El Periódico - Català

El ‘català’ que mira al futur

-

Que el premi Català de l’Any, que atorga EL PERIÓDICO, hagi volgut distingir en la seva 20a edició un nord-americà com John Hoffman, conseller delegat de GSMA i artífex del Mobile World Congress (MWC), és la confirmaci­ó del que represente­n aquests guardons, que volen reconèixer l’esforç i la tasca de personalit­ats que han destacat a Catalunya en els àmbits més variats (artístic, social, científic, esportiu...). L’aposta de Hoffman per Catalunya, la seva aportació al progrés del país i la visió estratègic­a per fer de Barcelona punt neuràlgic de les tecnologie­s del futur bé encarnen els valors del premi Català de l’Any.

Els vincles de John Hoffman, nascut a Michigan, els Estats Units, amb Barcelona i Catalunya s’han consolidat al llarg dels anys fins a convertir-se en una relació a prova de temporals –que n’hi ha hagut–. El 2006, la fira de telefonia mòbil (llavors es deia 3GSM) va aterrar a la capital catalana. Era un congrés d’empreses especialit­zades en una tecnologia que tot just havien començat a despuntar. Setze anys més tard, amb un smartphone pràcticame­nt a cada butxaca, els horitzons s’han ampliat, amb termes tecnològic­s no sempre fàcils d’entendre però que tindran aplicacion­s directes en la nostra vida quotidiana, si no n’estan tenint ja, en les àrees de la salut, el transport, l’urbanisme, l’educació, etcètera. Que durant uns dies a l’any Barcelona es converteix­i en l’epicentre i aparador d’aquests avenços és un privilegi, però encara ho és més que ho sigui també la resta de l’any, a través de la Barcelona Mobile World Capital, i l’impuls d’un ecosistema emprenedor a l’empara d’aquesta.

Fa quatre mesos es va conèixer una excel·lent notícia: Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat (municipi on també se celebra el congrés al seu recinte de la Fira) passarien a ser la seu permanent del MWC, o per ser més exactes, amb contracte fins al 2030 i a partir d’aquesta data, renovació automàtica anual de forma tàcita. No hauria sigut possible sense la infrangibl­e confiança de Hoffman en la capital catalana que, també s’ha de dir, ha sabut estar a l’altura. En circumstàn­cies adverses (vagues de transport, disturbis pel procés) tots els actors implicats es van esforçar que el congrés de mòbils complís els objectius. Fins i tot després de cancel·lar-se el 2020 per una pandèmia de covid que just treia el cap, el congrés es va sobreposar i ha recuperat l’empenta. Darrere d’aquest èxit hi ha hagut un treball constant i de vegades allunyat dels focus, d’empresa i Administra­ció, exemple de col·laboració publicopri­vada de la qual Hoffman és un gran defensor.

Les noves tecnologie­s continuara­n tenint una presència important en les nostres vides, no sempre positives. Manipulaci­ons i notícies falses s’expandeixe­n diàriament per les xarxes socials i fan trontollar les bases de les democràcie­s i la ciberdelin­qüència es fa cada vegada més complexa. Davant tot això cal estar també preparats. Els pròxims anys seran apassionan­ts i l’MWC continuarà donant titulars. EL PERIÓDICO, fidel al seu compromís editorial pel Progrés, les Persones i el Planeta, ajudarà a entendre aquesta realitat canviant i a continuar reconeixen­t la tasca dels que més bé represente­n els valors del Català de l’Any.

John Hoffman encarna els valors del premi Català de l’Any, amb la seva aposta per Catalunya, la seva aportació al progrés i la seva visió estratègic­a

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain