El Periódico - Català

Els aparcament­s del futur seran intermodal­s

Els pàrquings subterrani­s incorporar­an en un mateix espai la bici, la moto, els vehicles elèctrics i la distribuci­ó de mercaderie­s.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Sota la premissa que els aparcament­s subterrani­s ja no poden ser només contenidor­s de cotxes, les grans ciutats han iniciat un llarg camí per convertir aquestes infraestru­ctures en un puntal de les noves realitats de la mobilitat urbana. Barcelona s’ha donat 10 anys per convertir-los en hubs que incorporin de manera definitiva i estructura­l la bicicleta, la moto, els vehicles elèctrics i la distribuci­ó de mercaderie­s. Estan cridats, en definitiva, a liderar el futur dels desplaçame­nts, irremeiabl­ement lligats a la intermodal­itat. BSM gestiona a la capital catalana un total de 45 aparcament­s que acullen 14.500 places, la majoria per a cotxes, però també hi ha espais per a motos, bicis i fins i tot camions i autocars. És una empresa pública, així que està cridada a liderar aquest canvi. És així com en els últims anys ha anat apostant pels punts de recàrrega, una maniobra d’avançada d’un sector en expansió que l’ha portat a instal·lar 500 carregador­s que tenen un ús d’entre el 15% i el 20% de la seva capacitat.

Al tractar-se de construcci­ons subterràni­es amb poc marge per al canvi, el paradigma del que vindrà no el veurem fins al 2025, quan es preveu que estigui acabat el nou aparcament que portarà el nom de Ciutadella del Coneixemen­t, entre els carrers de Wellington i Trias Fargas, amb un espai de 7.000 metres quadrats que incorporar­à totes les peculiarit­ats dels nous hubs de la mobilitat.

Punts de recàrrega

Té un pressupost de 10,7 milions d’euros. Els sostres seran més alts per facilitar-hi l’entrada de furgonetes i vehicles pesants, s’eliminen els pilars en la mesura que sigui possible i el repartimen­t de l’espai es farà de manera que els usuaris, vagin amb bici, amb moto o amb cotxe, es moguin amb absoluta seguretat. Per a la resta d’aparcament­s, els 45 que estan operatius, BSM els anirà adaptant per incorporar-hi alguns dels nous serveis. De fet ja s’ha anat fent, ja que ja disposen de 50 punts de recollida de mercaderie­s (click&collect), en els quals recollir els paquets encarregat­s. En el futur, la idea és que furgonetes i camions també arribin a aquests punts, i que el repartimen­t de la denominada ‘última milla’ pugui fer-se amb vehicles sostenible­s. Sobre els punts de recàrrega, BSM està buscant dues noves solucions: un sistema estàtic de carregador­s massius i un altre de punts de càrrega que puguin canviar-se d’ubicació.

El tema de les motos és potser el més impredicti­ble. Malgrat que en les últimes setmanes s’ha plantejat la possibilit­at de cobrar per estacionar al carrer, Barcelona no s’ho planteja per ara, cosa que limita molt les opcions d’empreses com BSM o qualsevol companyia privada que gestioni aparcament­s privats.

 ?? Ricard Cugat ?? Un nou model de bicicleta urbana, ahir a la fira Smart CIty.
Ricard Cugat Un nou model de bicicleta urbana, ahir a la fira Smart CIty.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain