El Periódico - Català

L’Iran dicta cinc penes de mort per «pertorbar l’ordre públic»

▶ Les manifestac­ions han suposat uns 330 morts i prop de 14.000 detinguts

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER

Una condemna dilluns, una altra dimarts i tres ahir: són les primeres penes de mort decretades per la justícia iraniana contra manifestan­ts detinguts durant les protestes que des de fa dos mesos rugeixen per tot l’Iran després de la mort de la jove Mahsa Amini en mans de la policia de la moral del país persa.

Amini va morir sota custòdia policial després de ser detinguda per portar el vel islàmic, obligatori a l’Iran, «massa» baix i sense cobrir-li els cabells completame­nt. Les autoritats iranianes asseguren que la jove va morir sola al tenir un atac de cor i que ningú la va tocar. Pocs es van creure aquesta versió i, des d’aleshores, desenes de milers han sortit als carrers a l’Iran per, primer, demanar la fi del hijab obligatori. Però les protestes han evoluciona­t. Els manifestan­ts s’enfronten violentame­nt a les forces policials –liderades pels paramilita­rs Basij, els encarregat­s de reprimir les protestes–, i a l’eslògan Dona, vida, llibertat s’hi ha sumat Mort al dictador.

En total, segons les estimacion­s, prop de 14.000 persones han sigut detingudes durant les protestes –hi ha, a més, més de 330 morts, la gran majoria manifestan­ts–. Dels detinguts, 19 s’enfronten a penes de mort.

Els motius exactes per a cada un d’ells són diferents, però els suposats crims són els mateixos: «Pertorbar l’ordre públic, corrupció a la terra, coordinaci­ó per cometre crims contra la seguretat nacional i declarar-li la guerra a Déu».

Incendis i enfrontame­nts

Segons la justícia iraniana, en concret, cada persona condemnada ho ha sigut per motius diferents. El condemnat a mort dilluns ho va ser per incendiar un edifici governamen­tal; el de dimarts, per participar en actes de «guerrilla urbana». Els d’ahir van ser condemnats per suposadame­nt haver atacat un policia, haver empunyat una arma blanca i haver intentat tancar un carrer al trànsit. Al fer-ho, segons la justícia iraniana, aquest home va intentar «causar terror» i «danyar l’espai públic».

Totes aquestes penes, tanmateix,

L’ONU emplaça Teheran a deixar d’utilitzar la pena capital com a eina per aturar les protestes

no són encara fermes i estan subjectes a les apel·lacions dels condemnats davant tribunals superiors. «Demanem que les autoritats iranianes deixin d’utilitzar la pena de mort com una eina per aixafar les protestes i reiterem la nostra crida que tots els presoners que han sigut arbitrària­ment empresonat­s únicament per exercir els seus drets siguin alliberats», va dir la setmana passada un comitè d’experts de l’oficina de Drets Humans de les Nacions Unides.

«Amb la contínua repressió de les protestes, és probable que apareguin més processos judicials i condemnes de mort, i temem que l’objectiu primordial d’aquestes penes siguin dones i joves, els qui han estat al capdavant de les protestes, i en especial dones defensores dels drets humans, que han sigut empresonad­es per clamar contra les lleis i pràctiques de discrimina­ció sistèmica a l’Iran», expliquen aquests experts.

Malgrat la repressió, la mobilitzac­ió continua als carrers de l’Iran. Segons vídeos difosos a les xarxes socials, desenes de manifestan­ts van sortir ahir a protestar de nou a Teheran i en altres ciutats del país.

«Els manifestan­ts no tenen accés a advocats durant els interrogat­oris, són sotmesos a tortures físiques i psicològiq­ues per fer confession­s falses i els tribunals els condemnen sobre la base d’aquestes confession­s», va denunciar a l’agència France Presse el director de l’oenagé Iran Human Rights, Mahmood AmiryMogha­ddam.

 ?? Sedat Suna / Efe ?? Manifestan­ts protesten davant el Consolat de l’Iran a Istanbul per la mort de la jove Mahsa Amini, ahir.
Sedat Suna / Efe Manifestan­ts protesten davant el Consolat de l’Iran a Istanbul per la mort de la jove Mahsa Amini, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain