El Periódico - Català

Recordem que la diversitat és natural

- Laura Gómez

Des del 1995, el 16 de novembre celebrem el Dia de la Tolerància, un dels drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans. Celebrem la comprensió i el respecte entre cultures i pobles. En aquest context de conflictes racials, culturals i polítics és important recordar que tots tenim dret a viure segons els nostres ideals i principis, i que també tenim el deure de respectar totes les idees, creences i individus diferents o afins a les nostres. La tolerància ens permet fer caure fronteres, crear una comunitat global i ens ajuda a recordar que la diversitat és natural. Només des del respecte podem aconseguir una bona convivènci­a i construir una societat rica en idees i esperit, capaç d’avançar i viure en harmonia.

■ testa com una part de cos a tractar, no com a una persona amb sentiments. Potser ha de ser així, el personal mèdic no ha d’agafar carinyo als seus pacients, però crec que arribem a un punt en què no hi ha empatia i de vegades hi ha sensació de vulnerabil­itat.

Quan em fan la colonoscòp­ia, són quatre boxs i tots estan oberts, es pot veure què hi ha a l’interior, és a dir, al pacient fentse la prova. Tot i que no es veu explícitam­ent, sí que es distingeix la figura. I penso ¿què faran amb el meu cos quan estigui adormida? ¿El tractaran bé? Sempre es firma sobre totes les proves i que tu ets l’únic responsabl­e, però ¿per què no es firma la responsabi­litat del personal mèdic cap al pacient? Entenc que segueixen els criteris deontològi­cs, però ¿els apliquen?

És com un tema tabú, però si pregunto molts em diuen que s’han sentit igual en alguna ocasió: desprotegi­ts.

■ l’amor de parella. En certa manera, hi ha un plantejame­nt social de trobar parella com una utopia i l’objectiu a arribar per arribar a tenir una vida ideal. Un fet que en molts casos deriva en pressió social, que augmenta, sobretot, com més a prop estàs dels 30. Però rares vegades es parla de l’amor més important, l’amor propi. En explicades ocasions ens han ensenyat que per estimar algú, primer has d’agradar-te i estimar-te a tu mateix. Tot i no ser un procés fàcil ni immediat, estimar-te ajudarà que les seves relacions interperso­nals siguin més sanes i enriquidor­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain