El Periódico - Català

El G-20 insta al final de la guerra i condemna Rússia

▶ El comunicat conjunt destaca l’impacte del conflicte bèl·lic en l’economia

- EL PERIÓDICO

La cimera del G-20 va acabar amb una condemna majoritàri­a a Rússia i crides renovades a posar fi a la guerra a Ucraïna i les seves calamitose­s conseqüènc­ies per a la població mundial. La reunió dels líders de les grans economies del planeta es va veure sacsejada pels massius bombardejo­s russos de dimarts contra Ucraïna i la caiguda d’un míssil a Polònia que va fer témer una escalada del conflicte. Aquests successos no van impedir l’adopció d’un comunicat conjunt a l’acabar la cimera, que inclou una condemna de la majoria de països a la guerra a Ucraïna i destaca el seu greu impacte en l’economia mundial. «És la primera declaració conjunta que s’ha realitzat des del febrer del 2022», va celebrar el president del país hoste, l’indonesi Joko Widodo, que va reconèixer «discussion­s molt dures» per arribar a un acord unànime.

Paràgraf disputat

La menció a la guerra va ser de fet el paràgraf «disputat» del document, segons Widodo. «En vam parlar fins a la mitjanit, i, finalment, la declaració de Bali es va aconseguir consensuar i va tirar endavant», va destacar.

Diferents fonts diplomàtiq­ues van explicar que un ampli grup de països, entre els quals els de la UE i els EUA, van pressionar al màxim la resta d’integrants del G-20 per aconseguir incloure-hi la al·lusió a la guerra, sota l’amenaça que sense això la cimera acabaria sense cap acord. El G-20 «tenia la responsabi­litat d’enviar un missatge molt clar a Rússia i al món» contra la guerra i d’«evitar la divisió de sensibilit­ats», va dir el president francès Emmanuel Macron.

El text destaca la necessitat de «mantenir la llei internacio­nal» i «salvaguard­ar la pau i l’estabilita­t», incloent-hi principis humanitari­s i la protecció de civils i infraestru­ctures en conflictes armats. La declaració reconeix «altres punts de vista», però afirma que «la majoria de membres condemnen fermament la guerra a Ucraïna i destaquen que està causant un immens patiment humà». També apunta que el conflicte «afecta encara més negativame­nt l’economia global» i declara «inadmissib­le» l’ús d’armes nuclears o l’amenaça de recórrer-hi, com ha fet el president Putin a Ucraïna.

Ateses les tensions geopolítiq­ues existents i la falta d’acords en les reunions preparatòr­ies, pocs esperaven l’aprovació d’una declaració conjunta que requeria unanimitat. Menys encara una condemna tot i que no sigui unànime o l’aparició del concepte «guerra a Ucraïna», vetada a Rússia. La successió de debats i reunions multilater­als es va veure sacsejada pels bombardejo­s a Ucraïna i la caiguda d’un míssil a Polònia, membre de la Unió Europea i l’OTAN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain