El Periódico - Català

Alcaraz confirma el número 1 després de l’adeu de Nadal

L’astre balear cau davant Aliassime i s’acomiada de les ATP Finals de Torí, mentre que el murcià serà el líder del rànquing més jove de la història a final d’any.

- JAUME PUJOL-GALCERAN

Cara i creu. Mal dia per a Rafael Nadal i el contrari per a Carlos Alcaraz. A les 21.43 hores d’ahir el tennista murcià va saber que acabarà l’any com a número 1 mundial, quan Casper Ruud li va arrabassar el primer set a Taylor Fritz en un dur partit a les Nitto ATP Finals que va acabar emportant-se el noruec, primer semifinali­sta (6-3, 4-6, 7-6 [6]).

Nadal només tenia opcions de superar Alcaraz si guanyava el títol a Torí, però la seva derrota davant Felix Auger-Aliassime (6-4, 6-3) ja l’havia deixat amb les mínimes aspiracion­s. Només una carambola, gairebé impossible, el mantenia matemàtica­ment viu, fins a conèixer el resultat del partit que enfrontava el noruec i el nord-americà, en l’últim partit de la jornada.

«Demà comença la temporada 2023 per a mi», ja havia avançat Nadal, després de patir la seva segona derrota a Torí hores abans que Alcaraz sabés definitiva­ment que ningú li impedirà començar el 2023 com a número 1 mundial. El jove tennista murcià, absent a Torí per lesió, es converteix en el 18è jugador en aconseguir-ho des que Ilie Nastase ho va aconseguir per primera vegada el 1973. I no només això. Des d’aquest dimarts 15 de novembre del 2022 és el més jove en aconseguir-ho, als 19 anys 6 mesos i 16 dies, superant l’australià Lleyton Hewitt, que ostentava el rècord des de l’11 de novembre del 2001, quan ho va aconseguir amb 20 anys, 8 mesos i 23 dies.

Deu setmanes i dos dies després de guanyar l’Open dels EUA, Alcaraz accedeix a un privilegia­t club en el qual, fins ahir, l’únic soci espanyol era Nadal, que ha sigut número 1 en cinc ocasions (2008, 2010, 2013, 2017 i 2019).

Apunts

Del 141 a l’1 en dos anys

En només dos anys, Alcaraz ha saltat del 141 mundial al número 1. Ni en els seus somnis més feliços figurava, llavors, la proesa que ha acabat aconseguin­t en una temporada en què ha conquerit cinc títols (Rio de Janeiro, Miami, Barcelona, Madrid i l’US Open), amb 57 victòries i només 13 derrotes.

Nadal era el primer en alegrar-se per l’èxit d’Alcaraz. «S’ho mereix», havia dit a la seva arribada a Torí. El tennista balear no tenia aquest objectiu principal en la seva ment. «El meu cos, el meu any, la meva situació

 ?? Marco Bertorello / AFP ?? Nadal connecta un cop en el seu partit d’ahir a Torí contra Aliassime.
Marco Bertorello / AFP Nadal connecta un cop en el seu partit d’ahir a Torí contra Aliassime.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain