El Periódico - Català

Directius amb dessuadora

- Álex Sàlmon

Els acomiadame­nts continuats i immediats en empreses que semblaven del futur, com Amazon, Twitter o Facebook, fan pensar sobre el valor dels recursos humans en aquestes corporacio­ns. Fa uns 15 anys, quan va començar a posar-se de moda una manera nova de treballar, semblava atractiu que els caps anessin amb dessuadora i esportives, situessin una taula de ping-pong al mig de l’oficina i decidissin posar-hi un càtering obert continu per a gaudi del personal.

Aquest ideal de lloc de treball i de relació laboral enrotllada amb l’amo o director de l’empresa semblaven noves maneres d’entendre el contacte amb el treballado­r i de cuidar-lo. No obstant, els acomiadame­nts de les últimes setmanes en aquest sector desmunten aquesta fotografia idíl·lica i demostren que l’estètica no és un bon criteri per mesurar el valor emocional i moral d’un alt directiu.

Ni dessuadore­s ni croissants. Carreres profession­als, formació i respecte. Són els eixos on s’hauria de situar qualsevol relació laboral.

Està clar que no és qüestió de buscar teories, però les que es van construir a finals dels 50 i 60 del segle passat serveixen. La d’Abraham Maslow, amb la seva piràmide, que comprova com de ràpid el profession­al assumeix una millora en el seu lloc de treball, o la de Frederick Herzberg, amb els ingredient­s motivacion­als per aconseguir que el sou sigui menys important que l’estímul del lloc de treball que ocupes, limitat en el temps, per descomptat.

Perquè per a què vols un cap casual en el vestir i enrotllat a l’oficina si, arribat el moment, t’acomiada amb un fugisser i covard correu, a l’estil Elon Musk. Durant un temps vam caure rendits davant un model que, tot i que semblava infantil, deixava espai obert a la imaginació i a la creativita­t. I pot ser que funcioni a l’hora d’escriure una gran producció cinematogr­àfica o teatral, però el món tecnològic més aviat sembla dedicat a capbussar-se en una pantalla i els seus algoritmes. Tots piquem pedra. Fins i tot la presidenta del Santander o el de La Caixa. L’èxit és aquí.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain