El Periódico - Català

Cooltra capta 25 milions per finançar el seu pla d’expansió

▶ La companyia comença a operar a Alemanya i aspira a entrar a nous mercats europeus amb nous serveis

- PAULA CLEMENTE AGUSTÍ SALA

L’empresa de motos i bicicletes elèctrique­s Cooltra acaba d’omplir la caixa per començar a emprendre els seus plans d’expansió. Els actuals accioniste­s de la companyia hi han invertit 25 milions d’euros més a fi de consolidar, remarquen, el seu lideratge al continent europeu. Aquest objectiu passa per posar en marxa noves línies de negoci (com el lloguer de bicicletes elèctrique­s a temps complet que acaben d’estrenar a Barcelona, entre altres urbs importants) i per obrir operacions a nous països del Vell Continent. El primer de la llista, Alemanya.

Fins ara, aquesta empresa fundada a Barcelona l’any 2006 –la seva etapa va començar en un taller situat al costat de la Sagrada Família amb tot just 25 motos– tenia desplegats uns 9.500 vehicles per compartir a set grans ciutats: la mateixa capital catalana, València, Madrid, Lisboa, París, Milà i Roma. A aquesta relació hi suma ara Colònia, Hamburg, Frankfurt i, ben aviat, també Hannover, tot i que en aquests mercats germànics aterra de moment només com a proveïdor per a empreses.

«La gran tradició que Alemanya té en els desplaçame­nts amb bicicleta ens permet projectar un gran creixement en el segment de les ebikes, sent el vehicle que per ara més demanda té entre els nostres clients alemanys», justifica el fundador i conseller delegat de Cooltra, Timo Buetefisch.

Primer pas

De tota manera, aquest empresari té molt clar que Alemanya és només el primer pas del seu projecte d’expansió. «Tenim grans plans per als anys vinents –explica Buetefisch–. Aquesta nova injecció de capital de 25 milions d’euros és fruit de la confiança que els accioniste­s tenen en la companyia i ens permet guanyar múscul per fer el salt a nous mercats europeus estratègic­s, ampliant i electrific­ant la nostra flota de vehicles

L’empresa preveu tancar el 2022 amb una facturació de 45 milions, el 42% més que l’any passat

i oferint també nous serveis innovadors».

Segons dades compartide­s en el comunicat emès ahir per Cooltra per anunciar la ronda de finançamen­t interna, la companyia ja és el primer operador a Roma i Milà, i disposa del 20% de quota de mercat a París.

En aquest sentit, l’empresa estima que tancarà aquest 2022 amb una facturació de 45 milions d’euros, que si es compleix suposaria un creixement del 42% aproximada­ment respecte a l’any anterior. A més, la seva previsió és aconseguir, aquest any sí, un resultat brut positiu.

L’economista i escriptor Miquel Puig i Raposo (Tarragona, 1954) serà el nou secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Conselleri­a d’Economia. El Consell Executiu aprovarà el seu nomenament en la reunió d’avui. Puig, regidor des del 2019 de l’Ajuntament de Barcelona per ERC-Ernest Maragall Alcalde + BCN-Nova-Acord Municipal, substituei­x Maite Villarroya

La titular del departamen­t, Natàlia Mas, completa així els principals càrrecs després de confirmar la continuïta­t de Marta Espasa al capdavant de la Secretaria d’Hisenda i el nomenament de Josep Maria Vilarrúbia, fins ara director general d’Avançsa, dependent d’Empresa i Treball, com a secretari general.

Puig, que va ser director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (avui de Mitjans Audiovisua­ls), va iniciar la seva carrera en l’Administra­ció el 1984 a Indústria i Energia, on va ser secretari general. També va ser comissiona­t per a la Societat de la Informació i president del Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació (CTTI). A més, va ser consultor independen­t i director general d’Abertis Airports. I és director general del Consorci de Serveis Universita­ris de Catalunya.

Benvinguda sigui una reforma del delicte de sedició que faci desaparèix­er la seva arcaica denominaci­ó i que rebaixi la seva excessiva pena, cosa que també caldria fer, de fet, amb altres delictes, establint, per cert, un sistema de còmput de la pena que es basi en alguna cosa una mica més científica que la percepció intuïtiva de gravetat d’un fet per part d’un legislador. De vegades, sembla que en aquesta matèria no hem sortit de les antiques 20, 50 o 100 fuetades que imposaven algunes lleis antigues.

Benvinguda sigui, si es creu oportuna, una reforma del delicte de malversaci­ó que en limiti l’àmbit a les conductes d’autèntica apropiació o desviació de fons públics amb ànim directe o indirecte d’enriquir el malversado­r o el seu entorn. El destí dels diners públics es decideix políticame­nt, intentant finançar determinad­es activitats en funció de les necessitat­s percebudes pel polític com a representa­nt de la ciutadania. Una discrepànc­ia en l’orientació ideològica d’aquest destí no hauria de portar ningú a la presó. Les sancions administra­tives també existeixen i poden ser operatives.

Que s’estiguin plantejant aquestes reformes en el marc de les negociacio­ns d’uns pressupost­os és potser el menys important. Per desgràcia, fa temps que en la majoria de països els partits polítics només cedeixen posicions a canvi d’alguna cosa, tot i que sigui en indubtable benefici de la ciutadania, cosa que els hauria de portar a moure’s molt abans, fins i tot de manera gratuïta. Però desenganye­m-nos, no és així i costarà molt que s’entengui que per a la salut de la democràcia no és bo que sigui així.

Amb tot, potser ja seria hora de no mirar el dit que assenyala la lluna, sinó mirar la lluna directamen­t. Ara l’objectiu puntual és que uns polítics, primer, no tornin –o vagin– a la presó, segon, que puguin tornar a la política i, tercer, que no plantegin absurdes desobedièn­cies a l’ordenament jurídic, restaurant-se per totes les parts la normalitat perduda el 2017. I aquest és un objectiu legítim, tot i que molts, massa, continuïn pensant de manera tomista en càstigs i penediment­s, oblidant-se d’una de les institucio­ns més importants, no ja de la filosofia de Tomàs d’Aquino, sinó de tota la religió cristiana: el perdó. Jesús mai va demanar penediment als seus botxins per perdonar-los. Almenys, els creients no ho haurien d’oblidar tan sovint.

Com deia, potser seria bo no deixar-se portar per urgències negociador­es i posar els llums llargs. El que va portar a la presó els líders polítics independen­tistes no va ser tant la seva desobedièn­cia com una resposta desproporc­ionada, ni tan sols de l’Estat, sinó d’alguns pocs dels seus actors que van veure una rebel·lió –en l’últim moment, sedició– on només hi va haver una desobedièn­cia. És bo recordar que la primera magistrada que els va empresonar pertanyia a l’Audiència Nacional, un conjunt de tribunals d’inqüestion­able origen franquista i que trenquen, de fet, l’ordre constituci­onal. L’article 152 de la Constituci­ó diu clarament que l’organitzac­ió judicial –amb permís del Tribunal Suprem– ha de culminar en la comunitat autònoma. No a Madrid, a l’Audiència Nacional. ¿No seria hora d’abolir d’una vegada l’Audiència Nacional, evitant futurs mals?

Finalment, cal recordar que la teoria de la rebel·lió va estar aclamada per un partit polític que va exercir l’acció popular. I com l’enorme majoria de les vegades que qualsevol associació molt ideologitz­ada formula aquesta acusació en un procés penal, no és l’altruisme el que els mou, sinó un pur i exclusiu interès polític. És com fer-se publicitat gairebé gratis a costa d’uns reus. ¿No seria hora, no ja d’abolir l’acció popular –una raresa jurídica a nivell mundial–, però sí de limitar l’elenc de subjectes que poden exercir-la?

Aquestes dues reformes podrien tenir fins i tot un alt grau de consens científic. A més d’això, també seria hora de marcar els límits d’apreciació judicial de la violència i intimidaci­ó, per no generar un efecte dissuasori en les protestes socials. Tot i que de vegades resultin incòmodes, són una garantia d’existència de la democràcia tan important com la mateixa premsa. Els temps en què la gent es manifestav­a amb por ja han de ser només història.

Jordi Nieva-Fenoll és catedràtic de Dret Processal de la Universita­t de Barcelona.

 ?? El Periódico ?? Timo Buetefisch, CEO de Cooltra, a Barcelona.
El Periódico Timo Buetefisch, CEO de Cooltra, a Barcelona.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain