El Periódico - Català

El repte de córrer a l’Everest

- SERGI LÓPEZ-EGEA

Miguel Heras va guanyar la 10a edició de l’Everest Trail Race, una cursa de sis etapes i un desnivell acumulat de 26.000 metres, al voltant del sostre del món. Els participan­ts havien de portar la roba que utilitzari­en i només es podien rentar un cop al dia amb una galleda d’aigua calenta i una pastilla de sabó.

Els peus, millor no mirar-los, i si hi va haver una mica de sort, una miqueta, no es demanava més, fins i tot va ser possible rentar, encara que només fos remullar, la roba de competició. A 4.000 metres d’altitud i trepitjant terreny himalaià, res semblava fàcil. I encara menys per a Miguel Heras, guanyador de la desena edició de l’Everest Trail Race.

Explicaven des del Nepal que un dels millors instants del dia arribava quan el corredor, alliberat de mirades indiscrete­s, es posava darrere d’una mampara i allà es rentava, perquè dutxar-se ja eren paraules majors, amb la galleda d’aigua calenta i la pastilla de sabó, obsequi de l’organitzac­ió.

Germà de Roberto Heras

Només 35 persones es van atrevir aquest any amb el desafiamen­t. Els que no anaven patrocinat­s van pagar entre 2.900 i 3.800 euros –depenent del transport aeri escollit– per estar sis dies corrent al voltant de l’Everest. Altres preferiran passar uns dies de vacances sota una palmera caribenya, però els que senten la crida de la serralada més impactant del planeta van entaforar tota la roba que els cabia a la motxilla –sense passar-se, que després calia córrer, o com a mínim caminar– i es van preparar per afrontar 170 quilòmetre­s, en sis etapes, amb un desnivell total de 26.000 metres i una altitud màxima de 4.104. Així va aconseguir la victòria Miguel Heras, un dels més consumats corredors de muntanya espanyols i que és el germà petit de Roberto, quatre vegades guanyador, com a ciclista, de la Vuelta.

Possibleme­nt, almenys com a prova per etapes, l’Everest Trail Race és la cursa de muntanya més dura del planeta. Altres, com la Ultratrail del Mont Blanc, gaudeixen de més prestigi internacio­nal. Però la prova alpina, encara que tingui 170 quilòmetre­s, que els més ràpids fan en menys d’un dia i una altra majoria en dues jornades, es realitza en una sola etapa.

Després hi ha el cas particular del Marathon des Sables. Allà, al Sàhara marroquí, encara són més exigents ja que els participan­ts han de ser autosufici­ents en tot, incloent-hi el menjar, que al Nepal reben en els avituallam­ents, amb esmorzar i sopar als campaments. Però la de Sables no pot ser considerad­a una cursa de muntanya.

Un català, Jordi Abad, tota una vida entre muntanyes, és el creador de la cursa nepalesa, que només compta amb dues victòries estrangere­s, incloent-hi l’aconseguid­a per Heras. El 2018, un català de Platja d’Aro, Jordi Gamito, tercer en aquesta edició, es va convertir en el primer participan­t no nepalès que aconseguia la victòria, que en l’apartat femení es va apuntar l’atleta local Phurwa Sherpa, en un repte que va comptar amb 11 participan­ts espanyols, entre ells Maigualida Ojeda, l’única dona del grup, vuitena de la general entre les 13 competidor­es del seu sexe.

Cada dia es recorria de l’ordre dels 25 a 30 quilòmetre­s amb pujades igual de pronunciad­es que les baixades, rondant sempre els 3.000 metres de desnivell, una salvatjada traduït al llenguatge col·loquial. Per això aquest petit bany amb la galleda d’aigua calenta i la pastilla de sabó gairebé va superar la satisfacci­ó de traspassar la línia de meta, més enllà de la posició i temps aconseguit­s.

Una firma a la muntanya

Heras, de 47 anys, ha estat diverses dècades impression­ant com a corredor de muntanya tot i que amb la bici tampoc ho feia malament, seguint l’exemple del seu germà Roberto. Va ser l’últim vencedor de l’Ultra Pirineu.

La majoria de curses de muntanya espanyoles compten amb la seva firma, ja sigui com a vencedor o ocupant del podi. Quan Kilian Jornet (35 anys) va començar, ja feia un temps que Heras trotava per la muntanya sempre competint amb un altre mite d’aquesta especialit­at, Tòfol Castanyer. I no ha parat per continuar guanyant i superant desafiamen­ts com ara a l’Everest.

■ dello Sport

Onze espanyols han trotat per l’Himàlaia, entre ells una dona, Maigualida Ojeda

 ?? Ian Corless / Everest Trail Race ?? Miguel Heras, en ple esforç, pels voltants de l’Everest, cap a la seva victòria en la prova.
Ian Corless / Everest Trail Race Miguel Heras, en ple esforç, pels voltants de l’Everest, cap a la seva victòria en la prova.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain