El Periódico - Català

Els comuns exigeixen parar les obres a l’antiga Cosme Toda

El grup municipal a l’Hospitalet presenta un recurs contra el que titlla de «‘pelotazo’ urbanístic de 30.000 metres quadrats, a expenses de la qualitat».

- ÀLEX REBOLLO

«Sol·licitem la paralitzac­ió immediata de les obres del sector Cosme Toda». Així ho va manifestar Ana González, portaveu del grup municipal de l’Hospitalet En Comú Podem, després de presentar un recurs administra­tiu a l’Ajuntament de l’Hospitalet a l’haver detectat «informació irregular» en la documentac­ió que va possibilit­ar construir els gratacels de Cosme Toda, al barri de Sant Josep. Reclamen la revisió d’ofici de la modificaci­ó del Pla General Metropolit­à (PGM) que el 2008 va permetre que el sòl industrial a l’entorn de l’antiga fàbrica passés a ser residencia­l per construir prop de 900 vivendes distribuïd­es en vuit blocs. Concretame­nt, el recurs administra­tiu presentat pels comuns es recolza en un informe pericial, encarregat pel mateix grup, que assenyala que aquesta modificaci­ó del PGM «incompleix» l’article 264 de les normes que regulen les hores de sol mínimes que hauria de rebre una vivenda en el moment més desfavorab­le de l’any (mes de gener) per a «una adequada intimitat, illuminaci­ó i aïllament». És a dir, que alguns dels pisos no reben prou llum solar.

«Informació inexacta»

Les tres regidores de L’Hospitalet En Comú a l’Hospitalet van exposar ahir les conclusion­s de l’informe davant els gratacels –ja en avançat estat de construcci­ó– edificats al costat de la nau central de l’antiga fàbrica de ceràmica Cosme Toda. «Som conscients que les obres estan molt avançades i que anem una mica tard, però hem volgut ser prudents i actuar quan hem tingut un informe pericial concloent», va remarcar González. Segons el text dels comuns, la modificaci­ó adoptada per la Comissió Territoria­l d’Urbanisme de Barcelona de la Generalita­t el 2008 es va basar en «informació inexacta», en concret, en un pla que «manipulari­a les ombres i les hores de sol» que afecten part dels edificis «per generar una aparença de legalitat». Així, sempre segons l’informe pericial, les deficiènci­es afectarien 6 dels 8 edificis de Cosme Toda.

Ana González va explicar que, en cas d’haver-se complert la normativa, els edificis de Cosme Toda s’haurien d’haver reduït en «prop d’un 35%, hauria sigut necessari reduir la volumetria i altura i no s’haurien pogut projectar els 82.299 metres quadrats aprovats en l’actualitat». «Estaríem parlant, per tant, d’un pelotazo urbanístic de gairebé 30.000 metres quadrats, a expenses de la qualitat, l’eficiència energètica i la il·luminació de les vivendes», va denunciar.

Les regidores de L’Hospitalet En Comú Podem han explicat les conclusion­s pericials acompanyad­es de l’advocat Bautista Sotelo, que va liderar el recurs contenciós administra­tiu del 2017 contra el PDU Granvia. Sotelo va explicar que l’Ajuntament «ha d’iniciar un expedient, una revisió» i que, en cas de no fer-ho, en sis mesos es podria iniciar un contenciós administra­tiu contra el consistori. «Si el tema avança, anirem valorant amb advocats i col·lectius accions i anirem tan lluny com es pugui arribar», va assenyalar la portaveu d’En Comú Podem, que va insistir que, per ara, reclamen la paralitzac­ió de les obres. Per la seva banda, des del consistori van assenyalar que els tècnics municipals han d’estudiar el recurs per veure si els comuns «tenen raó o no en tenen». Una vegada es faci aquesta revisió, van explicar fonts municipals, el Govern local es pronunciar­à sobre el cas.

 ?? Ricard Cugat ?? Vista general dels edificis de vivendes en construcci­ó a l’antiga fàbrica de Cosme Toda.
Ricard Cugat Vista general dels edificis de vivendes en construcci­ó a l’antiga fàbrica de Cosme Toda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain