El Periódico - Català

Efecte en els salaris

-

Segons les dades detallades per l’lNE, la pujada anual del 15,4% anotada pel grup d’alimentaci­ó, un punt superior a la del mes passat, és la més alta des del començamen­t de la sèrie, el gener de 1994. En destaquen les pujades anuals que anoten aliments bàsics, com el sucre (42,8%), els llegums i hortalisse­s (25,7%), els ous (25,5%), la llet (25%), l’oli (23,9%), els cereals i derivats (22,1%), les patates (19,9%), el pollastre (18,3%), el pa (14,9%) o la carn de boví (14,9%).

També va pressionar a l’alça la pujada dels preus dels carburants, que es van incrementa­r a l’octubre el 2,9% respecte al mes anterior. En particular, l’INE registra una pujada mensual de la gasolina del 2%, que deixa en l’1,1% la variació anual. En el cas del gasoil, aquest la pujada mensual va ser del 3,5%, el que eleva al 24,3% l’encariment anual d’aquest carburant.

Malgrat el repunt dels aliments i dels carburants, la retallada de la taxa d’inflació a l’octubre es va deure, principalm­ent, a la baixada dels preus de l’electricit­at, que van descendir el 22,5% respecte al setembre i deixen el rebut de la llum

▶ Malgrat la correcció de la inflació dels últims mesos, els sindicats CCOO i UGT alerten de la contínua pèrdua de poder adquisitiu dels salaris i insten la CEOE a negociar pujades. Amb dades fins a l’octubre, la pujada salarial mitjana pactada se situa tan sols en el 2,6%, molt per sota de la inflació mitjana de l’any, al voltant del 8,5%.

▶ En sentit contrari, la patronal CEOE insisteix a mantenir la moderació salarial per evitar efectes de segona ronda: «En aquest context, és especialme­nt rellevant evitar un escenari en què els augments dels preus i salaris es retroalime­ntin entre si, per no produir efectes de segona ronda que ens portin a una espiral inflacioni­sta», sosté la CEOE. La pujada que tindran les pensions el 2023 està a l’espera que es conegui la inflació mitjana de dotze mesos que es registri al novembre, ja que aquesta dada en determinar­à l’increment. el 15,4% més barat que el mateix mes de l’any passat. També hi va influir, tot i que menys, el descens mensual del preu del gas (el -8,4% que deixa en el 10,6% la pujada anual) amb ajuda de la rebaixa de l’IVA i l’augment dels preus per l’entrada de la nova temporada del vestit i calçat, que va ser de l’1,4%, més moderat que el 2021. La retallada anual del 20% en el transport públic urbà, gràcies a les mesures del Govern central, també contribuei­x favorablem­ent a la retallada de la inflació. També van baixar el mes passat els serveis d’allotjamen­t (-3,9%), els paquets turístics (-4,3%) i els bitllets d’avió (-5,2%). Això no vol dir sempre que els preus siguin més barats que fa un any, però sí que en moderen la pujada. Així, malgrat la rebaixa d’octubre, els allotjamen­ts hotelers encara són el 24,8% més cars que fa un any, mentre que els paquets turístics s’han encarit el 8,8% i els vols internacio­nals ho han fet el 8,1%.

La taxa de variació anual de l’anomenada inflació subjacent (que exclou els preus més volàtils d’aliments no elaborats ni productes energètics) es va mantenir a l’octubre en el 6,2%, és a dir 1,1 punts per sota de l’IPC general.

L’INE també va publicar la dada d’IPC harmonitza­t amb la zona euro (IPCA), que se situa en el 7,3%, el mateix nivell que la taxa general. A impostos constants, és a dir, sense tenir en compte les rebaixes dels impostos indirectes (IVA i impostos especials) operades l’últim any, la dada de la inflació d’octubre s’hauria situat en el 7,7%, quatre dècimes per sobre de la taxa oficial, segons els càlculs de l’INE.

Per comunitats autònomes, la taxa d’inflació més elevada es localitza a Castella-la Manxa (8,6%) i la més baixa, a Madrid (6,3%). A Catalunya, la inflació ha passat del 8,5% anotat al setembre al 6,8% a l’octubre.

El descens de la dada de la inflació fins al 7,3% converteix Espanya en el segon país amb una més baixa taxa de pujada de preus de la Unió Europea, només per darrere de França i molt per sota de la mitjana de la zona euro, que, segons la dada avançada per l’Eurostat, se situa a l’octubre en el 10,7%.

Les reaccions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain