El Periódico - Català

Trump llança la seva candidatur­a com a escut davant les causes amb la justícia

▶ L’expresiden­t ignora els crítics que defensen el relleu i els seus assessors i impulsa una campanya que confia que el blindi legalment

- IDOYA NOAIN

Donald Trump, l’home que va presidir els EUA entre el 2016 i el 2020, es va negar a acceptar la derrota contra Joe Biden i va arengar amb les seves acusacions infundades de frau electoral les masses que van assaltar el Capitoli, va anunciar dilluns a la nit la candidatur­a per intentar arribar de nou a la Casa Blanca el 2024. «Per fer Amèrica gran i gloriosa de nou anuncio aquesta nit la meva candidatur­a a president dels EUA. El retorn d’Amèrica comença ara mateix», va dir.

L’anunci era esperat i Trump, que va superar dos impeachmen­ts, tenia ganes de fer-ho des de fa mesos, convençut que pot protegir-lo de les diverses investigac­ions que planen sobre ell i de potencials imputacion­s. Finalment es va decidir en un moment també complicat per a ell. Després de les eleccions de mig mandat de la setmana passada nombroses veus dins del Partit Republicà, en mitjans conservado­rs i entre els grans donants qüestionen i critiquen la seva influència a la formació, i li demanen que deixi pas a altres figures com el reelegit governador de Florida Ron DeSantis. I ho fan després que en els comicis els resultats per als conservado­rs fossin pitjors de l’esperat, una cosa que en bona mesura s’atribueix a la influència de Trump i a la presència de candidats extremiste­s a qui ell ha donat suport que han sigut rebutjats a les urnes en carreres clau i en una cita electoral en què es veia en joc el futur de la democràcia.

Sense importar-li les crítiques

A Trump no li han importat aquestes crítiques, ni recomanaci­ons dels seus assessors que esperés almenys que se celebri el 6 de desembre la segona volta que decidirà un escó al Senat per Geòrgia que pot facilitar les accions dels demòcrates, que ja tenen garantida la majoria a la Cambra. I l’anunci va arribar en un acte en una sala de Mar-a-Lago, el seu club privat a Florida. Poc abans de començar el discurs, ja havia presentat la documentac­ió per a aquesta candidatur­a davant la Comissió Federal Electoral.

En la seva intervenci­ó, d’una mica més d’una hora, Trump, de 76 anys, va combinar la lectura del teleprompt­er (per fer el que va dir que seria un discurs «elegant») amb les seves clàssiques improvisac­ions. Va esquitxar també el discurs d’exageracio­ns, mentides i desinforma­ció. També va utilitzar el racisme per tornar a descriure la covid com «el virus de la Xina» i la burla, la manera que va escollir per parlar del canvi climàtic i del president Biden.

Va contrastar a més el retrat idíl·lic del país sota el seu mandat, especialme­nt en el que fa referència a l’economia i a la frontera però també en política exterior, quan va dir que és una «nació en declivi» sota la presidènci­a del demòcrata, i va fer d'aquesta manera un retrat apocalípti­c d’immigració i crim.

Mentrestan­t, des del compte personal del president Biden a Twitter (una de les xarxes socials de la qual va ser expulsat Trump però a la qual podria tornar) es penjava un vídeo que denunciava la «presidènci­a fallida» de Trump i posava especial eco en l’assalt al Capitoli i en la promesa de Trump de donar perdons als assaltants.

En el discurs catastrofi­sta de Trump hi havia ecos de la promesa de posar fi a la «carnisseri­a americana» que va fer al prendre possessió el 2016 quan va donar el relleu a Barack Obama. I no era l’única connexió que el discurs tenia amb la seva primera campanya ni va ser casual. Perquè en aquesta tercera lluita per la Casa Blanca Trump vol recuperar la imatge populista de l’outsider de la política que lluita contra l’establishm­ent, combinant-la alhora amb la del líder fort. A més, es va retratar com a «víctima» de suposada persecució política.

Va passar per alt la gran mentida sobre el suposat i desacredit­at frau en les eleccions presidenci­als que va perdre però sí que va prometre «tornar l’honestedat i la confiança en les eleccions i eliminar les trampes» si torna al Despatx Oval.

Tim SCOTT

És l’únic senador republicà negre i seria un actiu per a un partit que busca conquerir independen­ts, moderats i votants de minories més enllà de les seves bases tradiciona­ls o del treballado­r blanc que Trump va mobilitzar. Ha deixat caure que podria acompanyar Trump com a vicepresid­ent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain