El Periódico - Català

L’activisme polític dels cònsols

Diversos governs han cessat els seus representa­nts a l’estranger per ‘interferir’ en els assumptes interns de l’Estat on estaven destinats. Alguns van donar suport al procés i altres a Putin.

- RICARDO MIR DE FRANCIA J. G. ALBALAT

Un d’ells convocava manifestac­ions de suport al dictador sirià Bashar al-Assad. Un altre va penjar l’estelada independen­tista al balcó del seu consolat a Espanya. Un tercer va ser acusat d’haver convertit la seva delegació diplomàtic­a en un niu d’espionatge per al Kremlin. Són alguns dels exemples de cònsols honoraris cessats per «interferir» en els assumptes interns de l’Estat on estaven destinats, un activisme polític que empal·lideix davant els crims en els quals s’han vist embolicats altres cònsols elegits a dit, però que posa en relleu la dificultat que tenen de vegades els Estats per controlar la seva conducta. Diplomàcia a l’ombra, la investigac­ió del Consorci Internacio­nal de Periodiste­s i ProPública, en la qual ha participat EL PERIÓDICO, no només ha revelat els vincles amb el narcotràfi­c, el finançamen­t del terrorisme, el blanqueig de capitals o el tràfic d’armes de desenes de cònsols honoraris, sinó que ha posat en relleu el suport que altres ofereixen a règims autoritari­s i corruptes. Alguns van acabar dimitint en protesta pels abusos dels governs que representa­ven, però d’altres van ser destituïts per haver-se convertit en una cosa semblant a una quinta columna dedicada a treballar activament contra els interessos del país on servien.

Serguei Samsonenko és un multimilio­nari rus amo d’una empresa d’apostes esportives i va servir com a cònsol honorari a Macedònia del Nord fins al mes d’agost, quan el seu cap va rodar sense més explicacio­ns. Abans d’assumir el càrrec, s’havia significat políticame­nt recolzant un partit prorús a Skopje, però els seus problemes van començar el 2017, quan un informe filtrat de l’espionatge macedoni va acusar els consolats honoraris de Rússia al país d’haver-se convertit en «bases de la intel·ligència» que estaven sent utilitzade­s pel Kremlin per mirar de torpedinar el seu accés a l’OTAN, que va acabar consumant-se el 2020.

Els cònsols honoraris no són diplomàtic­s de carrera ni cobren per la seva feina, però sí que disfruten de molts dels privilegis dels diplomàtic­s convencion­als. Els

La investigac­ió ha posat en relleu el suport a règims autoritari­s i corruptes

nomena l’Estat al qual represente­n, generalmen­t pel seu prestigi profession­al o el seu arrelament social a la ciutat on serveixen, però l’Estat receptor –del qual solen ser ciutadans– ha d’aprovar el nomenament i pot eventualme­nt forçar-ne el cessament.

Cònsols independen­tistes

És en gran manera el que ha passat en els últims anys amb diversos cònsols honoraris catalans que van recolzar d’una manera o un altre la causa independen­tista.

Són cinc com a mínim. L’últim, Fernando Turró (Grècia), cessat el 2018 «pels seus greuges a la bandera d’Espanya» i per assistir a «diversos actes que no són propis», com la Diada, segons va afirmar el Ministeri d’Exteriors. Abans van seguir els seus passos Xavier Vinyals (Letònia), destituït per penjar una estelada al balcó del consolat; Jordi Puig (Filipines), que havia participat en la «vaga general» del 3-O per protestar contra la repressió del referèndum; Albert Guinjaume (Finlàndia), que organitzav­a dinars de cònsols amb polítics independen­tistes; i l’exfutbolis­ta Hristo Stòitxkov (Bulgària), que va dir «franquista» a Soraya Sáenz de Santamaría i va dir –després del referèndum– que «el Govern espanyol és una vergonya». «En algunes ocasions s’ha realitzat gestions discretes fent saber a algun

Estat emissor que el cònsol honorari ha deixat de ser una persona idònia per exercir el càrrec», asseguren fonts diplomàtiq­ues. «En aquests casos, l’Estat sol actuar amb comprensió i cessar el cònsol». La Convenció de Viena del 1963, que regula l’activitat diplomàtic­a, diu explícitam­ent que els diplomàtic­s «tenen l’obligació de no interferir en els assumptes interns del país» on serveixen.

Més borrós és el cessament d’altres honoraris destituïts per mirar de crear un clima d’opinió favorable a règims de dubtosa reputació, com li va succeir el 2019 a Waseem Ramli, el cònsol honorari de Síria a Mont-real, on organitzav­a manifestac­ions de suport a Al-Assad. En l’extrem oposat, diversos honoraris de Rússia a Alemanya, els EUA o Mèxic han dimitit en protesta per la invasió russa d’Ucraïna.

gitalitzac­ió en el sector industrial i aportar un gran valor afegit a Barcelona i a la seva àrea metropolit­ana. De fet, aquest projecte posicionar­à la capital catalana com el principal hub d'innovació del sud d'Europa. D'aquesta manera, DFactory s'ha convertit en un projecte totalment innovador i diferencia­l que actua com a eina per revolucion­ar el teixit productiu espanyol i acompanyar les empreses en aquest procés de transforma­ció.

Especialit­zada en la integració de dades i en la digitalitz­ació de plantes industrial­s, Nexiona és una de les empreses que formen part del DFactory Barcelona. Tal com explica el seu director general, Jaume Rey, «unifiquem dades, no només de les línies de producció, sinó també de les eines de negoci, per saber com evoluciona una empresa, des del punt de vista tècnic, però també econòmic i financer». Com a fet destacable, Nexiona està liderant el procés de digitalitz­ació de totes les plantes del grup CELSA. «A DFactory els clients troben empreses consolidad­es amb projectes consolidat­s que els poden proveir de la tecnologia que requereixe­n per optimitzar els seus processos productius», assenyala Rey.

 ?? Ignasi Paredes ?? Xavier Vinyals, excònsol honorari de Letònia a Barcelona.
Ignasi Paredes Xavier Vinyals, excònsol honorari de Letònia a Barcelona.
 ?? ?? L'edifici DFactory Barcelona està constituït per 17.000 m² i està ocupat al 60%.
L'edifici DFactory Barcelona està constituït per 17.000 m² i està ocupat al 60%.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain