El Periódico - Català

Calamaro reedita ‘Honestidad brutal’: ¿Excés? No: excels

L’escriptor argentí Rodrigo Fresán i el cantant es van conèixer quan el primer tenia 6 anys, i el segon, 8. Va ser a Buenos Aires, quan Calamaro ja rebentava parets. Ara que es reedita el seu èxit del 1999, Fresán rememora alguns moments d’aquesta amistat

- Rodrigo Fresán

El meu primer record del subjecte en qüestió (però, també, un dels més inoblidabl­es) és el d’un Andresito C. d’uns 8 anys (jo en devia tenir uns 6) fent caure amb un mall pesant una de les parets del seu quarto. I ho feia amb l’anuència dels seus pares (coneguts dels meus) perquè no volien «castrar» la seva «manera d’expressar-se». Amb les dècades transcorre­gudes i les nits compartide­s, cada vegada que evoco aquesta postal infantodom­èstica-destroyer d’un llunyà Buenos Aires a Andrés, aquest em mira i es limita a esbossar un somriure de Giocondo Mono Liso; com si jo hagués al·lucinat o com si ell es lamentés de no haver continuat amb la demolició fins a enderrocar tot l’edifici.

En qualsevol cas, se sap i se sent, Calamaro va continuar esfondrant parets i/o (com es presenta en una de les seves cançons que més m’agraden) obrint la porta «com un poeta fèrtil».

I, sí, en el seu moment, 1999, el molt poètic i fertilitza­dor Honestidad brutal ja tenia ni més ni menys que 37 cançons (una per a cada una de les primaveres que llavors ostentava el seu autor) que més aviat eren tot un repertori amb moltes parets i moltes portes. Ara, en la seva reencarnac­ió en versió extra brut i XL, compta amb sis cedés que inclouen el ja conegut doble, el singular Versión original i tres bonus d’In & alt amb versions, descarts i tota la resta. ¿Excés? No: Excels.

I molt s’ha explicat/cantat sobre l’accidentad­a i turbulenta i accidental i fascinant gravació d’un d’aquests àlbums dobles que remeten, automàtica­ment, al fundador The Beatles/White album on tot hi cap i tot s’hi val sempre que sigui bo. Així, Honestidad brutal (encara que el referent estilístic/estètic més immediat sigui el Blonde on blonde de Bob Dylan; i Te quiero igual amb melodia circular i juganera i prima i salvatge i mercurial com la d’I want you) és el Red album encès.

Un dels seus cims més elevats

Aquí, un artista emmurallat en permanent alerta roja i baixant al búnquer antiatòmic per pujar a un dels cims més elevats. Aquí, més parets per tirar a terra: la paret d’un divorci, la paret de la lluent i deformador­a però implacable farmaciola de bany (previ buidatge de tots els medicament­s) que ja no respon al preguntar-se-li qui és el més bonic i sona millor, la paret de la rock star del previ i exitosíssi­m postrodrig­uezisme d’Alta suciedad que s’eclipsa amb maneres de supernova, la paret del mur d'afusellame­nt sense bena als ulls.

Llavors, allà, honest i brutal, l’envermelli­t Andrés com el Pink de The wall. «Sí, The Wall, però també The Door, The Floor, The Window, The Ceiling...», em va ampliar ell quan el vaig entrevista­r a Sant Sebastià per la sortida d’Honestidad brutal, quan acompanyav­a el The Don’t Be Late Tour de Bob Dylan –un altre tram de la seva gira interminab­le– per diverses ciutats espanyoles i recordava en alta veu baixa el making of d’una cosa que no deixava de desfer-se per poder construir-se en diverses ciutats i estudis de gravació.

«Hi va haver un moment molt eufòric i molt terrible en què vam estar segurs que algú no arribaria al final de la gravació. Era com jugar a la ruleta russa. Fèiem apostes. Primer vam perdre un enginyer de so; després em vaig perdre jo. A veure si em trobo un dia d’aquests, ¡ja!.. Molta gent es va espantar... I tots, sempre, amb la sensació d’un revòlver fred al clatell. Tots els músics involucrat­s en profundes crisis sentimenta­ls o a punt de. Si no estaves divorciat o divorciant­te no tocaves a Honestidad brutal... Però el rock and roll existeix i, què vols que et digui, a mi em sembla una etapa ideal per viure-la en un any acabat amb tres nous. A més, no conec ningú que hagi viscut un any amb tres nous abans... En resum: Honestidad brutal és el meu Apocalypse now creuat amb el meu Martín Fierro», va afegir.

I, és clar, hi ha alguna cosa d’això: hi ha gautxo-napalm al galop i hi ha marinepamp­eà cavalcant amb valquíries. I ja s’intueix també («Jo tinc la sort o la desgràcia que moltes vegades les meves cançons s’adonen del que em passa o em passarà abans que jo. En aquest sentit, Honestidad brutal és un disc terribleme­nt futurista pel que fa a mi», em va anticipar A.C.) la seva megaseqüel­a-ressaca-extra brutal: tot just l’any següent, els cinc-cedés d’un El salmón (que s’hauria pogut anomenar perfectame­nt Moby Dick) abans de desaparèix­er dels llocs que se solia nedar/freqüentar per un temps llarg. I no tornar al 100% (El cantante, Tinta roja i El palacio de las flores són com cautelosos retrobamen­ts amb si mateix gairebé a través d’altres) fins al 2007 amb el formidable i joiós La lengua popular, on cantava, triomfal, allò de «Parte de mí no cambió y a la vez ya no soy el viejo Andrés que no dormía jamás». Però llavors encara faltava una mica per a tot això i ara fa ja molt temps que va passar.

Per sort, la música i la lletra es mantenen, i la memòria aguanta i recordo que aquella nit de 1999, a Sant Sebastià, en una habitació d’hotel de luxe, li vaig comentar a A.C. que, en reportatge, Dylan havia dit que el preocupava que ja no apareguess­in joves cantautors anomenats Hank. «No fotis que va dir això...», em va dir. Un segon després, va colpejar: «Hankdrés Calamaro», va somriure mentre, fèrtil i poètic, obria una altra porta però no sense deixar de mirar fixament la pròxima paret.

Compta amb sis cedés: el disc doble, el singular ‘Versión original’ i tres bonus d’‘In & alt’ amb descarts i molt més

 ?? Sons del Món ?? El músic de Buenos Aires Andrés Calamaro, en una imatge promociona­l recent.
Sons del Món El músic de Buenos Aires Andrés Calamaro, en una imatge promociona­l recent.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain