El Periódico - Català

Calviño confia a pactar aquesta setmana l’ajuda a l’hipotecat

▶ Economia planteja als bancs que facilitin el canvi d’hipoteca variable a fixa mitjançant un allargamen­t del termini

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

Recta final de la negociació entre el Govern i la banca per pactar el pla d’ajuda als hipotecats en problemes per l’escalada de l’euríbor. La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, va anunciar ahir que ha donat al sector de termini «fins a final de la setmana» per arribar a un acord que entrarà en vigor l’1 de gener. Una de les noves mesures que el seu ministeri ha plantejat a les entitats és facilitar que els seus clients puguin canviar el tipus de les seves hipoteques de variable a fix mitjançant un allargamen­t del termini del crèdit, ja que això moderaria la pujada subsegüent de les quotes mensuals.

L’Executiu ha inclòs aquesta proposta dins del ventall de mesures plantejade­s als bancs, segons va publicar El Economista. L’avantatge de les hipoteques a tipus fix és que tenen una quota que no varia durant tota la vida del préstec, cosa que donaria certesa als hipotecats en plena pujada dels tipus d’interès de referència. El problema és que els tipus fixos són més alts que els variables, amb la qual cosa el canvi implicaria haver de pagar una quota considerab­lement més alta a famílies a les quals es vol ajudar per l’escalada de l’euríbor i la inflació.

Diverses fonts financeres confirmen a EL PERIÓDICO que la via proposada pel Govern per salvar aquest problema és acompanyar el canvi de tipus amb un allargamen­t del termini, de manera que la quota resultant sigui menor que la que resultaria de simplement passarla d’interès variable a fix.

Sobre la taula de negociació hi ha la possibilit­at de limitar la pujada de la quota com si continués sent variable. És a dir, la família hauria de pagar més que actualment i durant més temps, però l’alça seria menor que si es canviés a tipus fix sense allargar el termini i la quota no tornaria a pujar. Com a suport addicional, també existeix la possibilit­at que es redueixi la comissió màxima que poden cobrar els bancs als seus clients pel canvi del tipus variable a fix, bé sigui dins de la mateixa entitat (novació) o mitjançant el traspàs del crèdit a una altra (subrogació).

 ?? A. Pérez Meca / Europa Press ?? La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, ahir.
A. Pérez Meca / Europa Press La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain