El Periódico - Català

L’IPC d’octubre va anotar una alça rècord dels aliments i la primera rebaixa de la llum El transport suspèn l’aturada indefinida pel baix seguiment

▶ La inflació va baixar al 7,3% amb una pujada anual de l’alimentaci­ó del 15,4%, la més alta de la sèrie ▶ La taxa anual va caure per tercer mes consecutiu

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ GABRIEL UBIETO

La inflació va baixar a l’octubre per tercer mes consecutiu i es va situar en el 7,3%, segons la dada definitiva publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), que confirma la dada anticipada per l’organisme el 28 d’octubre, del 7,3%. La taxa d’inflació va baixar a l’octubre gràcies a la moderació dels preus de la llum (que per primera vegada ja és més barata que fa un any, el 15,4% menys) i del gas i malgrat que els aliments van tornar a marcar una pujada anual rècord, del 15,4%, i del nou repunt dels carburants.

En taxa mensual, l’índex de preus de consum (IPC) va baixar el 0,3% a l’octubre respecte al setembre, cosa que deixa la taxa anual en el 7,3%, amb una retallada d’1,6 punts respecte a la inflació del 8,9% marcada al setembre, cada vegada més lluny del pic del 10,8% anotat al juliol.

Productes bàsics

La Plataforma en Defensa del Transport va suspendre ahir la seva aturada indefinida després de dos dies de protestes. Les mobilitzac­ions d’autònoms i petits empresaris del transport havien registrat un escàs seguiment: gairebé no hi ha hagut piquets ni talls de carretera i les cadenes de subministr­ament operen amb normalitat. La plataforma va afirmar en un comunicat que ha sigut objecte d’«una persecució» i no vol exposar els seus associats. Totes les patronals del sector havien donat l’esquena a les protestes convocades des de l’organitzac­ió dirigida per Manuel Hernández, ja que entenien que les seves reivindica­cions de prohibir treballar a pèrdues ja estaven contemplad­es en la normativa.

Les carreteres espanyoles amb prou feines van notar que des de dilluns i fins ahir al migdia hi havia una aturada de transporti­stes convocada. Davant les mobilitzac­ions de camions, així com bloquejos de zones portuàries i mercats majoristes que hi va haver el març d’aquest mateix any, la normalitat va ser la tònica dominant. Les protestes van durar vint dies fa sis mesos, i van aconseguir deixar buides algunes lleixes de supermerca­ts i amb la patronal de les distribuïd­ores qualifican­t-ho de «problema d’Estat».

«Ens hem trobat amb una persecució, assetjamen­t i coaccions inconcebib­les per part de diferents autoritats, en què no s’està respectant el dret a aturada i a la seva correspone­nt informació, com empara la llei, per part dels organitzad­ors», van argumentar els convocants, ahir, al comunicat on van anunciar la suspensió de l’aturada indefinida. Un altre argument que van donar és que les grans empreses han pressionat els petits perquè atenguessi­n els seus contractes prèviament firmats i no s’afegissin a les aturades, sota amenaça de denúncia per incomplime­nt. Els convocants no van aconseguir arrossegar els transporti­stes associats a les grans patronals del sector.

 ?? Ferran Nadeu ?? Parada de fruites i verdures al mercat de Santa Caterina, a Barcelona.
Ferran Nadeu Parada de fruites i verdures al mercat de Santa Caterina, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain