El Periódico - Català

Cap Govern pot fer front a una amenaça global sol: junts podem, junts tenim el deure

- Nasser Kamel

Per primera vegada en la història de les negociacio­ns sobre el clima, hi ha una veu mediterràn­ia a la taula. Una diversa coalició organitza el Pavelló Mediterran­i a la COP27: Nord i Sud, sector públic i privat, empreses i universita­ts, dones i homes. Ens reunim per mirar de frenar una amenaça existencia­l per al nostre mar i la nostra regió. El Pavelló Mediterran­i no només servirà per posar en relleu la urgència de la crisi climàtica i la necessària transició sostenible, sinó també per donar a conèixer les solucions i polítiques innovadore­s que han sorgit en aquesta regió.

L’emergència climàtica és global i exigeix l’atenció de tots. Però la gravetat i l’impacte no es viuen per igual. La regió mediterràn­ia està més exposada en termes climàtics i socioeconò­mics, i si no actuem ara ens enfrontem a prediccion­s nefastes. Aquest estiu, una letal onada de calor va causar estralls amb sequeres i incendis forestals i va danyar enormement els ecosisteme­s marins. Desenes de milers de persones es van veure obligades a abandonar les seves llars i d’altres van perdre la vida: al nord d’Algèria, almenys 40 persones van morir en els incendis d’agost. Al seu torn, al sud-oest de França, més de 36.700 persones van ser evacuades. Espanya i Portugal es van enfrontar a les pitjors sequeres en més de 1.000 anys. Un Mediterran­i desestabil­itzat és una amenaça global, ja que és un lloc en el qual convergeix­en tres continents. Cal prendre mesures concretes per salvar la regió mediterràn­ia del seu ràpid deterioram­ent. Aquest estiu no és un exemple aïllat. En conjunt, la regió és la segona que més ràpid s’escalfa a nivell mundial, i les seves aigües les que més ràpid ho fan.

La Xarxa d’Experts del Mediterran­i en Canvi Climàtic i Mediambien­tal (MedECC) va publicar un informe pioner sobre els problemes mediambien­tals i climàtics a què s’enfronta la nostra regió. Si no es prenen ja mesures polítiques i econòmique­s, les onades de calor extremes s’intensific­aran fins que moltes ciutats siguin gairebé inhabitabl­es. La vida a la costa també es veurà amenaçada, ja que es preveu que el nivell del mar pugi un metre d’aquí a 2100, cosa que també posarà en perill els mitjans de vida de més de 37 milions de persones, a l’augmentar la possibilit­at de patir escassetat d’aliments i propagació de malalties i patògens transmesos per l’aigua. Això podria provocar inestabili­tat política, desplaçame­nts humans i fins i tot conflictes.

La nostra història no és només un crit de conscienci­ació i ajuda. És més aviat un relat d’esperança, d’acció decisiva i de pau. El Pavelló Mediterran­i a la COP27 vol mostrar com, a escala regional, estem adoptant un enfocament per fer front al canvi climàtic simple però eficaç: «junts podem, junts tenim el deure». La reconeguda diversitat del Mediterran­i ha impulsat freqüentme­nt la fragmentac­ió i la falta d’entesa. Però aquesta realitat pot tornar-se a favor nostre, la riquesa de coneixemen­ts i recursos

............ 92398(010)

ONCE

ONCE - Euro Jackpot

 ?? Ajuntament de Cartagena ?? Neteja del mar Menor, al costat del Mediterran­i, després de l’aparició de peixos morts.
Ajuntament de Cartagena Neteja del mar Menor, al costat del Mediterran­i, després de l’aparició de peixos morts.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain