tracta de l’incident més greu en el qual es veu implicat un país membre de l’Aliança Atlàntica des de l’arrencada de la guerra. Es produeix, a més, pocs dies després de la retirada de les tropes russes de la ciutat de Kherson, la pitjor derrota patida per l’Exèrcit del Kremlin en tota la contesa. Un revés bèl·lic a què Moscou va respondre llançant, durant tota la jornada d’ahir, més d’un centenar d’atacs amb míssils i una desena d’atacs amb drons iranians contra infraestru­ctura energètica i objectius civils a Ucraïna, que va deixar milions de ciutadans sense electricit­at i va tallar el subministr­ament a 16 de les 24 províncies del país, incloent-hi Kíiv, la capital. «És clar el que l’enemic vol i no ho aconseguir­à», va respondre Zelenski en una declaració difosa per Telegram.

Defenses antiaèries

La reacció dels països veïns d’Ucraïna, en especial les repúblique­s bàltiques, amb una percepció de l’amenaça russa molt accentuada, i temoroses que el conflicte travessi finalment les fronteres, no es va fer esperar. El president de Lituània, Gitanes Nauseda, va afirmar que «està en contacte» amb «els amics polonesos», abans de demanar: «El territori de l’OTAN ha de ser defensat fins a l’última polzada». «El règim terrorista serà aturat per la força unida dels aliats», va concloure.

El ministre de Defensa de Letònia, Artis Pabriks, va plantejar la possibilit­at que l’OTAN subministr­és «defenses antiaèries» a Polònia per defensar el seu espai aeri i el d’Ucraïna occidental. «De manera deliberada, o sense voler-ho, es tracta d’una situació inacceptab­le», va reblar, donant per descomptat que Rússia era l’origen de l’atac. El seu col·lega d’Exteriors a Estònia, Urmas Reinsalu, va assegurar que es troba en consultes amb els seus homòlegs per oferir una resposta «unida i ferma». La UE, per boca del president del Consell Europeu, Charles Michel, va dir que recolza «unida» Polònia.

Sigui com sigui, l’incident constituei­x una escalada d’un conflicte en el qual molts analistes donen per descomptat que, tard o d’hora, acabarà superant les fronteres ucraïneses. Això ha tingut un impacte immediat en els preus de l’energia i del gra, dues matèries primeres el comerç de les quals, vital tant per a les economies desenvolup­ades com per a les d’estats en vies de desenvolup­ament, ha patit importants pertorbaci­ons a causa de la guerra. El preu del barril de West Texas es va incrementa­r un 3% al cap de poques hores de l’incident, i va arribar als 87 dòlars per unitat, mentre que el preu del blat de Chicago va pujar un 1,2%, el del blat de moro un 1,5% i el de la soja un 1,2%. Els vaivens en els preus d’aquests productes podrien acabar agreujant la crisi energètica, impulsant la inflació i avivant el problema de la fam a l’Àfrica i el Pròxim Orient.

 ?? Reuters ?? Imatge de l’explosió dels míssils a Przewodow (Polònia), des d’un poble veí.
Reuters Imatge de l’explosió dels míssils a Przewodow (Polònia), des d’un poble veí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain