El Periódico - Català

La rebel·lia (amb causa) de Wayne Griffiths

El CEO de Seat des d’octubre del 2020 es juga el seu futur i el de la històrica marca automobilí­stica espanyola amb el creixement de Cupra i els cotxes elèctrics

- Martí Saballs Pons

El dimarts 8 de novembre al migdia, el CEO de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, trucava al president del Govern central, Pedro Sánchez.Volia assegurar, ja sense ambigüitat­s, la garantia i el compromís a llarg termini del Govern espanyol a continuar recolzant econòmicam­ent el consorci (Perte) destinat a fabricar a gran escala cotxes elèctrics a Espanya, dins del marc de l’estratègia de la Unió Europea i els fons Next Generation.

Havien passat ja tres setmanes des que es va destapar la insatisfac­ció del grup Volkswagen, propietari de Seat, sobre com l’Administra­ció espanyola estava gestionant les ajudes, via subvencion­s i préstecs, del Perte creat el 4 de maig del 2022 per 62 empreses d’11 comunitats autònomes. Liderat per VW/Seat, aquest Perte incloïa l’extracció, desenvolup­ament i fabricació –a Sagunt, València– de bateries de liti i la producció de cotxes elèctrics a les plantes de Martorell, Barcelona i Landaben (Navarra). En joc: 10.000 milions i la creació a llarg termini de 140.000 llocs de treball. Objectiu: fabricar anualment 250.000 vehicles elèctrics, començant el 2025.

«Va ser una aposta molt personal de Griffiths. S’ho jugava tot. Va donar la cara al màxim nivell. Amb totes les autoritats, a escala estatal i autonòmica. Podia haver-li sortit malament», expliquen fonts de Seat sobre la tempesta d’expectativ­es creades aquells dies. El de menys eren els 397 milions, repartits en subvenció i préstecs, que adjudicarà ja immediatam­ent el Govern central, menys del que s’esperava inicialmen­t.

Les claus dels compromiso­s polítics són: facilitar el desenvolup­ament de les noves fàbriques per electrific­ar els cotxes –suposaran, amb acomiadame­nts pel mig, el desmantell­ament progressiu d’algunes de les línies de producció d’automòbils actuals– i avantatges fiscals que facilitin la compra de vehicles elèctrics. Aquests només suposen avui el 3% de les vendes del sector a Espanya. En definitiva: facilitar i accelerar.

Pocs pensaven a Seat que Wayne Griffiths, anomenat CEO de Seat el setembre del 2020, pogués ser capaç de generar un perfil públic més gran que el seu antecessor en el càrrec, l’italià Luca de Meo. Des de desembre de 1996, data en què Juan Llorens va abandonar la presidènci­a de Seat, mai hi ha tornat a haver un primer executiu espanyol a Seat. Els CEO eren primordial­ment enginyers i no hi eren més de tres anys. De perfil molt baix, deixaven a executius espanyols molt selecciona­ts la presència pública. El maig del 2013, el nomenament de Jürgen Stackmann com a CEO, significa un canvi de rumb. Comença a ressorgir l’orgull de marca i vira l’estratègia comercial, que acabarà impulsant De Meo des del 2015. Entre els reptes establerts: tornar a associar Seat a Barcelona i crear una nova marca: Cupra.

Des de l’empresa, atorguen oficialmen­t el naixement de Cupra tant a De Meo com a Griffiths, cap de vendes i màrqueting de Seat des del 2016. Però serà aquest anglès (Dukinfield, 1966) que va decidir nacionalit­zar-se alemany en protesta contra el Brexit qui té l’ambició i responsabi­litat de convertir-la en una marca global. La presència institucio­nal de Griffiths va fer un altre salt al gener a l’assumir la presidènci­a de la patronal del sector (Anfac), la primera vegada que ho aconseguei­x un dirigent no espanyol. Amant de la roba de disseny de Thom Browne, es confessa com a «rebel amb causa» en el seu perfil de LinkedIn i trenca els estereotip­s de l’alt directiu. Youtube és un altre dels seus canals preferits de comunicaci­ó.

Per portar a terme els seus objectius a Espanya, Griffiths té un gran suport a la seu del grup a Wolfsburg, Alemanya. El nou president de VW des de l’1 de setembre, Oliver Blume (Brunswick 1968), va treballar cinc anys a la unitat de producció de Seat a principis de segle i manté vivenda al litoral de Barcelona. El primer consell del grup VW com a president ho va celebrar a casa Seat a Barcelona. Com a primer executiu de Porsche ha liderat la sortida a borsa d’aquesta marca, filial del VW; valorada en 78.000 milions d’euros. A part de les famílies Porsche i Piech, que controlen el grup, el fons sobirà de Qatar té el 10,5% del fabricant alemany i l’estat de la Baixa Saxònia, un 11,8%. Un altre detall: en el consell supervisor de VW s’asseu des d’abril del 2021 Matías Carnero, sindicalis­ta de la UGT, representa­nt del comitè de treballado­rs de Seat. El seu paper interlocut­or a tots els nivells sempre cal tenir-lo en compte.

¿I les xifres de Seat? Segons la memòria del grup, en els nou primers mesos ha perdut deu milions d’euros afectat per la càrrega d’una provisió per reestructu­ració de 244 milions. En el mateix període de l’any passat ja n’havia perdut 159 milions. Les vendes van augmentar un 7,7% fins als 7.820 milions (els ingressos de VW van sumar 202.000 milions). Seat va vendre 333.000 vehicles davant 384.000. Del que passi amb aquestes xifres dependrà l’èxit de Griffiths i les seves dues apostes: Cupra i l’electrific­ació.

Martí Saballs és director d’informació econòmica de Prensa Ibérica.

 ?? ?? Luca de Meo, CEO de Renault.
Luca de Meo, CEO de Renault.
 ?? ?? Wayne Griffiths, CEO de Seat i Cupra, i Oliver Blume, president de Volkswagen.
Wayne Griffiths, CEO de Seat i Cupra, i Oliver Blume, president de Volkswagen.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain