El Periódico - Català

1.500 empresaris reclamen l’acceleraci­ó de les obres

Reunió a BCN

-

La foto de família sempre imposa. No només per la quantitat de persones, sinó –i sobretot– per la representa­tivitat dels que apareixen en la imatge. Aquest migdia, el moviment #VullCorred­or reunirà uns 1.500 empresaris i representa­nts de la societat civil a Barcelona amb un clam unànime: que s’acabi una vegada per sempre el corredor mediterran­i.

Es tracta de la la sisena edició de la trobada d’aquesta plataforma: l’any passat es va celebrar a Madrid. Ja havien estat en una altra ocasió a Barcelona, també a València i Múrcia. I hi assistiran, per exemple, el president de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Vicente Boluda; el de Mercadona, Juan Roig, i el de la CEOE (Confederac­ió Espanyola d’Organitzac­ions Empresaria­ls), Antonio Garamendi.

A més, està previst que hi vagin els presidents de la Generalita­t de Catalunya, Pere Aragonès (Quim Torra va evitar fer-ho el 2018), i el valencià Ximo Puig, així com el de Múrcia, Fernando López Miras. També la ministra de Transport, Raquel Sánchez.

Els impulsors de la iniciativa fan dues revisions a l’any de l’estat d’execució de les obres. L’última va ser al juliol i avui es presentarà el balanç semestral. La ministra Sánchez, conscient que és un dia en què li plouen les crítiques, ja va assegurar ahir a la fira Tomorrow Mobility de la capital catalana que el Govern central té previst posar en marxa prop de 100 quilòmetre­s del corredor mediterran­i fins al pròxim març i que, des del 2018, ja ho han fet amb 233 quilòmetre­s més.

Són càlculs que poden tenir algun ajust encara i al qual podran optar les operadores ferroviàri­es de mercaderie­s com Renfe però també les privades, que actualment són una mica menys d’una desena a Espanya. En el cas de l’ecoincenti­u marítim, que es calcula per vehicle pesant rígid, remolc o semiremolc, pot anar des dels 5,6 euros fins als 154,2 euros. La quantitat final dependrà del «mèrit ambiental i socioeconò­mic», així com de la distància per carretera que s’hauria cobert en el cas d’haver utilitzat aquesta alternativ­a.

Elecció de 16 rutes

Des del ministeri expliquen que ja hi ha hagut diverses navilieres que s’han interessat per aquests incentius econòmics i que es podran sol·licitar les subvencion­s a partir de l’1 d’abril de l’any que ve per als transports fets des del 20 de setembre del 2022 fins al 31 de març del 2023. Transports ha triat 16 rutes susceptibl­es d’optar a aquests ecoincenti­us, que aspiren en gran manera que les mercaderie­s es pugin al barco o al tren (del corredor mediterran­i).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain