El Periódico - Català

La misteriosa mort de Kiril

Pocs dies després que Ucraïna recuperés la regió de Kherson, es va anunciar la mort en un accident de trànsit d’un dels dirigents més pròxims a Putin, el líder prorús Stremousso­v. No hi va haver imatges del vehicle sinistrat.

- ÀLEX BUSTOS

Una de les últimes aparicions públiques de Kiril Stremousso­v, el governador imposat per Moscou a la regió ucraïnesa de Kherson, va ser un vídeo publicat al seu canal de Telegram en el qual parodiava un poema de l’escriptor ucraïnès Boris Jersonski. Enumerava diferents parts del món que, suposadame­nt, Rússia conquistar­ia. «On pugui arribar un tanc rus, allà hi ha la meva estimada pàtria», deia un dels versos. També parlava de les pagodes «de la Xina i de Corea», de Washington, Bucarest, Varsòvia i l’Amazones, entre altres llocs del món. Jersonski, originalme­nt, es burlava de l’imperialis­me rus, mentre que Stremousso­v al peu del vídeo assegurava que aquesta era la realitat «de la galàxia d’Andròmeda».

Kiril Stremousso­v va néixer a l’est d’Ucraïna el 1976, a Holmivskí, a la regió de Donetsk. Des que va arribar a Kherson el 2008, ha format part de diferents partits polítics prorussos, tot i que mai va ser un líder destacat i no va arribar a aconseguir representa­ció ni quan va preferir presentar-se com a candidat independen­t. Durant la pandèmia va difondre teories de la conspiraci­ó contra la vacunació, entre les quals la suposada creació de laboratori­s biològics nordameric­ans a Ucraïna.

Fins al 2022, en el marc de l’ofensiva russa sobre Ucraïna, no va arribar a tocar el poder. Aquest any va ser nomenat per Moscou governador de la regió de Kherson, concretame­nt de la part controlada per Rússia. Quan es van celebrar els referèndum­s d’annexió, ell va defensar la seva legitimita­t i pronunciav­a orgullosam­ent que Rússia estaria a Kherson «per sempre».

El seu moment de glòria, tanmateix, va ser la cerimònia del 30 de setembre. Llavors es va reunir, juntament amb els seus homòlegs de les autoprocla­mades Repúblique­s Populars de Donetsk i Lugansk i Zaporíjia, a Moscou amb Vladímir Putin en l’escenifica­ció de la «tornada a casa» d’aquestes regions de l’est i sud d’Ucraïna. Allà van celebrar la firma del document que certificav­a, a ulls del Kremlin, l’annexió d’aquestes regions, malgrat el rebuig de la comunitat internacio­nal. En aquella cerimònia van ajuntar tots quatre les mans i les van alçar al crit d’«¡hurra!» al final de l’acte per celebrar l’expansió del país més gran del món.

Aquesta alegria va ser efímera. Segons mitjans locals, el 9 de novembre, el cotxe que conduïa va xocar amb un camió que va realitzar una maniobra perillosa. Durant els dies anteriors, les tropes ucraïneses s’acostaven cada vegada més a Kherson, la capital de la regió i una de les més grans del sud del país, i finalment Ucraïna va recuperar-ne el control l’11 de novembre.

Possible encobrimen­t

No obstant, apunten algunes fonts que la seva mort podria haver sigut un muntatge dels serveis secrets russos per encobrir-lo i evitar possibles represàlie­s futures d’Ucraïna. Els que parlen d’aquesta teoria –encara no demostrada– posen altres exemples del passat com el de Vitali Gura i Serguei Tomko. Aquests dos oficials de policia de Nova Kakhovka van col·laborar amb les forces russes quan aquestes van ocupar parts d’Ucraïna, fins que els mitjans russos van informar que havien sigut assassinat­s a principis d’agost.

El 12 de setembre, però, mitjans estatals russos van apuntar que aquests assassinat­s havien sigut falsejats. El mateix dia també es van publicar notícies sobre les detencions a les regions ocupades de Rússia de persones que volien atemptar contra personalit­ats de la regió. Entre els possibles objectius, hi havia també Stremousso­v. És difícil saber en quantes ocasions s’han fingit aquest tipus de maniobres a causa del seu secretisme.

Una altra de les raons que accentuen les sospites és la falta de material audiovisua­l de les autoritats russes. Ho explica el mitjà rus Topwar.ru, que remarca que no hi va haver imatges del vehicle sinistrat fins vuit hores després de les primeres notícies de la mort de Stremousso­v. En un atemptat com el de Daria Dugina el 20 d’agost, al cap de pocs minuts de l’explosió circulaven imatges del cotxe en flames i del seu pare, Aleksandr Duguin, reaccionan­t al sinistre. Aquest filòsof és un defensor de la línia dura del nacionalis­me rus.

El governador imposat per Moscou afirmava que Rússia estaria a Kherson «per sempre» La seva mort podria ser un muntatge dels serveis secrets russos per encobrir-lo i evitar represàlie­s

 ?? Vladímir Bondarenko / Tass ?? El líder prorús de Kherson, Kiril Stremousso­v.
Vladímir Bondarenko / Tass El líder prorús de Kherson, Kiril Stremousso­v.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain