El Periódico - Català

Les prebendes dels cònsols

- J. G. ALBALAT RICARDO MIR DE FRANCIA

La figura del cònsol honorari d’un país continua sent bastant desconegud­a per al gran públic. Els cònsols honoraris no són diplomàtic­s de carrera ni cobren per la seva feina, però sí que disfruten de molts dels privilegis dels diplomàtic­s a l’ús gràcies al seu prestigi profession­al. ¿QUÈ ÉS UN CÒNSOL HONORARI?

Els cònsols honoraris no són diplomàtic­s de carrera, sinó ciutadans particular­s escollits per un país per representa­r de manera voluntària els seus interessos a l’estranger. Alguns tenen la nacionalit­at del país que represente­n, però no sol ser la norma. Més aviat es tendeix a optar per ciutadans del país on serveixen. A Espanya tendeixen a ser persones ben posicionad­es, com empresaris, advocats, metges i personalit­ats de renom a la ciutat o la regió assignada. Només són competents per exercir un nombre limitat i secundari de funcions consulars, una activitat que complement­en sovint fomentant les relacions econòmique­s, culturals i científiqu­es entre els dos estats. La seva comesa està regulada per la Convenció de Viena sobre les Relacions Consulars, en vigor als països signants (Espanya inclòs) des de l’any 1967, un tractat internacio­nal que solen complement­ar altres lleis nacionals.

¿A QUÈ ES DEDIQUEN?

D’acord amb la llei espanyola, els cònsols honoraris actuen com a «auxiliars» o «delegats» de la missió diplomàtic­a o oficina consular de carrera de què depenen. Poden exercir funcions consulars, però amb caràcter limitat i en funció de les instruccio­ns que rebin.

En termes generals s’encarregue­n de prestar assistènci­a i protecció consular als nacionals espanyols a les ciutats on serveixen. Sempre que tinguin autoritzac­ió del Ministeri d’Exteriors, podran visar certificat­s d’origen i facilitar les inscripcio­ns en el Registre de Matrícula de Nacionals del consolat o missió diplomàtic­a de què depenguin, així com tramitar els passaports i visats sol·licitats.

En tot moment, les seves atribucion­s podran ampliar-se o reduir-se en funció de les necessitat­s del servei. No podran, en canvi, actuar en qualitat de funcionari­s encarregat­s del Registre Civil ni exercir la fe pública tret d’en determinad­es condicions detallades al Reglament del Notariat.

¿QUANT COBREN?

Els cònsols honoraris no cobren per l’exercici de les seves funcions. No obstant, Exteriors, prèvia proposta de l’oficina consular de carrera o ambaixada de què depenguin, podrà compensar les despeses que genera el desenvolup­ament de la seva activitat. Concretame­nt podrà sufragar les despeses ordinàries de funcioname­nt, des del material a la comunicaci­ó o la seguretat, quan les circumstàn­cies del país ho aconsellin. En alguns casos justificat­s pel volum de treball o mida de la colònia espanyola, també es contempla l’assignació d’un empleat que exercirà funcions administra­tives o tècniques per ajudar el cònsol honorari.

¿QUINS PRIVILEGIS TENEN?

Estan detallats a la Convenció de Viena. Aquests privilegis inclouen la inviolabil­itat de les seves comunicaci­ons i correspond­ència; llibertat de moviment al territori de l’Estat on serveixen, tret d’en zones acotades per motius de seguretat; exempcions fiscals per a l’edifici consular; i protecció de la valisa diplomàtic­a.

Per valisa diplomàtic­a s’entén una cartera tancada i precintada que conté la correspond­ència oficial de la missió diplomàtic­a, que no pot ser oberta per l’Estat receptor llevat que existeixin sospites fundades.

Quan l’intercanvi de valises es produeix entre oficines consulars situades en diferents països, es requereix el consentime­nt dels dos Estats. Quant als deures, un dels més significat­ius és l’obligació a no interferir en els assumptes interns del país receptor.

impulsada per Òmnium Cultural i Irídia juntament amb entitats memorialis­tes, en la qual es reclama convertir la comissaria en un centre de memòria i conservaci­ó d’arxius i que deixi de ser «un espai policial d’impunitat», segons va dir ahir el president d’Òmnium, Xavier Antich.

En la querella, que es presenta en nom de Carlos Vallejo, víctima de tortures en la Direcció, s’exigeix, així mateix, la preservaci­ó de l’edifici de Via Laietana com a «lloc dels fets», a efectes «de resignific­ació i reparació a les víctimes del franquisme».

En concret, Irídia i Vallejo es querellen contra Vicente Juan Creix, comissari en cap de la Policia a Via Laietana, i Genuino Navales, que exercia de comissari al mateix centre, a més de quatre inspectors més del cos policial als quals acusen de crims de lesa humanitat per tortures.

L’advocada d’Irídia Laura Medina va assegurar que l’Estat «té el deure d’investigar els crims de lesa humanitat», així com «identifica­r i reparar les seves víctimes». Medina va recordar que fins ara «no hi ha hagut una sola investigac­ió efectiva dels crims del franquisme» i que l’actual querella és la primera que es presenta en relació amb la comissaria de Via Laietana.

Vallejo va explicar que no ha sigut «una actitud personal» la que l’ha portat a implicar-se en la defensa de la memòria dels perseguits per la dictadura, sinó el seu «deure de testimoni i memòria». Aquest diumenge 20 de novembre Òmnium Cultural portarà a terme un acte davant la Prefectura Superior de Policia, segons ha explicat Antich.

A Espanya tendeixen a ser persones ben posicionad­es, com empresaris, advocats, metges i personalit­ats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain