El Periódico - Català

Ucraïnesos i russos han violat els drets dels detinguts

- EL PERIÓDICO

La missió de l’ONU que analitza les violacions de drets humans a Ucraïna afirma que les dues parts enfrontade­s han perpetrat abusos sobre els presoners en el seu poder, tot i la prohibició «absoluta» de tortures o maltractam­ents a detinguts. La cap dels investigad­ors, Matilda Bogner, ha fet balanç després d’entrevista­r 175 retinguts per autoritats ucraïneses i 159 empresonat­s per les russes. En aquest últim cas, les entreviste­s es van fer després del seu alliberame­nt, generalmen­t a través d’intercanvi de presoners, ja que només Kíiv ha garantit l’«accés confidenci­al» sol·licitat.

En el cas dels presoners a mans russes, l’ONU ha constatat que hi ha hagut pallisses, robatori d’estris i trasllats en vehicles amuntegats i sense accés al bany. Els procedimen­ts d’admissió als centres on es mantenen reclosos són també abusius. De fet, almenys un dels presoners va morir. «La majoria d’ells ens van dir que, durant la seva reclusió, van ser torturats», recalca Bogner.

Descàrregu­es «per diversió»

Cremades, pallisses, execucions fingides i violència sexual figuren entre els abusos sistemàtic­s, en un context ja «molt dur», ja que els presoners es mantenen en cel·les saturades, sense higiene i falta d’aliments i aigua. Una de les víctimes afirma que milicians prorussos li donaven descàrregu­es elèctrique­s als genitals «per diversió».

Els abusos s’estenen així mateix al bàndol ucraïnès, amb «denúncies creïbles» d’execucions sumàries al marge d’operacions de combat i «casos de tortures i maltractam­ents», entre els quals s’inclouen cops, descàrregu­es elèctrique­s i trasllats igualment «humiliants».

Però l’ONU estableix diferèncie­s entre els dos bàndols: al marge de l’accés brindat als investigad­ors, confirma que s’han obert processos penals a Ucraïna per examinar els presumptes avisos sobre presoners de guerra. «Esperem progressos en aquests casos», afegeix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain