El Periódico - Català

Bones intencions

- Joaquim Coll

Coincideix en el temps el nyap jurídic de la llei del només sí és sí de la ministra Irene Montero, que no va voler fer cas de l’informe del CGPJ, subscrit tant per jutges conservado­rs com progressis­tes, en el qual assenyalav­en errors i s’advertia de l’efecte en cascada d’una rebaixa de penes, amb la proposta de supressió del delicte de sedició que han presentat el PSOE i Unides Podem i, en paral·lel, amb la petició d’ERC de reformar la malversaci­ó. D’entrada, cal dir que la via d’urgència amb què es pretén reformar el Codi Penal és una mala idea, per tal com el mecanisme exprés evita demanar informes al CGPJ i al Consell d’Estat. Després, el Congrés podrà fer-los cas o no, però seria bo conèixer la seva opinió perquè, més enllà de les bones intencions, és molt problemàti­c modificar els tipus penals per beneficiar unes persones concretes. Fa dies que llegim opinions de tot tipus sobre les possibles conseqüènc­ies jurídiques de suprimir la sedició i substituir-la per desordres públics agreujats.

Els polítics s’haurien de prendre més seriosamen­t el Dret i l’Estat de dret, perquè legislar des de l’adamisme i satisfent un populisme punitiu, que en bona mesura és el que va motivar la tan festejada llei Montero, acaba produint efectes indesitjat­s i llavors s’acaba acusant una vegada més els jutges de masclistes, perquè amb l’anterior Codi Penal posaven penes més altes.

Una cosa bastant semblant es podria dir de la llei trans, que també lidera Unides Podem, i que suscita moltes objeccions. Sobre la sedició, el problema no és que se suprimeixi, si no que no s’abordi la reforma de la rebel·lió perquè el que va passar a Catalunya el 2017 va ser un delicte contra la Constituci­ó, sense violència, cert, però els polítics de la Generalita­t es van rebel·lar contra l’ordre constituci­onal. I això el Codi Penal ho hauria de castigar. Finalment, allò d’eliminar la malversaci­ó com demana Gabriel Rufián seria tant com concedir-los una amnistia encoberta. El refrany diu que «l’infern és ple de bones intencions», i en política això condueix a perdre les eleccions.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain