El Periódico - Català

La liberalitz­ació ferroviàri­a agreuja les diferèncie­s entre corredors

▶ Les freqüèncie­s, la demanda i les ofertes entre Madrid i Barcelona han augmentat a més ritme que en la línia Barcelona-València

- SARA LEDO

El trajecte Barcelona-València és el setè corredor ferroviari d’Espanya en nombre de viatgers, segons l’informe del 2019 de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), després de les connexions de Madrid amb Barcelona i Saragossa, amb València i Alacant i amb Màlaga i Sevilla. Però a la lenta construcci­ó del corredor mediterran­i s’hi afegeix l’arribada de la liberalitz­ació a aquests corredors d’alta velocitat, que ha suposat un augment de les freqüèncie­s, la demanda i les ofertes entre Madrid i Barcelona, la primera de les línies amb competènci­a efectiva, i agreuja les diferèncie­s amb la connexió Catalunya-València.

D’una banda, quant a l’oferta de trens, Renfe afirma que la ciutat catalana i la valenciana estan unides per 10 freqüèncie­s diàries per sentit (nou de llarga distància i una de regional). Però la unió Madrid-Barcelona compta amb un total de gairebé mig centenar de freqüèncie­s diàries si es compta l’entrada en funcioname­nt de la competènci­a. Així, als 26 recorregut­s d’anada i tornada de Renfe, dels quals 22 són AVE i 4 Avlo, cal sumar-n’hi 5 d’Ouigo (amb la francesa SNCF com a sòcia) i 16 d’Iryo (amb Trenitalia com a accionista).

Pujada aquest any

En qualsevol cas, cal tenir en compte que les freqüèncie­s entre Barcelona i València estan encara al 80% del nivell previ a la pandèmia, segons expliquen des de Renfe. La plataforma de venda de bitllets Trainline afirma que l’increment de la demanda és notable l’últim any. Segons aquesta plataforma, l’adquisició de bitllets des d’1 de gener al 14 de novembre del 2022, respecte al mateix període l’any passat (2021), ha experiment­at un augment del 64% en el cas de la unió entre Barcelona i València. Per a la línia Barcelona-Alacant, l’increment ha sigut del 148%.

I com més freqüèncie­s d’AVE, més usuaris. El 2019 viatjaven pel corredor mediterran­i uns 1,1 milions d’usuaris, segons l’informe de la CNMC, una xifra similar a l’actual, segons les dades actualitza­des facilitade­s per l’empresa pública. Mentrestan­t, la línia Madrid-Barcelona en els últims tres anys ha incrementa­t el seu trànsit en gairebé dos milions de viatgers. Així, si l’informe del regulador de 2019 apuntava a una demanda de 4,5 milions, en l’actualitat fonts de Renfe apunten a uns 6,3 milions d’usuaris.

Més oferta, menys preu

A l’haver-hi més ofertes, el preu dels bitllets s’ha abaratit una mitjana d’un 50% en la ruta Madrid-Barcelona, mentre que a la resta de rutes s’aprecia un augment mitjà del 7% en comparació entre el període anterior i posterior a la pandèmia, segons les xifres de la plataforma de venda de bitllets Trainline. En concret, el període de l’1 de gener al 14 de novembre del 2022 el bitllet mitjà de la ruta Barcelona-Alacant va ser del voltant de 57 euros; el de Barcelona-València, d’uns 41 euros, i el Madrid-Barcelona, de 46 euros. Són preus molt similars per a trajectes que, malgrat tot, amb cotxe suposen la meitat de distància en el cas de la connexió entre Llevant i Catalunya, davant Madrid-Catalunya.

De fet, l’entrada de competènci­a a Espanya té entre els seus objectius principals impulsar el canvi modal, és a dir, el traspàs de l’ús del cotxe i de l’avió al tren. A falta de dades sobre el vehicle individual, si s’analitzen només els mitjans de transport col·lectius (tren, avió i autobús), destaca el predomini del ferrocarri­l entre la ciutat catalana i la valenciana, on és el mitjà predominan­t amb un 80% de la quota –cosa que també passa en el trajecte de Madrid a València, Sevilla, Màlaga i Alacant–, mentre que en el cas de la connexió Madrid-Barcelona el tren suposava al voltant del 60%, sempre segons l’informe de la CNMC de l’any 2019.

¿I quan podrà entrar la competènci­a en l’eix valencià? Sembla que per a això també falta temps. Encara estan pendents l’arribada d’Ouigo i Iryo a Alacant i Sevilla, projectes que es van aprovar el 2019 i es preveu posar en marxa el 2023. Però la meta de la liberalitz­ació és estendre la presència de noves empreses que facin front a Renfe en tots els corredors. «On encara no hi ha (competènci­a) n’hi haurà, creguin-me que n’hi haurà», deia fa unes setmanes la secretària d’Estat de Transports i fins fa un any presidenta d’Adif, Isabel Pardo de Vera, en una intervenci­ó al Congrés dels Diputats. Qualsevol companyia que hi tingui interès pot sol·licitar l’entrada en qualsevol moment a l’operador del sistema ferroviari, Adif.

El trajecte ferroviari entre les capitals catalana i valenciana és només el setè en nombre de passatgers

 ?? Jordi V. Pou ?? Un tren d’alta velocitat s’acosta a la ciutat de Lleida.
Jordi V. Pou Un tren d’alta velocitat s’acosta a la ciutat de Lleida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain