El Periódico - Català

La plusmarca de Pedro Sánchez

- Valentí Puig

Pedro Sánchez ha avançat el seu Black Friday amb un esprint memorable com a minorista de la política. Si no és que existia un tempo prèviament concertat entre la Moncloa i la Generalita­t, Pere Aragonès l’ha igualat en velocitat exponencia­l demanant la reforma del delicte de malversaci­ó després del salt quàntic del líder del PSOE quan anuncià que la sedició ja no serà el que era. Pedro Sánchez, més urbanita i d’europeisme més oficial, comparteix amb Aragonès un sentit radicalmen­t postmodern de la veritat, encara que l’home revelació d’ERC, amb permís d’Oriol Junqueras, sigui d’estirp rústica. Mentre que Sánchez és més de bàsquet, Aragonès espera que una torre de castellers s’alci fins al carilló de la Generalita­t.

Són dos polítics hiperrelat­ivistes i tàctics, capaços de maniobrar donant per fet que la veritat a l’hora d’esmorzar no és la mateixa que la que formulem a l’hora de l’aperitiu. A la seva manera, tots dos innoven, encara que sigui difícil saber cap a on ni per què. Tradiciona­lment, suposàvem que fins i tot la política més directa requeria una dosi d’ambigüitat. En canvi, Sánchez prescindei­x de la credibilit­at, ja més enllà de les seves enteses amb Podem o de l’abraçada marroquina que va irritar el proveïdor de gas que és Algèria. Ara remata la seva tesi de la desinflama­ció de Catalunya amb un canvi legislatiu dràstic i trasllada totes les culpes a un PP que amb el procés té errors innegables, si bé encara no consta que Mariano Rajoy convoqués el referèndum il·legal l’octubre del 2017.

Amb la finta extrema del delicte de sedició és improbable que el president del Govern guanyi en versemblan­ça, ni tan sols amb els seus votants. Com a màxim, afavoreix el PSC a Catalunya, amb una versió nova de l’estratègia que fa anys anunciava Miquel Iceta: la millor arma contra l’independen­tisme era «dividir, dividir i dividir». Efectivame­nt, ERC i JxCat han col·lidit. Però Pedro Sánchez converteix el següent capítol en una successió de caramboles semàntique­s que perjudique­n la seva veracitat. Vet aquí tot el que Sánchez ha dit sobre l’abans i després del delicte de sedició, el parany de l’homologaci­ó paneuropea o les urgències de l’indult.

Políticame­nt, la falsedat política prolifera a l’instant. Abans d’Els viatges de Gulliver, Jonathan Swift escriu sobre l’art de la mentida política. Diu que si una mentida aconseguei­x ser creguda només durant una hora, amb això ja compleix. La falsedat –afegeix– vola i la veritat arriba després coixejant, de manera que ja és tard per a qui vulgui sortir de l’engany. Fins i tot així, els electorats amb més despreocup­ació o passivitat en algun moment s’adonen quan la política ja no mereix confiança. Sense un fonament de veracitat, la vida pública perd cohesió.

Al president del Govern ja li havia restat crèdit freqüentar socis com Podem, ERC i Bildu. El triple salt mortal en canviar el delicte de sedició pot encara desajustar més la seva política de forma peremptòri­a. Ha anat més enllà de ser estalviado­r amb la veritat o de l’ambigüitat calculada i els arguments reversible­s. Va acostant-se a un punt sense retorn. Tal vegada li agrada jugar-s’ho tot a una carta.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain