El Periódico - Català

El corredor de mai acabar

L’estat actual de les obres del corredor ferroviari del Mediterran­i no permet generar gaire optimisme per encarar els objectius previstos per l’actual Govern el 2025.

- Martí Saballs

Voler i no poder... o: ¿realment no voler? La història del corredor ferroviari del Mediterran­i acabarà algun dia. Any rere any, conferènci­a a conferènci­a, reclamació rere reclamació. Tant li fa el color dels governs a Madrid o a les comunitats autònomes afectades. La vida continua igual al tren que hauria d’unir persones i mercaderie­s des d’Algesires fins a la frontera francesa. Retard rere retard.

Onze províncies on viu el 32% de la població espanyola, 15,1 milions d’habitants, i on s’acumula una tercera part del PIB del país. Anar amb tren de la segona a la tercera població espanyoles amb més població, de Barcelona a València, és una aventura que saps quan comença, però no quan acaba. 350 km en tres hores com a mínim. Per no parlar de les prop de dues hores que costa recórrer els 160 km que uneixen València a Alacant, una distància que podria fer-se en menys d’una hora. Comparació: el tren directe entre Barcelona i Madrid, 610,8 km, triga dues hores i mitja.

La ministra de Transport i etcètera, Raquel Sánchez, tancarà avui el sisè acte empresaria­l sobre el corredor, que espera reunir 1.500 persones a Barcelona. Hi dirà el que s’espera: els 1.500 milions d’inversions previstes pel Govern per accelerar la finalitzac­ió del projecte. Al seu barret de copa hi ha la possibilit­at de sorprendre amb l’anunci que hi ha més diners en camí a compte dels fons europeus. Convèncer el 99% d’escèptics que l’escoltaran no serà fàcil.

Ja han passat set anys des que, el 2015, sota la presidènci­a de Mariano

Rajoy, qui va ser secretari d’Estat d’Infraestru­ctures del ministeri de Foment, Julio GómezPomar, va arribar a declarar que el «gros» del corredor, des de Múrcia fins a la frontera, estarà funcionant a finals d’any. Els anys consecutiu­s, l’excusa sempre va ser la mateixa: la complexita­t tècnica del projecte.

L’estat actual de les obres no permet generar gaire optimisme per encarar els objectius previstos per l’actual Govern el 2025. El mapa que té en la seva pàgina web la iniciativa Vull Corredor mostra què queda per fer. Ha de ser de doble via i amb ample internacio­nal, per permetre desdoblar el moviment de passatgers a través de l’alta velocitat i de mercaderie­s, unint els principals ports d’Espanya que, alhora, s’unirien a la resta de la Península.

Hi va haver un temps que el corredor era un assumpte exclusivam­ent reclamat per Catalunya, la seva classe política i empresaria­l, avalat des de Brussel·les per l’associació Ferrmed, presidida per Joan Amorós. Fundada el 2004, Ferrmed naixia per demanar inversions ferroviàri­es a Brussel·les per a tot Europa, incloent-hi el Mediterran­i. Durant molts anys, aquelles reivindica­cions gairebé no mereixien tracte d’interès des del centre de la Península, que ho veia com la clàssica reivindica­ció del nacionalis­me català. El 2016, van irrompre en les protestes els empresaris valencians. Es van unir als catalans, a qui es van afegir murcians i andalusos. Les percepcion­s van començar a canviar. De l’Espanya radial, amb centre a Madrid, a l’Espanya circular. Després del corredor mediterran­i ja espera el nou enllaç. Des de Saragossa cap al nord.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain